191197 cazuri COVID-19 în Moldova
18347 – cazuri active
168801 – cazuri vindecate
4049 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 5 martie 2021 ora 08:25


Ce fel de comentarii asteapta un blogger?

Cand amintim de blogosfera, trecem imediat prin cap bloggerii pe care ii cunoastem, tematica blogurilor lor, subiectele abordate, felul in care sunt expuse articolele si poza acestuia din antet sau avatar. Foarte rar se ajunge la un peisaj complet, adica si la anexarea comentariilor, care, de fapt, dau gust unui articol, iar bloggerul e primul care face degustatia (prin moderare sau ba). Daca acesta e asezonat cu comentarii amare si piparate, blogul are un gust mai picant (ferice de blogger). Dar exista si bloguri dulci, ba chiar “diabetice”.

Sunt bloggeri care publica articolul fara moderarea comentariilor, dar cu siguranta ca nu le face placere sa descopere comentarii “de prezenta”, spam murdar, care nu zic nimic in fond. E ca si cum ai scrie cu kkt pe peretele unei case. Doar ei hotarasc daca le lasa sau le sterg. La  polul opus se gasesc cei care asteapta numai dulcegarii, iar cand se pomenesc cu un comentariu mucegait ca continut, gust si forma, se descurajeaza si… nu mai scriu.

Despre bloggeri

E foarte usor sa descurajezi un blogger. Mai ales unul care scrie din suflet, care isi deschide rand pe rand emotiile ca nasturii de la mantou, impartaseste sincer o traire sau o situatie si se alege cu comentarii gen “ba, ai facut o greseala in cuvantul doi din alineatul trei”, sau bai, “n-ai dreptate, iti spun eu ca stiu mai bine”, “…dar tu ce diplome ai ca sa avansezi asa teorii, maaa ?!, “ce fraier esti, in locul tau i-as fi dat in bot, jur pe rosu! ” etc..

Nu e mai putin adevarat ca forma expunerii unui articol e foarte importanta, caci daca ai hotarat sa provoci publicul virtual cu idei indraznete si mai ai si tupeul sa generalizezi, ar fi ilogic sa te astepti la reactii excluziv pozitive “esti genial(a)! ”, “bravo, inainte si vant prielnic din spate”, “sa moara bibi, daca am citit un articol mai bun ca asta !”. Aici ai de ales: fie ca te implici in dezbateri cu unele precizari si sugestii, fie ca inchizi, naibii, comentariile daca nu esti capabil(a) sa ogoiesti lumea la timp. Daca o faci (sau n-o faci), mai ales din considerentul banal ca sa ajungi la cat mai multe comentarii si crestere de trafic, nu cred ca mai ai dreptul sa te plangi si sa afirmi ceva de genul “bai, ati vazut ca am dreptate? Toti … sunt niste iepuri!” E ipocrita treaba asta de la radacini! Din punctul meu de vedere, in cazurile astea chiar se adevereste ca esti … asa cum esti. La urma urmei fiecare blogger isi merita publicul care-l citeste si-l comenteaza.

Despre cei care comenteaza

Comentariile virtuale reprezinta un bun (si mai ales nou) teren de explorare pentru psihologi. Pentru ca uneori poti culege atatea frustrari, complexe si patologii pe bloguri, mama dragaaaa! Mai exista comentatori din categoria de naivi care cred ca sub “sapka” anonimatului pot scrie ce le trece prin minte. Vreau doar sa-i anunt ca e un joc periculos si nu se stie niciodata unde se poate ajunge. Castiga cel care are psihicul mai robust. Si nu ma refera aici la atacuri verbale reciproce, dar cu totul la altceva. Mult mai neplacut.

Rar am vazut bloguri cu dezbateri inteligente sub articol. Indiferent de specializarea blogului (exceptie fac cele de informatica poate) se ajunge uneori la o mizerie greu de digerat. Din nou, nu exclud metoda de stimulare a traficului, dar cred ca efectul e temporar si deloc constructiv. Iar cand bloggerul nu se implica deloc in discutii, sau daca… tace-tace-tace iar apoi cand tranteste din senin una murata … Dumnezeeeeeuleeee, mai bine tacea si destept ramanea!

Aici poate cineva sa-mi reproseze: Cat de inteligent vrei sa fie o discutie?

In primul rand depinde de subiect. Nu-ti trebuie studii de specialitate ca sa zici daca iti plac sau nu niste poze, doar daca e vorba de blogul unui fotograf profesionist cu un blogroll plin ochi de cei de teapa lui (profi, adica).

Nu-ti trebuieste diploma de la Sorbona ca sa exprimi civilizat o opinie (sau contraopinie), macar minim argumentata, expusa logic, cu rezerve de completare. Si va rog sa ma credeti ca un comentariu expus in cuvinte simple si limpezi e mult mai salutar decat eseuri insirate pe cateva pagini (doar daca nu e vorba de un caz particular descris la subiect in calitate de argument) nu si de o suita de evenimente rasuflate istoric, fara de nici o relevanta.

Sunt sigura ca nu sunt unica care prefera sa citeasca fie si zece reactii la un articol decat o suta, dintre care cateva zeci de injuraturi si insulte aduse autorului sau altui comentator.

Ajung la o concluzie pelinoasa. Imi pare ca inca nu stim sa pilotam civilizat o discutie, la un subiect prezentat de un blogger. Mai ales daca titlul suna provocator. Dovezi puteti culege usor. E destul sa rasfoiti cu atentie blogosfera.


Sursa
2009-02-03 14:47:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:22:10Cannelloni —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
08:00:33De ce lovim în familie? —» Moldova Creștină
13:49:44CURAJUL DE PARADĂ. Pe scurt, despre „neînfricații” care se aruncă zgomotos în urma trenului —» Nicolae Federiuc
11:12:23Decis: Vacanța de primăvară, prelungită până pe 15 martie —» Ştiri din raionul Râşcani
11:06:20Ce este taxa de dop —» Fine Wine
08:00:37O Lumină pentru lume —» Moldova Creștină
07:20:29Noul Secretar de Stat al DRRM Adrian Dupu: “Nu voi accepta folosirea în beneficiul unui partid anume sau al unui om anume munca noastră, a celor din România” —» Elena Robu
22:57:21Şcoala românească de copy-paste —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:23:00Spune că fosta nevastă şi-a abandonat copilul cu o minoră —» Curaj.TV | Media alternativă
18:14:07©️ Când te iubești —» Licurici de suflet
15:23:13Sexpertă: Despre bani și roluri de gen —» Curaj.TV | Media alternativă
15:18:25Taţi revoltaţi că nu-şi pot vedea copiii, au venit la poliţia Buiucani —» Curaj.TV | Media alternativă
11:23:00Maestrul Coroiu atacă ateii în stil legionar —» Curaj.TV | Media alternativă
10:47:47Micile și marile bucurii ale lunii februarie 2021 —» Sunt MAMĂ!
09:32:20Борис Априлов – автор детского книжного сериала о лисенке Лиско —» Biblioteca Hristo Botev
08:55:13În Republica Moldova a fost administrat primul vaccin anti-Covid-19 —» Elena Robu
08:29:57Cea mai cumplită noapte de război —» Sergiu Mocanu
08:06:54Vine cu propuneri de îmbunătățire a Constituției privind autoritatea suveranității —» Curaj.TV | Media alternativă
08:05:18Cere Comisariatului Buiucani să investigheze prezența unor persoane necunoscute în ograda comună —» Curaj.TV | Media alternativă
08:03:51Cere autorităților pedepsirea organelor responsabile de atac pentru libertate de exprimare —» Curaj.TV | Media alternativă
08:01:15Amendat sistematic pentru exprimare, incomodată autorităților —» Curaj.TV | Media alternativă
07:59:16Păreri despre actuala autoritate a Republicii Moldova —» Curaj.TV | Media alternativă
07:32:35Concertele lui Șor la Orhei, revoluționarii facebook-ului și protestele mayașilor —» un alt blog
21:09:26ANIMAL HERIDO/ FIARĂ RĂNITĂ* , poem de André Cruchaga —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:46:00Luni, W9 —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag