Cireşe sau cireşi?
Avînd în vedere popularitatea articolului meu despre căpşune şi căpşuni şi faptul că sîntem în luna mai, iar mîine poimîine intrăm în cireşar, mi s-a părut foarte oportun să public un articol despre cireşe şi cireşi.
Aşadar, cum este corect, cireşe sau cireşi? În ceea ce mă priveşte situaţiea este destul de clară:
un cireş, doi cireşi – cu referire la copac
o cireaşă, două cireşe – cu referire la fruct
Şi totuşi există foarte mulţi oameni care folosesc greşit pluralul pentru cireaşă şi spun, de exemplu, am mîncat cireşi. Avînd în vedere numărul lor crescut, Academia Română a decis relaxarea normelor şi a adăugat în DOOM-ul din 2005 forma de plural cireşi ca şi formă acceptata pentru substantivul cireaşă.
Situaţia este identică pentru căpşune şi căpşuni. Astfel DOOM-ul a legitimat oficial nişte formule greşite pe baza criteriului de frecvenţă în uz. Într-adevăr, limba este un organism viu în continuă evoluţie, acest lucru nu înseamnă însă să ridici la rang de normă nişte forme de plural regionale.
Pînă la urmă fiecare este liber să vorbească aşa cum doreşte, pentru mine însă, şi aici îl citez pe regretatul George Pruteanu, cireşele vor creşte întotdeauna în cireşi, iar căpşunele în căpşuni.
Sursă foto
Sursa
2012-05-18 09:38:41