Ce să faci când nu știi ce să faci?

Deseori ajungem în situații în care trebuie să decidem dar nu știm ce să alegem fiindcă suntem în zona aceea gri din punct de vedere moral. Care sunt standardele după care hotărăști cum să decizi atunci?

Înainte ca principiile, pe care le voi expune, să facă sens, trebuie să fim siguri că am scăpat de dorința drăcească de a face tocmai lucrurile care sunt în zona aceea în care e greu să decizi între bine și rău. Trebuie deasemeni să scăpăm și de atitudinea aceea prin care căutăm mereu calea de mijloc așa încât să nu putem fi învinovățiți ci doar lăsăm confuzie în urmă.

În final, trebuie să fim siguri că nu trăim doar la limita aceea, pe care dacă o trecem, „ne pierdem mântuirea.” Noi nu suntem chemați să facem echilibristică pe buza iadului. Și încă ceva  – ca să aplici aceste principii nu trebuie să trăiești cu acea perspectivă minimală despre viață: „cât trebuie să fac ca să fie bine?”

Acestea sunt principiile care pot ajuta în luarea unei decizii: (completați voi cu restul)

[1] Slava lui Dumnezeu trebuie să se vadă în toate lucrurile. Ca și indivizi am fost creați pentru a arăta în tot ceea ce facem slava lui Dumnezeu: în muncă, mâncare, rugăciune, relații intime, etc. Nimic nu face excepție. Asta înseamnă că dacă faci ceva trebuie neapărat să iasă în evidență un atribut al divinității.

[2] Fă doar acele lucruri pe care le-ai face pe timp de război. Cineva poate obiecta și să spună că nu suntem într-o perioadă de război. Ba suntem! Există un război spiritual crunt care se poartă în univers și care implică pe fiecare ființă care răsuflă pe această planetă. Efectele acestui război sunt destinația sufletelor noastre.

[3] Fă doar lucrurile asupra cărora poți cere binecuvântarea Sfintei Treimi și pentru care poți mulțumi. Nici un lucru pe care nu l-ai face dacă ar fi Sfânta Treime în mod vizibil de față nu ar trebui să-l faci. Singura diferență este că nu Îl vezi pe Dumnezeu cu ochiul liber – dar El este acolo.

[4] Fă doar acele lucruri pe care le-ai face în ultima zi din viață. Acest principiu are sens pentru că astăzi poate fi ultima zi din viață – nimeni nu o poate garanta pe următoarea. Are sens și pentru că în ultima zi din viață ai face doar lucrurile care contează cu adevărat.

[5] Fă doar acele lucruri pe care le-ai face dacă toate puterile cerești ar fi de față în mod vizibil. Și ele sunt de față! În fiecare secundă din viața noastră! Suntem priviți de către îngeri și Dumnezeu vrea ca să-și arate înțelepciunea Lui prin noi!

PRACTIC  – să luăm un exemplu – vrei să joci poker, să te uiți la un film sau să mergi la ștrand cu prietenele. Dacă poți face următoarea rugăciune atunci fă ceea ce vrei să faci dar dacă nu o poți face atunci nu fă acel lucru.

Deși următorul exemplu va fi considerat blasfemiator de unii fac acest lucru fiindcă conștiințele unora sunt atât de amorțite încât nu pot fi trezite altfel. Aplică această rugăciune sau una asemănătoare și originală în orice alt caz. Deci, rugăciunea:

Doamne, stau înaintea ta cu acest set de cărți (de joc) în mână și cred că acum cel mai bun lucru pe care îl pot face este să am această partidă de poker. Sunt convinși că la această părtășie participă Sfânta Treime. Deasemeni, amconvingerea că cel mai bun mod în care îți pot aduce slavă este să am această părtășie la masa jocului. Mulțumesc că mi-ai dat înțelepciune să folosesc banii cu atâta pricepere. Am folosit resursele tale, respir aerul Tău și trăiesc prin Tine și toate acestea le folosesc acum pentru acest joc care va pune în uimire domniile și stăpânirile din locurile cerești. Te rog să faci ca eu să câștig jocul iar toți ceilalți să piardă. Îți voi mulțumi pentru asta. Am convingerea că aceasta este și dorința Ta. Cer binecuvântarea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt peste această partidă și îți mulțumesc în numele lui Hristos. Amin.

Nu pretind că aceste idei sunt originale – sunt adunate, mi-au fost de folos și cred că au valabilitate universală.


Filed under: Gânduri

Sursa
2011-06-29 21:25:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural