Putin si "problemele" Romaniei

Sursa: Romania Libera, autor: Emil Hurezeanu, 30/10/07

Zilele trecute, presedintele Putin, la ultima sa intalnire cu liderii UE, s-a referit la anumite "probleme" pe care le-ar avea, in Europa, intre altii, si romanii. Sugestia lui Putin era ca Romania ar avea dificultati cu minoritatile nationale, eventual separatiste, al caror rol "problematic" asteapta sa fie declansat de declararea independentei provinciei Kosovo. Nu statutul Transnistriei sau existenta artificiala prelungita a Republicii Moldova, ci chiar problema Transilvaniei sau a Dobrogei, s-a "tradus", au devenit, brusc, grjile Moscovei.

In ultimii 250 de ani, Romania s-a bucurat mereu de grija rusilor. Un apel la memoria recenta ne spune ca schimbarea regimului Ceausescu, in 1989, a fost si dorinta Moscovei. Impuscarea lui Ceausescu si uciderea a peste 1.000 de oameni nevinovati pe strazile marilor orase romanesti au fost si rezultatul aversiunii profunde a sovieticilor pentru o anumita atitudine de fronda nationala din partea Romaniei, chiar mai mult decat dorinta inlaturarii unui regim politic insuportabil. In mod normal, prelungirea imperiului sovietic comunist, oricat de reformat, ar fi echivalat cu mentinerea Romaniei in spatiul de interese al Moscovei. Dupa 1990, mai mult decat in cazul altor foste tari comuniste, Romania era sortita sa graviteze pe o orbita geopolitica sovietica sau postsovietica. Caderea lui Gorbaciov si prabusirea imperiului sovietic au schimbat planurile, in ciuda asteptarilor echipei proruse de putere de la Bucuresti. A urmat o lunga perioada de expectativa, care a intarziat occidentalizarea politica si economica a Romaniei. Ea a fost intrerupta de prima debarcare anglo-saxona in Balcani. Simbolic, ea a avut loc in 1995, prin Pacea de la Dayton, care a pus capat razboiului din Bosnia, iar militar, ea s-a consumat in 1999. In primavara anului 1999, atunci cand americanii bombardau Kosovo si Serbia, ministrul de externe al lui Milosevici, sustinut de administratia de la Moscova, propunea o axa geopolitica si militara, antioccidentala, Belgrad-Bucuresti-Chisinau-Minsk-Moscova.

Intre Romania si Rusia a ramas nesolutionat unul dintre capitolele celui de-al doilea razboi mondial, transformat si intr-o relicva a razboiului rece. E vorba de statutul Republicii Moldova. O entitate statala rezistenta, in ciuda schimbarilor intervenite pe harta Europei dupa 1990. In mod cert, avem aici de-a face cu un dosar istoric care continua sa franeze orice progres in relatiile dintre Romania si Rusia.

Orientarea Romaniei spre SUA, in sanul NATO, dar si intr-un parteneriat bilateral puternic, egal doar cu al Poloniei sau Cehiei in Europa de Est, si deschiderea unor baze americane la Marea Neagra reactualizeaza nemultumirea Moscovei. In 1968, la invazia Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia, fara cele romanesti, dar si in alte ocazii, sovieticii au santajat regimul de la Bucuresti, concentrand trupe la granita cu Ungaria sau cu Bulgaria. Intre 1945 si pana catre sfarsitul deceniului, mii de militari si tehnicieni sovietici asigurau la Constanta, si in Dobrogea, un fel de posibil cap de pod spre Bulgaria, in asteptarea crearii unei republici sovietice suplimentare. Acest model este irepetabil azi, dar nostalgia lui e inca sesizabila in recenta declaratie a presedintelui Putin privind "problemele Romaniei". Sugestia mai larga include si autonomismul minoritatii maghiare, reactivat in noile conditii.

Ar trebui sa intram in panica? Rusia nu-si propune "sa dezlege cainii razboiului", asa cum avertiza presedintele american Johnson in august 1968, cand Romania parea sa devina tinta iminenta a unei invazii sovietice. Astazi puterea imperiala se traduce in termeni de expansionism energetic si de presiuni politico-militare, indreptat mai mult impotriva Europei si a SUA decat impotriva unei tari ca Romania. Dar Romania poate fi perceputa de Moscova ca o veriga slaba a comunitatii euro-atlantice. O veriga vulnerabila, prin fragilitatea politica interna, prin absenta performantelor democratiei, marcata de discordie, coruptie si saracie, prin potentialul de conflicte interetnice, prin lipsa de solutii in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau. Asadar, problemele noastre exista. "Problemele" Romaniei in viziunea lui Putin sunt obiectul unui santaj inacceptabil, dar, din nefericire, cu acoperire in realitate.

Sursa
2007-10-31 16:46:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog