246238 cazuri COVID-19 în Moldova
8319 – cazuri active
232328 – cazuri vindecate
5591 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 20 aprilie 2021 ora 11:20


MOLDOVA ÎNTRE PALATUL VICTORIA ȘI PALATUL COTROCENI

Mâine premierul Iurie Leancă, va pleaca la București. Prim-ministrul moldovean se va întîlni cu omologul său român, Victor Ponta. Presa scrie că discuțiile se vor axa pe proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni. Apoi, pentru prima dată în istoria relațiilor româno-moldovene, cei doi prim miniștrii vor merge împreună la Bruxelles unde vor avea o întrevedere comună cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acolo cei doi premieri vor vorbi despre acțiuni concrete, care vor ajuta Republica Moldova în drumul ei european. Unicalul gest al celor doi prim miniștri,  va aduce resurse financiare europene pentru reconstrucția a două poduri – unul la Ungheni iar altul la Leova.
Desigur, vizita la București a premierului Leancă va atinge și câteva puncte sensibile de pe agenda relațiilor dintre cele două țări. Este cât se poate de firesc ca în discuțiile dintre Leancă și Ponta, să fie evocată dorința părții moldovene ca tratatul privind regimul de frontieră să fie ratificat cât mai grabnic. Această doleanță a fost făcut în fața președintelui român Traian Băsescu și de către președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman. Atunci, șeful statului român i-a tăiat-o scurt lui Corman, afirmând că “așteaptă degeaba”.
La întoarcerea în Republica Moldova, preşedintele Parlamentului moldovean, a declarat pentru postul de televiziune Publika TV că, aşteaptă o deschidere mai mare din partea României, în ceea ce priveşte ratificarea tratatului de frontieră cu Moldova. Corman a spus presei moldovenești că, Parlamentul de la Bucureştipoate ratifica tratatul de frontieră doar după ce acesta îi va fi transmis de către şeful statului român. Potrivit lui Corman, acest lucru Băsescu nu îl va face. Igor Cormana recunoscut că, pe acest subiect, a simţit o reticenţă din partea lui Traian Băsescu.
Notam în vara acestui an că, în competiția politică dintre Palatul Victoria și Palatul Cotroceni ( în care se află, guvernul și respectiv, președinția statului român), subiectele care țin de Republica Moldova se află deasupra aceastei concurențe. La cîteva luni distanță, modul lent în care se desfășoară lucrările de construcție ale gazoductului Iași – Ungheni, modalitatea ineptă de rezolvare a diferendului TVR în Republica Moldova și lipsa de deschidere pentru ratificarea tratatului de frontieră moldo-român, mă face să cred că, Republica Moldova a devenit unul dintre subiectele rivalității Ponta – Băsescu.
Rivalitatea dintre cele două palate, antrenează în ea echipe întregi de partide, politicieni, sociologi, comentatori politici și jurnaliști atingând cote maxime. În urma acestei competiții, la București au apărut partide care au făcut din unirea Republicii Moldova cu România, un obiectiv strategic. Și evident au apărut instituții non guvernamentale, centre universitare sau de cercetare care promovează discursuri uniriste care, la Chișinău, trezesc tot felul de reacții.
Comentând marea adunare pro-europeană de la Chișinău, din 2 noiembrie, sociologul român Dan Dungaciu, nota cu insatisfacție că, în acea zi, din discursurile din PMAN au lipsit mesajele pro-românești.Replica i-a fost dată de către politologul român, Octavian Milewski, care  punctat corect că, la București se acceptă mai greu faptul că oficialii de la Chișinău își doresc un dialog strâns și direct cu Bruxellesul, nu cu bucureștiul. Milewski a intuit corect că “acesta este vectorul principal și strategic pe care Chișinăul își construiește așteptările și își proiectează acțiunile.”
Competiția dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria a făcut ca la București, problematica legată de Republica Moldova să se transforme într-un instrument electoral și populist, care are drept scop alimentarea unei anumite clientele electorale. Îndărătnicia cu care Traian Băsescu refuză ratificarea tratatului de frontieră moldo-român poate duce la întârzierea interconectării energetice dintre cele două țări. Reamintesc că acest gazoduct ar fi trebuit pus în exploatare până la sfârșitul anului curent. 
Pragmatismul de care dă dovadă premierul Iurie leancă și omologul său Victor Ponta, este unul benefic. Cei doi premieri încearcă acum să ocolească cerbicia băsesciană pentru a profita din plin de fereastra de oportunitate pe care Uniunea Europeană o are față de Republica Moldova. Ia cei doi au ales să nu rateze momentul.

Sursa
2013-11-13 10:57:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu
08:40:35Va fi sau nu dizolvat Parlamentul de la Chișinău? Discursul Maiei Sandu la Curtea Constituțională —» Elena Robu
08:22:14Ce semnifică Termenul Creativitate ? —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:39:52DACĂ ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN UCRAINA… —» Nicolae Federiuc
05:55:39Ap și, alde macovei și angajații din media le-au mulțumit la cei din Partidul Șor și „Pentru Moldova”? —» un alt blog
20:22:00Inspecție civică la Ciulnița (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă