DECLARAŢIE privind corupţia şi IN-justiţia, ce desfiinţează R.Moldova ca stat

Am prezentat in Parlament Declaratia de mai jos, adresata si Programului American “Provocarile Mileniului”, in ajunul unei vizite pe care urma sa o fac in SUA in baza unei invitatii din partea unui proiect al Universitatii Harward. Citita de la tribuna Parlamentului, dupa o interpelare adresata Consiliului Superior al Magistraturii, pe data de 23 martie 2007 (a se vedea stenograma pe site-ul Parlamentului), Declaratia viza direct cazul Eugeniei Duca dupa redeschiderea dosarului prin decizia abuziva, anulata acum, a Curtii Supreme de Justitie. Ar mai trebui sa spun ca unele persoane care astazi scriu si invoca acest caz, al Eugeniei si Doina Duca, nu au acceptat sa il invoce si de la microfoanele sau tribuna Parlamentului si, in aceasta legislatura, am fost singurul deputat care am luptat contra faradelegilor impotriva femeii de afaceri Eugenia Duca. Despre implicarea mea a scris “Jurnal de Chisinau”. Mai mult, unele dintre persoanele care astazi publica stiri despre Duca au atacat-o dur cind lucrau la alte ziare. Nu voi da nume, dar as vrea sa stie ca acest lucru nu se uita. Am fost alaturi de Eugenia, cu care am invatat impreuna, de la 16 ani, la Facultatea de Limbi Straine a USM, si intr-un moment cind politia i-a spart abuziv usa si i-a perchezitionat casa, speriindu-i copiii si nepotii. Aceasta a fost in legislatura 1998-2001, cind aparam, la fel, legea, in calitatea mea de deputat.

Am spus, in conferinta de presa de joi, la Info-Prim Neo, ca prin ultima condamnare a Republicii Moldova de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului a incetat sa mai fie secret faptul ca statul nostru plateste bani grei pentru ca nu mai respecta aceasta Conventie. Iata ca, prin aceasta Declaratie, am avut dreptate, acum doi ani. Este o noua dovada a faptului ca justitia in Republica Moldova nu functioneaza si nu judeca in interesul cetatenilor.

TEXTUL DECLARATIEI

Stimati deputati,

Prin această declaraţie, doresc să-i sensibilizez pe diplomaţii acreditaţi la Chişinău să abandoneze iluzia că o guvernare totalitară ar fi capabilă să devină democratică. Intervenţia e o parte din materialul pe care-l pregătesc în vederea participării mele la un program al Guvernului Statelor Unite, la care vor lua parte şi reprezentanţi ai Corporaţiei PROVOCĂRILE MILENIULUI. Voi prezenta acolo analize şi cazuri concrete de corupţie din sistemul judecătoresc şi al organelor de drept din Moldova.

Constatăm cu regret, că pentru a obţine banii Occidentului şi a se îmbogăţi, autorităţile comuniste mint, afirmînd in fata organismelor internaţionale că statul combate corupţia şi injustiţia, că a lichidat grupările criminale. Dar ascund că adevărata corupţie e în Guvern, Preşedinţie, Parlament, Justiţie şi că racketul lumii interlope a fost înlocuit cu unul mai odios - racketul de stat.

R.Moldova are multe probleme, inclusiv sărăcia, dar cu o singură rădăcină – CORUPŢIA, ca politică de stat.

Acest fenomen periculos a făcut putrezi cei doi piloni de bază ai statului nedevenit democratic: SISTEMUL POLITIC şi JUSTIŢIA.

Recent, ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, arăta un record alarmant: prin cererile depuse la CEDO, raportat la numărul de locuitori, R.Moldova e pe primul loc. Adică justiţia e coruptă, cetăţenii nu pot avea încredere în sistem.

Şi ministrul justiţiei, Pîrlog Vitalie, ne-o confirmă: “a nega că există corupţie în justiţie, ar însemna să ne păcălim pe noi înşine…” Voronin recunoştea, acum nişte ani, că justiţia noastră seamănă cu un “aukţîon”. Moldova e condamnată la CEDO pentru zeci de cazuri, Bugetul e prejudiciat de sute de mii euro, dar nimeni nu e tras la răspundere. Dreptatea umblă în Moldova cu capul spart. O seamă de judecători, procurori, poliţişti sînt corupţi, dar nimeni nu doreşte schimbarea sistemului ce convine clanurilor politico-mafiote.

Citez două fragmente dintr-o hotătîre a unei instanţe de judecată germane privind achitarea integrală a unui cetăţean, condamnat pe viaţă de justiţia moldovenească, refuzîndu-se, însă, extrădarea sa: “… s-a constatat hărţuirea, maltratarea de către stat, ca metodă obişnuită a demnitarilor moldoveni…“ “Justiţia din R.Moldova negociază hotărîrile, sentinţele cu actuala putere.” Vă imaginaţi ce părere şi-au făcut judecătorii germani despre colegii din pretinsul nostru stat proeuropean!? Vorbesc de judecătorii ce ascultă de indicaţiile superiorilor şi ne fac de rîs în Europa, nu de judecătorii cinstiţi, foarte puţini!Peştele de la cap se strică. IDIS “Viitorul” arată “impozitul neoficial”, practicat de guvernarea comunistă, estimat la peste 2 miliarde de lei anual, sau 160 milioane dolari. Oamenii de afaceri sînt forţaţi să achite ilegal sume mari pentru mofturile comuniştilor. Ce mai dovezi de economie-catastrofă?!

În paralel cu racketul de stat, comuniştii practică îmbogăţirea personală prin acapararea afacerilor prospere şi delapidarea statului de alte miliarde. Jaful proprietăţilor oamenilor se face prin hotărîri ilegale de judecată. Peste ani, oamenii îşi recapătă prin CEDO valoarea proprietăţii pierdute, însă cheltuielelile le plătim tot noi, de la Buget. Comuniştii se îmbogăţesc acum, dar vor plăti noile guvernări. Iată un exemplu.

Am primit o scrisoare de la un cetăţean moldovean ce lucrează de zece ani pentru Guvernul american şi a contribuit esenţial la includerea R.Moldova în diverse proiecte politice şi economice. A procurat un imobil la Chişinău, dorind să deschidă un Centru moldo-american de afaceri. Socoteala americană nu s-a potrivit, însă, cu tîrgul moldovenesc! Omul se pomeneşte cu o hotărîre-trăsnet, primită prin poştă, din care află, cu o întîrziere de două luni, că nu mai are clădirea de la Chişinău, pentru că un judecător a dăruit-o unor afacerişti, prin executare imediată. Într-o singură şedinţă, cu participarea unei singure părţi, interesate de proprietate străină, judecătorul Ţurcan de la Judecătoria economică de circumscripţie Chişinău l-a expropriat pe american. Sosind de urgenţă în patrie, victima constată un dosar complet falsificat. Depune o plîngere la Procuratură, care spune că nu e nimc de făcut, deoarece judecătorul ce a comis fărădelegea are imunitate, greu de ridicat. Adică legile încurajează fărădelegile judecătorului. Se ştie cine a furat, cum şi de la cine, dar făptaşul nu poate fi tras la răspundere penală! Cer Procuraturii Generale şi Consiliului Superior al Magistraturii să examineze serios cazul, pentru a constata abaterea gravă de la lege a judecătorului Ţurcan. Din ianuarie, procuratura Chişinău ezită să intenteze, la cererea rezidentului american, un dosar penal asupra cazului.

Cazul e parte componentă a “cazului” femeii de afaceri Eugenia Duca, fost proprietar al Centrului “Chris”, stabilită în SUA din cauza terorii la care a fost supusă de lumea criminală în cîrdăşie cu poliţia şi Procuratura. “Cazul Eugeniei Duca” a scandalizat presa internă şi externă, a generat trei dezbateri în Parlament, a fost monitorizat de OSCE, Consiliul Europei, Comitetul Helsinki şi Transparency International. Duca, prima femeie de afaceri din Moldova, a cîştigat toate procesele şi a fost achitată integral. I s-a dat dreptate prin şapte hotărîri ale Plenului Curţii Supreme de Justiţie. Părea că justiţia a triumfat. Nu şi în Moldova, ţara absurdului, unde în capul mesei nu pot sta decît crima şi corupţia.

La 27 noiembrie 2006, Plenul Curţii Supreme de Justiţie îşi anulează, inexplicabil, toate hotărîrile, lăsînd în vigoare o hotărîre din 1999, anulată de Plen de şapte ori. Plenul pune la baza revizuirii o simplă cerere la CEDO şi “înscrisuri” false, de care se ocupă Procuratura Gnerală, cum mi s-a spus în interpelări. Hotărîrea Plenului e cu atît mai suspectă cu cît la 8 martie, Duca primeşte un răspuns de la CEDO, în care se arată că cererea oponentului Andoni contra Moldovei, luată de Plen drept probă, e respinsă ca “inadmisibilă”, deoarece (citez) “Curtea nu a relevat nici o aparenţă de violare a drepturilor şi a libertăţilor omului garantate de Convenţie sau de Protocoalele adiţionale.”

Cum rămîne cu decizia Plenului CSJ?! Incompetenţă sau corupţie în justiţie?! Iar din noiembrie trecut Plenul CSJ şi Curtea Supremă tergiversează examinarea cererii de revizuire şi a recursului depuse de Eugenia Duca, blocîndu-i toate căile de acces la justiţie.

Devine clar că hotărîrea Plenului putea fi pronunţată doar sub presiunea unor demnitari de prim-rang. Făptaşii, pentru a obţine cîştig în judecată, au vehiculat numele lui Oleg Voronin, ca interesat de afacere, însă aici numele său a fost folosit doar ca o acoperire - se pare fără ştirea lui.

