Moldovenii, complici la evaziunea fiscală în România

Moldovenii,Zeci de firme cu datorii de milioane de dolari din România sunt cesionate cetăţenilor moldoveni

*Primeşti 300 de dolari şi devii proprietar al unei firme cu datorii de 1,5 milioane de dolari SUA
*Patru tineri din satul Băcioi au devenit proprietari a 26 de firme cu datorii totale de circa 10 milioane de dolari
*Persoanele implicate riscă închisoare de până la trei ani dacă intră pe teritoriul României

Afacerea începe de la anunţuri plasate pe net sau în ziare

„Preiau firme cu datorii faţă de buget, bănci, firme de leasing, furnizori, prin Registrul Comerţului (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din România (OMRC) n.a.). Se preia întreaga contabilitate, se schimbă şi domiciliul fiscal”. Este unul dintre anunţurile care pot fi găsite fără nici o greutate pe site-urile de profil din România. Iată unele dintre ele:
http://www.anunturipenet.ro/cumpar-firma, http://www.cumparfirme-preluari.com/index.html, http://www.anunt.net/anunt/cumpar+firme+cu+datorii Anunţurile sunt plasate, potrivit site-ului specializat www.antitepari.ro, de persoane care se prezintă drept consultanţi fiscali. Dar sunt şi cazuri în care avocaţi, jurişti şi chiar firme de avocatură plasează asemenea anunţuri.

Comisioanele percepute sunt de 2-10% din datoriile firmei, dar minim 500 de euro (un an în urmă taxa minimă era 1000 de euro n.a.) pe tranzacţie, după cum se precizează chiar în anunţurile din România.

În Republica Moldova nu am găsit deocamdată asemenea înştiinţări, dar ne-am convins că asta nu înseamnă deloc că această formă de evaziune fiscală din România nu s-a extins şi la noi. Dimpotrivă, investigaţiile noastre arată că moldovenii participă foarte activ la tranzacţiile care permit afaceriştilor români să scape de firmele cu datorii. Am identificat câteva grupuri de cetăţeni din Republica Moldova pe numele cărora au fost cesionate zeci de firme. De ordinul sutelor este numărul persoanelor singulare care au fost atrase în aceste afaceri.

Primeşti 300 de dolari şi devii proprietar de firmă

Valentina Vieru, o tânără din Chişinău, a acceptat cu ceva timp în urma să devină acţionar unic şi administrator al societăţii comerciale Seraplus Comercial SRL din Constanţa, care, după cum s-a constatat ulterior, a prejudiciat bugetul României cu 5,3 mil. de lei româneşti (circa 1,5 mil. USD). „M-a rugat un prieten din Căuşeni să merg cu el la Constanţa şi să semnez nişte documente, pentru ca o firmă să poată importa petrol din Bulgaria. Mi-a promis 300 de dolari pe care nici nu i-am primit. Cel care mi-a promis, mi-a spus că a suportat cheltuieli de plimbare, cazare şi mâncare la Constanţa şi că acestea ar fi depăşit de câteva ori valoarea recompensei. Nu-mi amintesc nici măcar cum se numea firma şi unde se află. Documentele le-am semnat la o bancă şi la un notar”, spune Valentina Vieru. Astfel ea a devenit administrator şi proprietar al unei firme din România. Fata s-a arătat surprinsă când a aflat că, de fapt, a preluat o firmă cu datorii atât de mari, susţinând că cei care i-au propus să participe la această afacere i-ar fi dat asigurări că nu va avea nici o problemă. Valentina Vieru a mai adăugat că prietenul ei ar fi fost implicat în asemenea afaceri.

Moldovenii care au preluat firme româneşti cu datorii ar putea fi daţi în urmărire

Acum Valentina Vieru spune că nu ştie ce să facă cu firma pe care a preluat-o şi mai ales cu datoria acesteia. SC Seraplus Comercial SRL Constanţa a fost înfiinţată în octombrie 2008 şi are un capital social subscris de 200 de lei. Administrator şi asociat unic al firmei a fost un bărbat pe nume Asam Raim, iar sediul de facto al firmei era chiar în apartamentul acestuia de pe bd. Alexandru Lăpuşneanu 90-92, bloc L37, scara B, et.p, ap. 22 din Constanţa (vezi foto). La nici patru luni de activitate, în ianuarie 2009, Asam Raim se retrage şi cesionează firma către Valentina Vieru din Chişinău. Am sunat la domiciliul/sediul acestuia, apoi chiar am vizitat de două ori locaţia la 15 şi 16 iulie 2010, dar Asam Raim nu era pe loc. Spre nenorocul nostru administratorul de bloc, care ar fi putut să ne ofere ceva informaţii, era în concediu.

Ioan Tomescu, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de poliţie al judeţului Constanţa, ne-a declarat că cetăţenii moldoveni care au acceptat cesionarea firmelor riscă să fie daţi în urmărire de către autorităţile române pentru neplata (de către firmele la care sunt asociaţi) a datoriilor la buget sau către alţi agenţi economici. Altfel spus, nu este exclus că peste o perioadă de timp la intrarea în România ei să fie reţinuţi.

Totuşi, moldovenii ar putea evita pedeapsa dacă ar anula de urgenţă actele de preluare a firmelor şi ar colabora pentru reţinerea suspecţilor de evaziune fiscală. Arpad Csaba Ladanyi, comisar general al Gărzii Financiare din România, recomandă ca „persoanele care pretind că au devenit asociaţi sau/şi administratori ai unor societăţi comerciale din România fără ştiinţa lor trebuie să sesizeze organele de urmărire penală şi să colaboreze cu organele statului român pentru tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi de această situaţie. Apreciem că trebuie să facă totodată demersurile legale în vederea anulării actelor în baza cărora au devenit asociaţi sau/administratori ai unor societăţi comerciale fără să-şi fi exprimat consimţământul în acest sens.”

Patru tineri din Băcioi au devenit proprietari a 26 de firme cu datorii de circa 10 mil. dolari

Unul din cazurile în care figurează sume impunătoare de bani este cel în care patru tineri din satul Băcioi, mun. Chişinău au preluat zeci de firme. Din toamna anului 2008 şi pe parcursul anului 2009 ei au preluat cel puţin 26 de firme din România, care aveau datorii totale de aproximativ 32,4 milioane de lei româneşti sau aproximativ 122 de milioane de lei moldoveneşti (circa 10,0 milioane de dolari). Faptul că aceştia au preluat 26 de firme l-am aflat verificând anunţurile de vânzare, cesiune şi modificare a sediului firmelor, publicate în Monitorul Oficial al României în perioada 2008-2009. Nu este exclus că în 2010 tinerii să fi continuat această practică.

Cei patru sunt: Igor P., Mihail P., Alexandru E. şi Andrei V., care figurează ca locuitori ai comunei Băcioi.
De regulă, în documentele privind cesionarea firmelor apar doar câte doi. Într-un caz apare Igor P. şi Alexandru E., în alt caz Igor şi Mihail P., sau Alexandru E. şi Andrei V. în calitate de noi asociaţi la firmă. De asemenea, după ce au preluat firma DANTES INFERNO S.R.L., au folosit-o şi pe ea pe post de asociat la alte companii cu datorii, preluate de ei. După mai multe verificări de adrese şi telefoane am reuşit să dăm de urma doar a unuia dintre tinerii din Băcioi – a lui Alexandru E. Am reuşit să vorbim cu el la telefon, dar Alexandru o ţinea morţiş „nu ştiu nimic, nu ştiu, nu ştiu …”. Ulterior nu a mai răspuns la telefon. Băieţii au preluat nu doar firme care ar fi aparţinut unor cetăţeni români, dar şi unor cetăţeni din Ungaria şi Spania. De exemplu, cetăţeanul Ungariei, Bessenyei Gyorgy Benedek, le-a cesionat moldovenilor de la Băcioi firma Senorg România SRL, specializată în comerţul angro al calculatoarelor şi echipamentelor. Potrivit ultimului raportul anual (pentru anul 2007), depus la ONRC, aceasta firmă avea la acea vreme datorii de 9,65 de milioane de lei româneşti, faţă de buget, bănci, furnizori etc. Nu este exclus ca între timp valoarea datoriilor să fi crescut. Potrivit celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la 30 iunie 2010 datoria faţă de buget a firmei Senorg era de 273,6 mii lei româneşti şi în privinţa ei a fost iniţiată procedura de executare silită.

Băieţii din Băcioi au procedat şi la schimbarea adresei sediilor la majoritatea firmelor preluate, ele fiind concentrate într-o cameră de pe adresa mun. Bucureşti, str. Plivitului 51A, sector 5.

De altfel, fenomenul înregistrării pe o adresă a zeci de firme a forţat autorităţile din România să ia măsurile restrictive. Or, sediul social în apartament de bloc şi înregistrarea mai multor firme în acelaşi spaţiu sunt, din punctul de vedere al Fiscului, metode susceptibile de evaziune fiscală.

Din aceste motive conform modificărilor aduse Legii societăţilor comerciale prin Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2010, detaliate prin Ordinul nr. 2.112/2010 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), „La acelaşi sediu pot funcţiona mai multe firme doar dacă imobilul, prin structura şi suprafaţa utilă, permite funcţionarea lor în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate”.

http://www.capital.ro/articol/fiscul-scoate-firmele-din-apartamentele-de-bloc-137119.html.


Ce riscă cetăţeni moldoveni preluând societăţi cu datorii aflaţi aici: http://www.jurnal.md/ro/news/moldovenii-complici-la-evaziunea-fiscala-in-romania-194183/

Reliable


Sursa
2010-10-16 20:49:53



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

16:41:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:55:52„Nu dai interviul, m-ai înțeles?”, Ioniţă la Chicu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:36Ni mai profanaţi simbolurile de stat! —» Curaj.TV | Media alternativă
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
00:14:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:57:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:42:00Zile critice iulie 2025 —» codul omega
16:52:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:20:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:57:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
02:04:31Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:48:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:10:59Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:56:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:43:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:26:32Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:01:00NOU, DIN POEZIA AVANGARDEI —» Leo Butnaru
02:14:00no social no justice —» turn up the silence
21:56:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:42:28Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:34:00Precesia și harta reincarnărilor colective —» codul omega
17:23:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:20:23Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:23:00Val —» Andrei LANGA. Blogul personal