Las’ că-i ghini

Nici nu știu cum să încep subiectul. E o temă mult prea delicată ca să o pot ciopârți cu niște replici tăioase. Dar e și foarte personală și mă preocupă mult. Dar lăsăm dezvăluirile private pentru bere :) .

Aici vorbim despre ignoranță. Nu prostie, nu naivitate, ci anume ignoranță. Față de propria persoană. Față de propria sănătate. Care se împuținează ca și numărul de zile ce ne-au mai rămas.

Nouă nu ne plac doftorii. Nouă nu ne place să recunoaștem că cedăm fizic. Noi nu avem cultura prevenirii maladiilor. Tratatul ”buchetului” de probleme e opțiunea preferată, dacă se mai ajunge la ea… Important să fie vaca și porcii sănătoși și găinile să le placă cocoșului, că noi pe lângă ei vom supraviețui cumva. Come on, zicem noi, ploaie să fie, că în rest vom avea de toate.

Nu mergi la doctor, da mergi la piață în ajun de blajini să te aprovizionezi cu pomeni de sufletul rudelor și, cât de ciudat ar suna, de sufletul tău. Că e normal să te pregătești de moarte. E normal să investești în șărvete și pocrîvale și nu în ultrasonografii și electrocardiograme. E normal să-ți rezervi loc la cimitir, să-ți scrii pe monument numele și anul nașterii și să pui cratima simbolică, ce-ți conferă ție și curioșilor un moment de suspans. De care, din păcate, nu vei putea să te bucuri. De fapt nimeni nu se va bucura. Mai ales când viața ți-a fost curmată prematur. Pentru că ai neglijat propria sănătate.

Tu nu poți să eviți clipa stingerii, dar poți să o amâni. Un junghi care se repetă zilnic nu e de la vârstă. E de la boală. Durerea zilnică de inimă sau cap nu e de la simplă oboseală – poate masca probleme serioase de sănătate. Multe organe nu dor, dar pot fi într-o stare avansată de degradare și semnalele disperate ale organismului nu-s decât pentru a te preveni – dragă, ia mergi şi tu la o consultare.

Medicul nu e dușman, chiar dacă unele lucruri pe care le auzi și unele proceduri sunt dureroase. Tratamentul de 14 zile nu poate fi scurtat la 7 pentru că bunghii (pastilele) s-au terminat. Policlinicile și spitalele sunt la o aruncătură de băț, iar 903 e chiar la îndemână. Medicii nu se uită la tine ca la Monica Bellucci, ba chiar deloc nu se uită, așa că nu-ți fie jenă să te dezbraci. Multe prejudecăţi care nu fac altceva decât să transforme viaţa într-o pregătire pentru moarte şi nu într-o luptă pentru existenţă. Platon s-ar mândri cu siguranţă.

Cu mine e altceva. Eu merg la doctori. Relativ frecvent. Însă duc un mod de viață pe departe sănătos. Ştiu că medicina tratează tot. Dar tot zic să-mi schimb habitudinile cu vreo ocazie. Sper să reușesc. O bună prietenă de-a mea mi-a spus un lucru pe care nu pot să-l uit. Un mod de viață sănătos nu se începe de la o luni, ci de azi. Că mâine poate fi târziu. Mă gândesc des la asta, dar, sincer vorbind, nu fac schimbări radicale. Zic și io – Las’ că-i ghini. Mai am timp.


Filed under: De gândit Tagged: ignoranţă, moarte, sănătate, viață

Sursa
2011-06-22 09:17:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity