9247 cazuri COVID-19 în Moldova
3684 – cazuri active
5240 – cazuri vindecate
323 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 5 iunie 2020 ora 23:33


Arta care uneşte vizitatorii cinematografelor Patria


Am citit azi poziţia oficială a reţelei de cinematografe Patria referitor la traducerea filmelor în Română. În comunicat se spune că “Patria uneşte oamenii indiferent de naţionalitate, religie şi cunoaşterea limbilor, uneşte prin dragostea pentru film şi tendinţa oamenilor de a se relaxa într-un mod civilizat”. Dacă aţi fost măcar odată la Patria şi dacă va-ţi concentrat măcar pentru o secundă asupra publicului din jur, veţi observa că acel public puţin ce ştie despre un film bun şi vin doar fiindcă Patria oferă o careva comoditate de a te relaxa cu prietena/prietenii sau fiindcă “la noi în sat aşa ceva nu există”. Despre care dragoste de film să vorbim când pentru premiera la “Adrenalin 2″ (pe care eu nu l-aş pute numi film) stă lumea la codă ca să ia bilete. Cică uneşte oamenii indiferent de naţionalitate religie şi de cunoaşterea limbilor, pe dracu. Cu câţiva ani în urma un prieten de al meu m-a rugat să plec cu el la Transformers, împreună cu verişorul său de vreo 10 ani care venise în Moldova din Italia căci acolo trăieşte cu părinţii săi de ani buni. După ce sa terminat filmul l-am întrebat pe băiat dacă ia plăcut filmul şi mi-a răspuns! Mi-a plăcut numai că nu am înţeles nimic din ce sa vorbit. Patria uneşte rusofoni şi moldoveni care privesc filme numai în rusă, şi mă îndoiesc că cineva o să vină la Patria necunoscând limba rusă. Mai vin şi oameni care ştiu ce este un film bun, însă filme bune la Patria vezi rar şi oamenii vin din simplu motiv ca nu au alte opţiuni.

“Pe parcursul a mai mult de 10 ani în Republica Moldova s-au menţinut cele mai reduse preţuri la bilete din Europa, însă, din păcate, de acest beneficiu spectatorii noştri nu vor mai avea parte”.

O altă minciună gogonată. În Arad, un bilet la cinematogarf costă între 8 şi 15 roni, ceea ce este cu mult mai ieftin ca la Patria plus că filmul e în original cu subtitrări. La noi biletul într-un loc mai îndepărtat de ecran te costă 150 de lei.

“Este inacceptabilă deasemenea şi decizia de a dubla filmele, deoarece aceasta va duce la majorarea repetată a preţului biletelor, eşuarea premierelor mondiale.”

Da cum de în România şi în alte ţări care titrează filmele nu eşuează premierele mondiale? Chiar şi dublarea în rusă ocupă ceva timp, nu mai puţin timp decât să faci subtitrările, aşă că lăsaţi poveştile astea pentru altcineva.

“Vizitînd cinematograful, spectatorul se bucură de imaginea şi sunetul peliculei, capătă emoţii, iar limbajul filmului se determină din priceperea şi dorinţa de a aduna într-o sală a unui număr cît mai mare de cunoscători de artă”. Fraza aceasta ma pus la pământ. Ce ţine de calitatea filmului şi a sunetului nu am nici o pretenţie, nota 10 din partea mea, însă să spui că “limbajul filmului se determină din priceperea şi dorinţa de a aduna într-o sală a unui număr cît mai mare de cunoscători de artă” este o nebunie. Un cunoscător de arta vrea să audă vocea adevarată a lui Johnny Depp într-un film ci nu una dublată de Galustean, un cunoscător de artă pe lîngă faptul că vede actorul pe ecran mai trebuie să şi-l audă cum vorbeşte şi care este intonaţia pusă pe fraze. Patria nu adună nici 10 la sută din cunoscătorii de artă fiindcă 90 la sută din filmele pe care le prezintă sânt filme comerciale care e pe placul publicului larg, cunoscătorii de artă de care vouă cică vă e pasă se inghesuie la Odeon şi îngheaţă pentru a vedea un film bun cu subtitrări în Română.


Sursa
2010-01-14 10:59:20Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:30:56Moldoveanca din Belgia, cu job în domeniul achizițiilor la o companie companie petrochimică —» Elena Robu
14:18:02Deranjat că-i filmez căruța la Mega Drive —» Curaj.TV | Media alternativă
14:10:38Revoltat că mafia varului e împreună cu organele de drept —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:15Notițe de Ziua Mondială a Mediului. CE FACEM NOI pentru a proteja natura —» Sunt MAMĂ!
08:08:47Dle Nichiforciuc, da „слабо” să donați laptop-uri pentru profesorii și elevii din raionul natal Florești? —» un alt blog
05:34:35ATENȚIE LA VIRUS! E letal și mai puternic decât oricând —» Nicolae Federiuc
05:24:56Doar în Moldova: o băbuță vinde – menții o bat, vinde un fost ment – el are „krîșă” —» un alt blog
03:00:20Egiptenii în afaceri —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
19:40:53Am Terminat a 9-a: A fost jalnic —» Curaj.TV | Media alternativă
17:55:59Cum l-am fluierat pe bat”ka Lukașenko (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:06©️ Oamenii mari —» Licurici de suflet
14:47:40Dodon era așteptat cu protest la Căușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
13:13:44Anna AHMATOVA. Poeme în traducerea și lectura lui L.B. —» Leo Butnaru
13:09:25Mi-au întors banii abia după ce m-am plîns mai sus —» Curaj.TV | Media alternativă
10:59:29Open call: atelier de dramaturgie pentru adolescenți —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:55:47Protecție socială pentru artiștii independenți pe durata Covid-19 —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:54:13POEME ROMÂNEȘTI ÎN VIETNAM —» Leo Butnaru
10:27:584 iunie – Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii —» BiblioCity
09:24:25Astăzi se împlinește un secol de la recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1918 —» Elena Robu
08:15:26Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru renovarea centrelor municipiilor Cahul și Ungheni —» Elena Robu
05:51:04Doar în Moldova: Fost șef pe achiziții la armată cu 4 milioane de euro pe cont! Cazul colonelului Coguteac —» un alt blog
20:10:17Tu nu ai idee ce e discriminarea —» apostu
19:35:00R. Moldova reia începând cu 15 iunie 2020 cursele aeriene regulate de pasageri și a charterelor regulate de pasageri —» Elena Robu
19:20:21Aresel LIVE! cu europarlamentarul Rareș Bogdan —» Curaj.TV | Media alternativă
17:35:55(+15) Exemple ale lipsei Educației Sexuale —» Curaj.TV | Media alternativă