Nu-l lăsaţi pe Băsescu singur în faţa Rusiei!

E ştiut faptul, că românul de cînd e el, a fost jertfelnic de sine, înzestrat cu o jertfire martirică, pentru că aşa i-a fost sortit să se nască, să se afle mereu între neprieteni. Şi tocmai deaceea, românul este felul de om iubitor de adevăr, care nu acceptă făţărnicia şi viclenia, românul este felul de om puternic, care nu caută să-şi ascundă slăbiciunile, românul este omul sincer, înzestrat cu o frumuseţe sufletească caracteristică doar lui, o frumuseţe pe care la alţii o vedem mai rar, o frumuseţe, care nu lasă loc duplicităţii, făţărniciei, vicleniei, lipsei de inteligenţă. Lucruri cu care alţii operează cînd românul le spune adevărul.

Românul, cît de curajos şi luptător a fost şi este, totuşi nu se bucură de o împlinire de sine, fiindcă în puţine cazuri îşi găseşte prelungirea şi rostul în clasa conducătoare sau în clasa politică. De ce? Fiindcă această clasă nu era, tocmai de fiecare dată ieşită din sînul poporului, acestă clasă avea slăbiciunea să creadă că jertfirea e a poporului, iar a lor e supravieţuirea. Şi doar în momente cruciale, cînd nu se mai poate da înapoi, se amestecă clasa politică cu poporul şi dă exemple demne de istorie. După un timp, iarăşi vine supravieţuirea – alte reguli de viaţă decît cele ale poporului, fortuite de îmbîcsirea cu elementul străin, lucru de care se îngrijesc vecinii. Dar acestea sunt vicii numai ale clasei politice nu şi a poporului. Şi dacă această clasă politică se gîndeşte că prin a menaja străinul, prin a tăcea sau a dosi adevărul, îşi perpetuă viaţa – se greşeşte. Cînd se întrece măsura în aceasta, poporul nu întîrzie să vină să o lecuiască, fie prin alegeri, fie altfel. Şi cu cît aceste lecuiri vor fi mai dese, cu atît această clasă politică va fi mai aproape de popor şi de adevăr. Aşa este logica lucrurilor, căci de altfel, vine să se adeverească bancul pe care Dan Puric îl glăsuia la Chişinău pe scena Teatrului “Mihai Eminescu”: “Se spune că atunci când a făcut lumea, Dumnezeu a răsturnat sacul cu minuni în locul unde este acum România. Uimit şi puţin şocat de bunăvoinţa excesivă a Lui Dumnezeu, un Înger îl întreabă: - Ce faci Doamne?Le dai prea multe. La care Dumnezeu îi răspunde: - Stai să vezi ce conducători le dau!”. Da, aşa a fost. Românul, într-adevăr, avut parte de o clasă politică care-şi avea pornirile străine trebuinţei Neamului, că aşa au fost vremurile, că erau puţini şi cînd îşi găsea protectorul, trebuia să jertfească din sine, şi cu teritoriu, şi cu averi, şi cu demnitate, căci îşi îngroşa rîndurile cu elementul străin. Şi ca să se placă acestui element străin, mai întîi de toate, se tăceau adevăruri.

Dar, astăzi sunt alte vremuri, alte realităţi şi adevărul devine o virtute şi pentru popoarele mai mici, dar dacă el este adevăr, el nu se vrea tăcut. Deci, ce s-a petrecut la Bucureşti, că ruşii tocmai au răbufnit? Recent, Preşedintele Băsescu a declarat public că ar fi procedat ca şi Mareşalul Antonescu în 1941, ar fi trimis ostaşii peste Prut. Este lăudabil curajul de care a dat dovadă Băsescu, pentru că astfel mai spală faţa unei clase politice care de la alegerile din noiembrie ’46 nu a mai reuşit să se întoarcă la demnitate. Băsescu spune un adevăr temut de ruşi: “Unii devin sensibili şi când discuţi de istorie. Eu nu sunt istoric. Răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României. Nu văd unde este supărarea. Uniunea Sovietică nu mai există. Noi avem acum o relaţie cu Federaţia Rusă, iar când discutăm despre Uniunea Sovietică, discutăm despre ceva ce a fost. Iar despre istoria noastră nu avem cum să discutăm. Am înţeles că sunt deja mari analişti militari şi politici care s-au isterizat cum atacăm noi Federaţia Rusă. Nu, este o realitate din istoria acestei ţări. Nimic nou sub soare, mai ales că poziţia a fost în deplin acord cu condamnarea Pactului Ribbentrop – Molotov. Dacă cineva are dureri pe la vreo Antenă 3, cu analişti mereu furioşi că a dispărut Uniunea Sovietică, o avea dureri, dar eu n-am”. Băsescu spune un adevăr şi aruncă colacul de salvare pentru clasa politică, să se întoarcă la demnitate, dar se pare că unii nu apreciază curajul Preşedintelui, nu au nevoie de colac de salvare şi se întorc la obiceiul clasei politice despre care am vorbit la început şi care gîndeşte că dacă va tăcea adevărul îşi va lungi veacul.

Reacţiile care au urmat spuselor Preşedintelui Băsescu, mă fac să gîndesc: oare într-atât de încăpătoare este noţiunea de român, că să cuprindă atît de mult neromânism? De altfel, de ce presa românească trebuia să-i bată din palme unui oarcare Lukaşevici şi să-şi lase Preşedintele singur în faţa ruşilor?

Ei, fraţilor! Nu vă temeţi de adevăr. De adevăr are nevoie şi Rusia, drept că nu-i prea deprinsă cu el. Nu trebuie să tăcem ca să plăcem cuiva.

Radu VodăSursa
2011-07-02 02:46:43Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină