„Crenguţa de Iederă” – deţinătoarea unui prestigios trofeu
Pentru Colectivul etnofolcloric universitar „Crenguţa de Iederă”, condus de distinsa interpretă de muzică populară Maria Iliuţ, maestru în artă, vara caniculară a lui 2007 a fost fierbinte la propriu şi la figurat, dar concomitent şi plină cu emoţii pozitive. Succesele acestei remarcabile formaţiuni sunt cunoscute departe de hotarele republicii.
Ultima performanţă a „Crenguţei de Iederă” ţine de evoluarea strălucită în cadrul Festivalului Folcloric „În grădina cu flori multe”, care s-a desfăşurat la finele lunii iunie şi începutul lunii iulie în capitala Bucovinei, străvechiul oraş Cernăuţi, al cărui întemeietor a fost Alexandru cel Bun, bunelul voievodului nostru Ştefan cel Mare. Invitaţia lansării festivalului îi aparţine Centrului Bucovinean de Artă pentru conservarea şi valorificarea culturii tradiţionale româneşti din Cernăuţi, la această impresionantă manifestaţie anunţându-şi prezenţa peste 60 de colective şi interpreţi cu vârsta între 6-25 de ani. La concurs au fost admişi cei mai buni interpreţi de folclor autentic românesc din satele bucovinene Crasna, Pătrăuţii de Jos, Mahala, Boian, Costiceni, Molniţa, precum şi din oraşele Cernăuţi şi Herţa. Au strălucit în sensul adevărat al cuvântului ansamblurile de copii şi tineret din Suceava şi Botoşani, mai ales, în recitalul „Gala laureaţilor”, care a avut loc la Palatul Tineretului din Cernăuţi.
„Crenguţa de Iederă”, în componenţa unui număr de 23 de membri, s-a prezentat cu un repertoriu bine închegat, constituit în temei din cântece şi dansuri din nordul Moldovei şi Bucovinei. La desemnarea laureaţilor s-a ţinut cont de patru elemente fundamentale: repertoriul, calităţile vocale, costumaţia şi ţinuta scenică. Bineînţeles că la toate poziţiile „Crenguţa de Iederă” nu a avut concurenţi, formaţiunii noastre universitare revenindu-i Trofeul Festivalului.
Gazdele i-au primit pe artiştii din Chişinău cu toată căldura şi deschiderea ce-i caracterizează pe bucovineni: li s-au organizat plimbări prin oraş, excursii pe locurile eminesciene şi istorice, vizite la renumitele capadopere arhitectonice de importanţă europeană: Teatrul Dramatic-Muzical „Olga Kobâleanska” şi la splendida Reşedinţă a Mitropoliţilor Bucovineni.
În ultima zi de aflare în Cernăuţi membrii ansamblului „Crenguţa de Iederă” au reuşit să efectueze şi câteva expediţii folclorice în cunoscutele centre rurale cu străvechi tradiţii şi obiceiuri autohtone Tărăsăuţi, Costiceni şi Draniţa.
Însoţitori le-au fost inimoşii oameni de cultură din nordul Bucovinei Ilie Luceac, Maria Toacă şi Iurie Levcic.
Material preluat din Ziarul ,,Universitatea",25 septembrie 2007,realizat de Mihai MORĂRAŞ
Sursa
2007-10-21 10:11:54