Mi s-a şoptit cu frică numele celui ce a comandat “sentinţa”. Dar nu pot să nu spun numele unui deputat, ce a expediat, în anul 2000, Procuraturii Generale şi Consiliului Superior al Magistraturii un maldăr de hîrtii calomnioase, însoţite de o listă a convorbirilor telefonice ale Eugeniei Duca, obţinută pe căi criminale. Există dovada răspunsului de la VOXTEL. Printre cei filaţi sînt şi eu, care semnasem, alături de 20 de deputaţi, printre care Roşca, Matei, Ciobanu, Cimpoi, o interpelare cerînd explicaţii Procurorului General privind blocarea accesului Eugeniei Duca la Curtea Supremă de Justiţie. Procuratura Generală şi CSM au respins dosarul ticluit de deputatul Mişîn, întrebîndu-l dacă nu cumva «au fost încălcate drepturile omului, prin primirea şi răspîndirea unor asemenea informaţii» sub forma convobirilor telefonice private?! Îl întreb azi, după şase ani, pe Vadim Mişîn, în baza cărei legi au fost urmărite şi ascultate celularele deputaţilor, cine i-a permis acest act neconstituţional?! Ţine de onoarea Preşedintelui Voronin să-l întrebe pe comunistul său Mişîn cu ce se ocupă, de fapt.

Cu regret, cazul Duca nu e singular. E plină Moldova de victime ale clanurilor mafiote de la Putere şi ale injustiţiei. Se impune reformarea sistemului judecătoresc, subordonat regimului comunist. Independenţa puterii judecătoreşti trebuie să fie reală, iar judecătorul - tras la răspundere penală şi financiară pentru hotărîrile nelegale şi prejudiciile aduse statului. Ca şi poliţiştii şi procurorii, pentru dosarele la comandă. În caz contrar, vom avea mereu corupţie şi crimă organizată, încurajate de stat. Ce să mai crezi despre justiţia noastră, dacă judecătorul Pruteanu, care a condamnat-o la puşcărie pe Eugenia Duca, după care ea a cîştigat toate procesele, în loc să fie tras la răspundere, este avansat la Curtea de Apel. Iar anchetatorul Tomuz, care a fabricat dosarul, a fost avansat la Centrul Anticorupţie. Cine să mai creadă în actul de justiţie din R. Moldova?

Pentru a demonstra că acest “caz” e demn de Guinness Book, vă prezint statistici: cazul durează de zece ani, au fost intentate ilegal 48 dosare penale şi civile, Eugenia Duca a suportat sute de interogatorii, cinci percheziţii, şase tentative de arest, patru arestări, jumătate de an de detenţie ilegală, circa 50 de sechestre ale averii private, peste 2100 de şedinţe de judecată. Avînd demnitate şi curaj impresionant, ea a cîştigat toate procesele, majoritatea pînă la Curtea Supremă de Justiţie şi în Plen. În ciuda faptului, clanurile mafiote, în complicitate cu judecători şi procurori, nu au lăsat-o în pace şi forţează examinarea aceleeaşi cauze de zece ani, pentru a pune mîna pe proprietatea ei privată. Solicit Comisiei juridice a Parlamentului să examineze cazul Eugenia Duca în şedinţă, pentru a stopa fărădelegile şi desfiinţarea statului R.Moldova. Va multumesc.


Sursa
2009-03-06 01:39:28




Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

19:33:16KYC, AML şi AntiFraudă —» Drept MD
19:11:11Despre toxicitatea vizibilă și cea mascată —» Curaj.TV | Media alternativă
08:22:55Rude vitrege ale izvoarelor de drept internațional —» Drept MD
10:37:01CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:55:5921 septembrie - Ziua Oraşului Rîşcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:43:27Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:21:57Ziua Internaţională a Prieteniei - 30 iulie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
19:25:41PNL = groparul IOR, protest civic, ecologist —» Curaj.TV | Media alternativă
13:05:00Punct de cotitură pentru întreaga lume - previziuni octombrie 2024 —» codul omega
08:15:47Protest la București pentru eliberrarea prizonierilor ucraineni (Ua) —» Curaj.TV | Media alternativă
06:38:49DIN SINISTRUL COMUNISM —» Leo Butnaru
21:20:34O campanie sulfuroasă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:32:49Nocturna bibliotecii la Ungheni: „Noaptea detectivilor de carte” —» BPR Ungheni's Blog
06:14:49JURNALUL CA MEMORIE / 1993 —» Leo Butnaru
09:04:09Zece fapte la aniversarea de 20 ani ai Chateau Vartely —» Fine Wine
06:55:16Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
04:31:26Scurt și clar despre Ziua Vinului —» Fine Wine
17:21:43Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:14:02„ProCOOLtura” a amenajat un spațiu cultural inovator la Biblioteca „Spiridon Vangheli” din orașul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
22:30:22Drumurile întotdeauna se întorc de unde au plecat —» Moldova Creștină
12:59:23Zilele Patrimoniului, 2024 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:33:29POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:32:24LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:30:09CĂRĂRI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:46:19Revoltată că poliția acoperă o situație de accident —» Curaj.TV | Media alternativă