156426 cazuri COVID-19 în Moldova
5880 – cazuri active
147178 – cazuri vindecate
3368 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 25 ianuarie 2021 ora 18:21


Eminescu despre reforma agricolă

Odată cu formarea statului român de sorginte modernă în 1859, are loc implementarea unor reforme cu caracter politic, economic, social şi administrativ, în stare să pregătească terenul pentru dezastrul general care avea să lovească poporul român în următorii ani.

Mihai Eminescu, pentru unii cunoscut ca un poet romantic, iar pentru alţii ca puternic gazetar conservator şi apărător al interesului naţional a fost printre puţinii care a avut curajul să arate defectele şi urmările negative ale implementării unor reforme de tip occidental într-un spaţiu valoric diferit, cum este cel est-răsăritean.

În cele ce urmează, voi publica fragmente dintr-un articol scris la 21 iunie 1879 în ziarul “Timpul”, în care Mihai Eminescu critică cu argumente solide reforma agrară şi codul civil.

“(…) Între variile schimbări care s-au săvîrşit în România de la 1859 în ordinea publică şi privată e şi libertatea absolută consacrată pentru creditor prin noul cod civil de a-şi stipula pentru lucrurile date foloase de orice fel şi nelimitate. 

Esperienţele s-au făcut, efectele s-au produs, – şi ne putem întreba care a fost influenţa acelei libertăţi pentru locuitorul de la ţară, pentru meseriaş, pentru comerciant şi ce eserciţiu a făcut speculantul de acea libertate.  Şi mai întîi să vedem efectele produse asupra locuitorilor de la ţară (…).

Prin legea de la 1864 sătenii au fost emancipaţi de clacă şi de dijmă. Pe lîngă libertate li s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei mici părţi de pămînt pentru arătură şi fînaţ, pentru care însă ei sunt obligaţi a plăti o anuitate de despăgubire. 

Legiuitorul nu a avut prevederea de a recunoaşte, că nu era destul de a consacra libertatea şi dreptul de proprietate pentru fostul clăcaş, în condiţiile morale şi intelectuale în care se află săteanul. 

În împrejurările economice create, ar fi trebuit a se lua măsuri, spre a-l instrui, spre al susţinea şi a-l apăra şi mai ales a-i înlesni sumele de cari ar fi avut trebuinţă pentru diferite cauze şi la diferite ocaziuni.

Pentru locuitporul sătean nu s-a făcut însă nimic. Săteanul e lipsit de orice protecţie şi e lăsat la prada, la bunul simţ şi bunul plac a diferitor categorii de funcţionari de funcţionari administrativi şi judecătoreşti şi la discreţia proprietarului, arendaşului, a speculantului de la ţară ( a se citi “la discreţia jidovilor” – n.a.), la care e nevoit a se adresa în caz de trebuinţă. 

Fostul clăcaş, neavînd în urma promulgării legii rurale imaşul trebuitor pentru nutrirea numeroaselor sale vite…, neavînd lemne pentru ars, neavînd bani spre a plăti impozitele, el a trebuit să se oblige prin tocmeli către proprietarul sau arendaşul, care i le procura, a-i plăti în zile de muncă, în dijmă, în bani, în păsări şi în cîte altele. 

Dreptul încheierii acestor tocmeli fiind nemărginit, proprietarul sau arendaşul nu s-a sfiit a impune locuitorului cele mai cinice condiţii. Trebuie să vedem diferitele tocmeli agricole  cu grelele condiţii, pentru ca să înţelegem că ruinarea lor e sigură, că sub regimul libertăţii sătenii au trebuit să ajungă într-o stare mault mai rea decît fusese înaintea legii rurale.

Dar mai mult. Prin aceeaşi lege din 1868 (legea tocmelilor agricole), revăzută în anul 1872 s-a introdus şi un mod special de executare, care e contrariu regulilor generale, cuprinse în procedura civilă în privinţa execurăii silite. Dacă săteanul nu-şi îndeplineşte tocmeala, art. 13 din lege declară: “În caz cînd, după îndemnul şi esecuţiunea Consiliului Comunal, locuitorii vor arăta îndărătnicie sau vor dosi din comună, consliul îndată va cere de la subprefectura locală a-i trimite ajutor  de dorobanţi necesari în esecutarea locuitorilor îndărătnici sau fugari în comptul vinaovatului (…). 

Şi aceasta se petrece nu sub regimul regulamentului organic ci sub regimul celei mai liberale constituţii care garantează libertăţile individuale şi care recunoaşte şi săteanului dreptul pentru alegere la deputaţi, care să voteze, printre altele, legi ca cea din 1866. 

(va urma)Sursa
2011-06-02 11:01:35Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:26:36Focaccia —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
19:04:283 expresii magice pe care e bine să-i învățăm pe copii să le folosească —» Sunt MAMĂ!
16:00:49Premiile USM. Anul literar 2020. Lista Editurii Cartier —» Gheorghe Erizanu
14:43:43MEREU CONTEMPORANUL NOSTRU - FEDERICO GARCIA LORCA —» Leo Butnaru
14:10:12CU LAURENȚIU ULICI —» Leo Butnaru
11:44:56FOTO / Prima expoziție cu vânzare la biblioteca din Ungheni. Vedeți a cui e —» BPR Ungheni's Blog
10:40:30„No more” privileged position for the Russian language in Moldova —» Dionis Cenuşa
10:20:18Noi condiții de intrare în Franța pentru cetățenii UE —» Elena Robu
08:39:47Atelierul profesional online ,,Raportarea 2020. Indicatori de performanță” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:22:05Trainingul online ,,Raportul anual: design și conținut” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:05:13Guvernul Ideal // Exercițiu de perspectivă al unui moldovean stabilit în Germania —» un alt blog
21:42:52Valurile de Virginia Woolf —» Frinturi din suflet de femeie
16:22:11Avocată de stat a venit nepregătită să-l apere contra statului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:57:00Spaţii ”deschise”… ermetic şi periculos —» Curaj.TV | Media alternativă
15:05:26Legea prin care se oferă statut special limbii ruse declarată neconstituțională —» Elena Robu
14:12:32Cum a fost renovată grădinița de copii din satul Băcioi cu sprijinul României —» Elena Robu
12:06:25Cum sunt văzuți moldovenii de către un francez stabilit la Horodiște, unde a deschis o fabrică de brânzeturi —» Elena Robu
11:24:13Забытое, но интересное… —» Biblioteca Hristo Botev
11:07:29Nor de fum toxic în autobuzul cu oameni vii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:45:11Ucraina în limba română: Despre vizita Maiei Sandu la Kiev —» Curaj.TV | Media alternativă
09:13:19Ultimatum. Iubirea fiului de fermieri —» Curaj.TV | Media alternativă
07:27:302/50 (2021): „Ugly Love Despre fața urâtă a iubirii” de Collen Hooven —» Sunt MAMĂ!
00:35:33The power of the Gospel of Jesus Christ —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:48:25Mihail Gheorghe Cibotaru —» Gheorghe Erizanu
14:24:5221 de studenți-doctoranzi din R. Moldova vor primi Bursa de Excelență a Guvernului pentru anul 2021 —» Elena Robu