Mireasa Cea Zăludă

Am o vecină, de fapt cum are, cred că fiecare dintre voi, locuiesc alături

de ea  de cînd mă țin minte la fel au locuit în vecinătate și părinții și buneii și străbuneii noștri. Cum să v-o descriu – năduhoasă, cam urîțică, pe unele locuri prostuță și se trage din neam de țigan. Pe lîngă toate celea mai are o trăsătură caracteristică care se trage de la apariția neamului ei, cred.  Această trăsătură o poți descrie prin o singură expresie din bătrîni- “n-o satură dracul de bogăție”. Nu ași pomeni de ea în acest articol, dacă respectiva, mai peste o zi nu m-ar intreba dacă nu vreau să mă însor cu ea.

Vă zic din start, că nu vreau să mă însor în genere, mi-e bine și singur, dar dacă totuși o să vreau să o fac, precis nu mă însor cu ea. Motivul ? Nu-mi place de ea, nu o iubesc, e urîtă, proastă, năduhoasă, cu nasul pe sus, înțelegeți cum doriți. Necătînd la faptul, că nu o dată i-am spus în față ce gindesc, ea fiind grea de cap peste o zi mă întreabă același lucru- “cînd te însori cu mine ?” invocînd de fiecare dată aceleași argumente, care în viziunea ei ar trebui să mă convingă să o iau de nevastă, principalele fiind :

1.     Chipurile ne tragem din același neam, chiar și îmi citește și din cărți “dovezi” că am fost cîndva neamuri.

2.     Vorbim aceiași limba.

3.     Ea are o gospodărie mare și dacă mă însor cu ea o să ne unim gospodăriile și o să avem o gospodărie mare de tot.  De fapt acesta și este motivul principal din care se trage “sentimental de dragoste” al ei față de mine, v-am pomenit mai sus că  “n-o satură dracul de bogăție”.

4.     Avem aceleași obiceiuri, invocînd aceleași pe care le are toată lumea ortodoxă. Aici mai pomenește că la discotecă dansăm la fel și cînd ne îmbătăm cîntăm aceleași cîntece pe pahar.

De fiecare data îi spuneam că toate acestea nu sînt suficiente pentru ca să pun pe altarul poftelor și ambițiilor ei libertatea mea și aici de fiecare dată începea partea cea mai interesantă a discuției.

Aha!!! Nu-ți place de mine !? Îți place mai tare de Natașa(o vecină rusoaică) !!! Da tu știi că cîndva pe timpuri neamurile Natașei au omorît niște neamuri de ale tale ? Zic- știu, dar nu vreau să mă însor nici cu Natașa, măcar că este mai frumoasă, bogată și deșteapta decît tine. Cît despre ce a avut loc pe timpuri- cîndva demult și neamurile tale au omorît pe cineva din neamul meu.

Tot aici „mireasa” de obicei începe lauda, că gospodăria ei face parte din colhoz(așa un fel de gospodărie colectivă mai mare) și tot neamul ei se plimbă prin alte gospodării fără obstacole, iar neamurile mele și a Natașei nu.

Zic, o știu și pe asta, doar că nu prea circul, duc un mod de viață mai sedentar, sau chiar de es undeva mi- i mai simplu să merg pe la alți vecini.  Natașei la rîndul său nu-i prea trebue să circule pe undeva, neamul ei mai mult stă pe acasă, că are o gospodărie mai mare decît tot colhozul din care face parte gospodăria ta.

Tot aici eu pomenesc și de frații  “miresei” care îmblă prin tot colhozul cu furatul și cerșitul, motiv din care tot neamul ei e urît de lumea din sat, v-am spus mai sus că se trage din neam țigănesc.

Aici ea zice. că cei care fură nu-i sînt frați ci doar verișori. Eu zic bine, dapăi tot la voi în casă trăiesc și ce fură de prin sat tot la voi în casă aduc.

Ea zice, pai, e bine că trag la gospodărie, iaca dacă o să ne căsătorim o să avem o gospodărie mare și bogată.

Zic, mie imi place să trăiesc în casa mea- numai la popoarele nomade tot neamul traiește în aceiași iurtă, șatră, zii cum dorești, la restul lumii fiecare dintre frați sau surori trăiesc în casele sale. Asta numai la voi, că vă trageți dintr-un popor nomad, trăiți toți sub același acoperiș.

Vă povestesc și vouă toate acestea, că deja îmi stă în gît „mireasa”  pe care de fiecare dată o “trimit” și o “scot”, dar crezi că înțelege…………

O să se umple paharul răbdării într-o zi și o să mă însor cu Natașa.

Sursa: http://www.patriotism.md/?p=3989


Sursa
2010-10-16 18:54:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă