Descoperă lumea cu Miffy
Dick Bruna este unul dintre cei mai faimoşi autori de literatura pentru copii din întreaga lume. Născut în Olanda, Bruna a scris şi ilustrat peste 100 de cărţi. Acestea au fost traduse în 40 de limbi şi s-au vândut în peste 80 de milioane de exemplare. Iepuraşul Miffy, cel mai popular personaj al cărţilor sale, a fost creat în 1955. Reprezentând personificarea copiilor de pretutindeni, Miffy este inocentă, plină de energie şi explorează orice situaţie nouă cu deschidere şi curiozitate.
Ilustraţiile lui Dick Bruna sunt printre cele mai memorabile imagini din literatura universală pentru copii. Culorile vii sunt alese cu mare grijă pentru a putea produce încărcătura emoţională potrivită. Desenele simple şi versurile uşor de reţinut sunt ideale pentru o comunicare bună cu cei mici, care întotdeauna ajung s-o iubească pe Miffy.
“Fiecare lucru este redus la esenţa lui, nici o linie în plus. Aceasta este marea forţă a simplităţii: arta de a omite neesenţialul”, mărturiseşte Dick Bruna.
Copilul dumneavoastră va învăţa împreună cu Miffy despre diferite activităţi cum sunt mersul pe bicicletă, număratul sau identificarea culorilor şi a animalelor.
Domnul şi doamna Iepuraş locuiesc într-o căsuţă albă cu obloane roşii de lemn şi au o grădină plină cu flori. Într-o zi, un îngeraş îi anunţă că vor avea un copil, o fetiţă iepuraş, pe care ei o vor numi Miffy. Toate animalele din vecini, curioase, vin în mare grabă s-o cunoască pe Miffy.
*Puteți procura această carte la sediul Școlii bunelor maniere ”Stil și Etichetă”. Click aici pentru detalii.
Miffy visează să aibă bicicleta ei, într-o bună zi, când va creşte mare. Va merge pe bicicletă prin pădure, va urca la deal şi va coborî în viteză, ba chiar va pedala prin ploaie. Când va ajunge acasă, Miffy nu va uita să-şi cureţe bicicleta cu grijă.
*Puteți procura această carte la sediul Școlii bunelor maniere ”Stil și Etichetă”. Click aici pentru detalii.
Iepuraşul-fetiţă Miffy, creat de Dick Bruna, a împlinit 55 de ani
Iepuraşul Miffy nu a fost un succes imediat, povesteşte autorul: “Părinţii nu erau deloc impresionaţi. Spuneau: ‘Desenele sunt prea simple. Culorile sunt prea puternice şi nu ne place combinaţia de albastru cu verde.’ Dar eu am crezut că e mai bine să desenez totul cât mai simplu posibil, să le dau copiilor ocazia să-şi folosească imaginaţia”.
Cum s-a născut Miffy
Iepuraşul Miffya fost creat în 1955, în timpul unei vacanţe la mare a familiei Bruna. Băiatul lor se juca cu un iepuraş de pluş, în timp ce tatăl Dick desena, ca de obicei. Dick şi-a amintit de iepuraşii de care avusese grijă în copilărie şi dintr-o dată un iepuraş a apărut şi pe hârtie. Bruna a hotărât ca Miffy să fie fetiţă din simplul motiv că a preferat să deseneze o rochiţă şi nu nişte pantaloni.
“Şi astfel, într-o zi însorită, un iepuraş se ivi, cu urechi lungi şi blană albă. Cum au chemat-o? Miffy!” Acesta este textul pe care Dick Bruna l-a scris pentru prima ilustraţie cu Miffy, care face parte din prima carte, cu acelasi nume: “Miffy”. Miffy are acum mai mult de 50 de ani, dar în cărţile ei va rămâne mereu acelaşi mic iepuraş drăgălaş. Miffy are urechile ciulite în sus, ochi negri, prietenoşi, este mereu bine dispusă şi are o mulţime de aventuri, aşa cum puteţi ghici şi din titlurile cărţilor: “Bicicleta lui Miffy”, “Ziua lui Miffy”, “Miffy la grădiniţă”, “Miffy la grădina zoologică”, “Miffy la mare” şi multe altele. Toate aceste cărţi vorbesc despre lucruri obişnuite din viaţa copiilor. Bunicul Dick a scris cartea “Miffy în cort” special pentru nepoţica lui, Anne, în timp ce ea se juca într-un cort. Miffy este atât de celebră, încât Dick Bruna este deseori numit “tatăl lui Miffy”.
Ilustraţiile lui Dick Bruna
Dick Bruna foloseşte întotdeauna contururi foarte simple, lăsând la o parte detaliile fără importanţă. Numai esenţialul dintr-un subiect apare în desen. Desenele lui Dick Bruna sunt bidimensionale deoarece autorul nu desenează în perspectivă. Veţi fi tentaţi să spuneţi că acest tip de ilustraţii este uşor de realizat, dar vă înşelaţi. Pentru o carte cu 12 pagini autorul face câteva sute de schiţe, dintre care renunţă la cele mai multe. Lucrează luni de zile cu creionul, pensula, foarfeca sau lipiciul, până ajunge să fie complet satisfăcut de rezultat. Subiectele ilustraţiilor sale au întotdeauna un contur de negru. Chiar şi acest contur este realizat manual, fiind desenat cu mare grijă cu pensula. Dacă vă uitaţi cu atenţie veţi observa marginile tremurate ale conturului. “Caut multă vreme, aruncând multe schiţe, până ajung la momentul în care găsesc imaginea pe care o căutam. Cel mai important este reducerea fiecărui lucru la esenţial: nici o linie nu e în plus şi fiecare formă captează imaginaţia. Aceasta este marea forţă a simplităţii: arta omisiunii.”
