Influența mass-mediei rusești în violențele de la Bălți

Moldova e împărțită iar. Doar că de data asta nu sunt două tabere, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, ci deja trei.

Primele două le știți. Sunt formate din unioniști, cealaltă din stataliști. A treia e cea a pragmaticilor. Pragmaticii sunt membrii și lingăii AIE-iști, care spun că ce s-a întâmplat ieri, la Bălți, nu e de fapt mare lucru, și că se poate lesne de trecut și peste asta. Pragmaticii ăștia sunt cam tot cei ce spun că tre’ de uitat de 7 aprilie și de mers înainte. Pentru pragmatici contează ciolanul și fărâmiturile puterii. Din ciolan rod marii (Plahotniuc, Filat, Ghimpu), iar fârâmiturile le strâng cu nesaț cei autointitulați analiști, jurnaliști independenți, specialiști și bloggeri, sau ce-or mai fi ei. Toți ăștia au și început astăzi să încerce a minimaliza efectele celor întâmplate ieri, și s-o bată iar pe înăcrita deja ”Poveste de succes”.

În loc să ia cele mai drastice măsuri în legătură cu cele întâmplate, AIE-iștii și lingăii lor procedează exact ca în cazul 7 aprilie și bagă tot gunoiul sub preș. Sigur, situația de ieri este incomparabil mai puțin gravă decât cea din 7 aprilie 2009, dar de aici s-ar putea începe totul…

De ce s-a ajuns aici

După mai bine de 20 de ani de independență te-ai întreba de ce se mai petrec astfel de porcării. Pentru că ce a fost ieri la Bălți nu poate fi catalogat altfel decât o mare porcărie. Niște oameni pașnici, care au încercat să militeze pentru o cauză în care ei cred, au fost atacați, bătuți, înjurați și umiliți. Și eu sunt român și m-aș bucura dacă vreodată ar avea loc Unirea, dar nu aș ieși niciodată la astfel de manifestații. Mi se par total inutile, ba chiar mai mult, compromit și mai mult ideea Unirii. Asta însă nu înseamnă că oamenii care vor să manifeste nu ar trebui s-o facă. Fiecare om e liber să organizeze întruniri și să militeze pentru orice vrea el. Iar dacă o mai și face absolut pașnic, atunci e cu atât mai gravă și condamnabilă reacția contra-manifestanților. Mai ales în condițiile în care  mai mult de jumătate sunt tineri în jurul a 20 de ani sau domnișoare.

Nu despre asta însă vreau să vorbesc, ci mai degrabă de circumstanțele care au dus la faptul că o gloată de oameni deosebit de violenți, marea lor majoritate nici măcar cunoscând limba română, pot să iasă și să atace alți oameni pașnici, care militează pentru o cauză în care ei cred.

Am mai scris și în alte rânduri că în Moldova există o parte de moldoveni, constituind cam 20-30% din populație, care nu sunt integrați absolut deloc la realitățile de aici, ei trăind într-o cu totul altă lume. Acești oameni trăiesc doar cu mass-media rusă, care abundă la noi, își crează cercuri ale lor și li se pare că se află și astăzi într-o Uniune Sovietică sau Rusie. Pentru ei nu există limbă română, stat moldovenesc sau autorități moldovenești. Ei trăiesc într-o Rusie a lor, creată chiar aici, în Republica Moldova.

Ei bine, acești oameni, însoțiți de alți băștinași îndobitociți, aflați și ei sub influența mass-mediei ruse, au ieșit ieri pentru a-și apăra patria lor imaginară și pentru a ucide (la propriu) orice urmă de românism.

Problema acestor oameni nu e de azi de ieri, e de 20 de ani, iar ei continuă să existe și să se perpetueze, cu largul concurs al autorităților. Pentru că și astăzi sunt acceptați în instituții publice oameni care nu cunosc o boabă de română. Pentru că și astăzi școlile din Moldova produc anual zeci de mii de oameni, care după 12 ani de studii nu cunosc limba de stat. Dar și mai grav, pentru că 70-80% din mass-media difuzată în Moldova provine din Rusia. Iar dacă ne referim strict la televiziuni, e chiar mai grav.

Un om care se naște într-o familie în care aude doar rusă, care merge la școală și utilizează doar rusa, care vede la tv numai programe în rusă, căruia în orice instituție i se răspunde lejer în rusă, nu se va integra niciodată în societate, iar atunci când cineva îi va spune ceva diferit față de ce vede el la NTV, STS sau TNT, cu siguranță că va reacționa negativ.

De ce nu se schimbă nimic?

Dacă arunci astăzi o privire pe grila de programe a societăților care prestează servicii de televiziune în Chișinău, vei vedea că peste 50% din canalele propuse sunt rusești, iar 80% au programe în rusă. Mai mult chiar, canale internaționale, precum Euronews, Eurosport, HBO, etc, sunt difuzate în Republica Moldova în limba rusă. Te-ntrebi cum gândește un om care se informează de la posturi de televiziune rusești de la Moscova, care-i vorbesc despre pericolul iminent al unirii Republicii Moldova cu România și despre pericolul fascist care vine din Europa?

Mai bine de 70% dintre moldoveni intră în panică atunci când aud cuvântul NATO, iar 50% strâmbă din nas când aud de UE. De ce se întâmplă acest lucru? Pai dacă ei se informează zi de zi de la canale rusești, care le spun că SUA, NATO și UE sunt cei mai mari dușmani ai lor, cum ai vrea să reacționeze?

În statele baltice, încă din anii ‘90 nu mai sunt difuzate canale de televiziune rusești, iar la noi spațiul mediatic abundă de rusă. De ce autoritățile nu iau nicio măsură în acest sens? Oare pentru că Plahotniuc sau Lucinschi, moguli de presă de pe la noi, proprietari de posturi de televiziune cu acoperire națională, au interese economice mult prea mari în acest sens?

De ce ”marele român” Ghimpu nu a propus niciodată soluționarea acestei probleme, mai ales în condițiile în care colega lui de partid, Corina Fusu, e șefa comisie de profil din parlament? Pe ei i-a deranjat foarte tare NIT-ul, dar oare STS-ul, TNT-ul, ORT-ul, NTV-ul și celelalte, dezinformează, manipulează sau influențează mai puțin mințile tulburi ale moldovenilor?

Când oare vom avea un audiovizual curat și corect, care nu doar să-i informeze obiectiv pe moldoveni, dar și să-i facă să stăpânească o română corectă, nu una stâlcită de rusisme?

Probabil nicicând, pentru că pragmaticii de la Putere și lingăii lor continuă să ne bage pe gât inventata lor Poveste de succes, în care totul e super bine și frumos.

PS: Unul dintre șefii relelor de ieri, Victor Șelin, deține singura rețea de cinematografe din țară, care difuzează filmele în limba rusă. Pe nimeni nu mai deranjează acest lucru.


Sursa
2012-08-06 19:37:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
14:59:30Программа «Кишинев читает книгу» в библиотеке им. И. Мангера —» BiblioCity
14:54:25SCRIITORUL ȘI ZODIA —» Leo Butnaru
13:53:11«Будущее за молодежью» —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:18:20Programul Naţional LecturaCentral, ediţia a V-a, 2022. Campania ,,Septembrie – nici o zi fără lectură” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:10:48De ce Maia Sandu are nevoie (permanentă) de Alaiba?! —» Sergiu Mocanu
11:13:19Ce diferențe există între Baptiști și Martorii lui Iehova? —» Moldova Creștină
10:28:03POEME DIN „HYPERION” / număr aniversar - 40 de ani de la apariție —» Leo Butnaru
10:22:43UN POET AL SUPRAREALISMULUI SÂRBESC —» Leo Butnaru
08:06:51O familie din Zaporojie cu doi copii minori împușcată pe loc. Genocidul continuă... —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:34:05DISECȚIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:00:11Nu uita să te rogi | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină