18924 cazuri COVID-19 în Moldova
5833 – cazuri active
12456 – cazuri vindecate
635 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 11 iulie 2020 ora 13:34


Orange, burjuii şi cetăţenia română


Ieri mi-a fost dat să asist la o întâmplare unică. Unică nu neapărat prin singularitatea sau irepetabilitatea sa, cât, mai ales, prin surpriza pe care mi-a produs-o. Intrasem la una din reprezentanţele Orange din Glodeni care se afla în cadrul unui magazin mai mare. Nu aveam de unde să ştiu că lunea e singura zi din săptămână când aceasta e închisă, ar fi fost probabil prea frumos să fie afişat un program de lucru. Aşa că am solicitat politicos informaţii la buticul vecin într-o limbă maternă fără vre-o urmă de accent moldovenesc. Mă mai apucă şi pe mine câte-odată, vorba cântecului, dorul de-a da cu cuţitu-n chiatră sau băţu-n baltă, ia, numai aşa, de dragul experimentului. Vânzătorul de la buticul vecin m-a măsurat din cap până-n picioare, după ce s-a oprit de discutat la telefon într-o română pocită şi mi-a răspuns la fel de politicos într-o rusă de asemenea fără pic de accent moldovenesc.
Nimic deosebit deocamdată, veţi zice şi veţi avea dreptate, căci ceea ce m-a surprins abia urma să se întâmple. „Şi cam di ce, mă rog, nu-i răspunzi la băietu ista în limba în care te-o întrebat” a vorbit o voce de undeva din spatele meu. Un bărbat de vre-o 45-50 de ani se apropie de noi şi începu să-l ia la rost pe vânzător. „Iaca aşa îs toţi. Vii şi-i întrebi ceva şi ei îţi răspund cu po ruski pojaluista. Apoi aista-i om, care refuză să vorbească limba ţării în care locuieşte de zeci de ani. O venit pi pământul nostru şi s-o instalat ca burjuiii şi se cred mare stăpâni”, îi tot dădea el în timp ce faţa vânzătorului se schimba în toate culorile curcubeului. „Tak ia je ruskii. Mogu i pasport pokazati”, încerca să se îndreptăţească vânzătorul. O reacţie oarecum neaşteptată, având în vedere experienţele mele anterioare. „Da poţi să fii şi turc. Pi mine mă doare în locu acela ce scrie la tine în pasport. Trăieşti în Moldova, şhii bun şi vorgheşte limba de stat! ”. „Chiar îi drept” interveniră două femei care se aflau în preajmă şi auziseră, pe semne, toată discuţia, „când îi vorba să vă luaţi cetăţenie românească, pojalusta poftim, dar în rest tac ca nişte ..." „Da să ştii că tot noi suntem de jină” le întrerupse bărbatul „că noi singuri aşa i-am deprins. Eeeh, parastasu mamii voastre!”
Situaţia risca să degenereze aşa că mi-am luat încetişor tălpăşiţa cît era treaba cu cinste. Adevărul e că în ultimul timp trăiam într-o oarecare stare de automulţumire. Credem că doar tinerii acestei ţări sunt cei care observă nedreptatea şi au curaj să vorbească, cei care propun şi susţin iniţiative noi, cei care ies în stradă atunci când altfel nu se mai poate. Dar uite că lucrurile nu stau chiar aşa. Există foarte mulţi oameni care ştiau sau, încep acum să realizeze, că situaţia din ultimii opt ani nu reprezintă o normalitate şi că se poate trăi şi altfel decât în frică. Că a pretinde de la un funcţionar de stat să-ţi răspundă în limba în care i te-ai adresat nu mai este un moft. Toţi suntem egali în faţa legii, dar românii basarabeni au fost umiliţi prea mult timp pe propriul lor pământ, complăcându-se cu eternul las ca poate fi şi mai rău. A venit timpul să credem nu doar că poate, ci trebuie să fie mai bine. Altfel rămânem doar cu parastasu mamii voastre!

Sursa
2010-01-12 16:51:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:50:30Pregătim împreună pârjoale din dovlecei. Rețetă pentru vegetarieni și nu numai —» Sunt MAMĂ!
18:04:13©️ Singurătate —» Licurici de suflet
17:13:45Geană & Nițu au ajuns în Las Fierbinți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:11:38Izolați în mijlocul localității —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:57Persoanele care intră în R. Moldova până pe 1 august sunt obligate să stea 14 zile în carantină —» Elena Robu
16:21:02COVID-19: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie în R. Moldova —» Elena Robu
15:21:07Vacanţă în Elveţia (4) – Gorges de l’Areuse —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:06:30PPOEZIA AVANGARDEI - RIURIK IVNEV (1891-1981) —» Leo Butnaru
06:26:33Start concursului ”Cel mai bun eseu despre lectură” —» BPR Ungheni's Blog
02:45:51Momente —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
19:04:31Un copil al străzii a fost găsit înjunghiat —» Curaj.TV | Media alternativă
17:48:38Dezbatere despre ”ideologia de gen” —» Curaj.TV | Media alternativă
11:16:44Jurnalism —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:20:02Pregătim împreună biscuiți de post „Porumbița”. Sănătoși și plini de dragoste —» Sunt MAMĂ!
08:15:27Muncitori de la Bălţi, se odihnesc la Căuşeni pe bani americani —» Curaj.TV | Media alternativă
03:25:16Scufundări —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:53:47Cărțile pentru copii și cum ne deprindem cu lectura —» A little web world
16:48:45O RELAȚIE BUNĂ ÎNTOTDEAUNA DĂ ROD BUN! —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:28:47The Confession, Call, and Conviction of a Disciple of Christ —» Erik and Elena Brewer's Weblog
13:26:09Slujba şi Paraclisul Sf. Sofronie de la Essex – text în metrică bizantină şi note psaltice —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
12:36:01Nu poate uita o nedreptate a poliției de la Roman —» Curaj.TV | Media alternativă
10:43:48Nu au apă potabilă, primarul le rîde în nas —» Curaj.TV | Media alternativă
10:23:57Crimă și pedeapsă / F. M. Dostoievski —» Frinturi din suflet de femeie
08:52:06Câți bani au trimis acasă moldovenii din diaspora în luna mai 2020 —» Elena Robu
08:51:20T2A WU – un nou serviciu pe piața bancară din Moldova —» edufin.md