____________________________________________________________________________________________________
Urmărește și conținutul exclusiv pe care ți-l oferim pe facebook, twitter, odnoklassniki
____________________________________________________________________________________________________
Conceperea unei cărţi
Cărţile lui Dick Bruna sunt întotdeauna mici, 15,5 x 15,5 cm, astfel încât să fie potrivite pentru mânuţele copiilor. Au coperţile cartonate pentru a se putea păstra în condiţii bune şi a fi transmise de la un membru al familiei la altul. Cărţile conţin întotdeauna doisprezece ilustraţii pe pagina dreaptă şi o strofă de patru versuri pe pagina stângă.
Când Dick Bruna lucrează la o carte nouă, mai întâi împarte povestea în doisprezece secţiuni cu doisprezece schiţe de ilustraţii. Apoi pictează conturul negru şi transferă rezultatul pe o folie transparentă. Sub aceasta aplică altă folie cu culorile care crede că ar fi potrivite desenului respectiv. Astfel poate alege culorile care se potrivesc cel mai bine cu fiecare desen. Dacă ar picta culorile direct pe hârtie şi ar descoperi că nu este mulţumit cu combinaţia respectivă, ar însemna să deseneze totul de la început.
Culorile lui Dick Bruna
Dick Bruna a folosit mereu aceleaşi culori vii: roşu, albastru, galben, verde. Acestea au devenit adevăratele culori Bruna. Niciodată violet şi rareori portocaliu. A căutat pentru multă vreme griul perfect pentru colorarea unui elefant şi maroul perfect pentru ursuleţul Boris. Bruna este mai întâi pictor şi ilustrator, apoi autor: doar când toate cele doisprezece ilustraţii ale unei cărţi sunt aproape gata, Bruna începe scrierea textului.
Limbaj simplu şi poveşti prietenoase
Dick Bruna foloseşte un limbaj potrivit copiilor de la 2 la 6 ani, alegând cuvinte simple, uşor de înţeles. În general, fiecare strofă are patru versuri, dintre care versul al doilea rimează întotdeauna cu al patrulea, ceea ce le face uşor de citit, iar copii le iubesc şi le reţin cu uşurinţă. Versurile lui Dick Bruna au mereu o anumită muzicalitate. Unele dintre cărţile sale nu au text, ilustraţiile îşi spun povestea singure, lăsând loc imaginaţiei.
Poveştile lui Bruna sunt mereu calde şi prietenoase şi nu provoacă niciodată teamă. Întotdeauna este vorba de aventuri nu departe de casă, cu o rezolvare fericită la sfârşit. Creearea unei atmosfere de căldură şi siguranţă este foarte importantă pentru autor. Bruna doreşte să-i înveţe pe copii diverse lucruri utile, în cărţi precum “Ştiu să adun”, “Ştiu să citesc cuvinte grele”. Pentru a ajuta copiii sa treacă peste frica unei experienţe dificile Bruna a creat cărţi ca “Miffy plânge” sau “Miffy la spital”. Uneori abordează subiecte despre care ne e greu să vorbim, ca în “Lottie”, o poveste ilustrată despre o fetiţă în scaunul cu rotile. În “Bunica iepuraş” Bruna descrie sentimentele lui Miffy atunci când bunica sa moare. Dick Bruna reuşeste să abordeze subiectul cu multă delicateţe şi să-i ajute pe copii să treacă peste durerea şi teama asociate cu moartea. Bruna a primit premiul “Placa de argint” (The Silver Slate – un premiu anual pentru autorii de carte pentru copii) în 1997 pentru această carte. În 1990 a câştigat premiul “Pensula de aur” (The Golden Brush) pentru “Ursuleţul Boris” şi “Pensula de argint” pentru “Miffy în cort”.
În 1993, regina Beatrix a Olandei i-a acordat titlul de cavaler. Un cavaler fără sabie, care adesea luptă cu pensula pentru o cauză bună. Dick Bruna este autorul a numeroase postere pentru organizaţii caritabile, incluzând Unicef, Dutch National Tree Day, SOS Children’s Villages, Asthma Foundation. De asemenea, Bruna a decorat pereţii secţiunilor pentru copii din diferite spitale. Dick Bruna susţine numeroase cauze umanitare şi poate şi acesta este un motiv pentru care este iubit în toată lumea.
___________________________________________________________________________________________________
Copiii devin iubitor de lectură în brațele părinților. Benificiază de 20% reducere la cărțile pentru copii iubite în toată lumea.
Intră pe www.eticheta.md sa vezi toate cursurile și atelierele Școlii bunelor maniere ”Stil și Eticheta”
___________________________________________________________________________________________________

Sursa
2012-10-03 10:00:39