Tatuajul dentar
Moda tatuajelor dentare…nouă doar din punct de vedere al tehnologiei utilizate şi al modelelor disponibile, având în vedere că ideea în sine, a decorării dinţilor, este una foarte veche.
În Antichitate, atât în China cât şi în Japonia, femeile obişnuiau să-şi coloreze dinţii în negru ca parte a ritualului de înfrumuseţare, în vreme ce în multe alte culturi, înlocuirea dinţilor cu unii din aur reprezenta un simbol al statutului, aceasta practică fiind răspândita în special în America Latină şi în regiunea Caucazului.
Astăzi, tatuajele dentare sunt modele personalizate care se adaugă coroanelor înainte ca acestea să fie fixate în gură, expresia fiind folosită şi pentru a defini decorarea temporară a dinţilor prin diferite proceduri.
În cazul coroanelor, tatuajele dentare sunt cel mai adesea aplicate pe dinţii din spate, deşi ele pot fi aplicate oricărui dinte, executându-se într-o gamă bogată de stiluri, culori, desene sau modele.
Tatuajele dentare sunt aplicate după ce medicul stomatolog confirmă că matricea coroanei are mărimea potrivită pentru dinte, iar aceasta din urmă este trimisă la un laborator dentar care construieşte coroana.
Specialistul în tatuaje dentare aplică designul dorit de client pe coroană înainte ca aceasta sa fie închisă. Având în vedere că tatuajul dentar este incastrat în coroană, medicii stomatologi afirmă că persoanele care au ales să-şi decoreze dinţii prin această metodă nu trebuie să apeleze la măsuri speciale de îngrijire a danturii, fiind suficiente doar cele impuse de aplicarea coroanei.
Totuşi, unii dentişti afirmă că tatuajele dentare pot duce la pierderea de smalţ dentar şi de aceea nu recomandă pacienţilor această practică, sfătuindu-i să aleagă în schimb, aplicarea de bijuterii dentare, care nu prezinta nici un pericol pentru sănătatea orală.

Sursa
2011-05-13 21:43:51