religiozitati
O stare de virginitate spirituală pe care o găsesc în cele mai neaşteptate locuri:
Ceva timp în urmă (20-23 ianuarie), Catedra Filosofie şi Antropologie a Universităţii de Stat din Moldova a găzduit un workshop „Ce este consilierea filosofică. Strategii de consiliere", organizat de RAN LAHAV, SUA, dr., consilier, Siena Heights University (Michigan), Johnson State University (Vermont), Haifa University (Israel)...
Pentru că Universitatea e cam săracă în fonduri, d-nul Lahav a fost cazat, pe contul propriu al unor entuziaşti, într-un hotel particular. Zilnic, cineva dintre noi urma să-l conducă de la Universitate la acasa lui temporară... În una din seri, am mers eu... Am discutat despre consilierea filosofică, l-am întrebat dacă nu există riscul ca situaţia existenţială de bază, acel pattern care ne construieşte relaţia fundamentală cu lumea, pe care consilierul trebuie să-l identifice, să fie construit/proiectat de consilier pe persoana consiliatului, mi-a zis da, i-am mai zis că sunt un marxist creştin şi veni vorba, ca de obicei, între 2 filosofie, despre lume... Sunt un constructivist moderat, am spus eu... În parte, lumea e construită de noi. El se opri, mă privi în ochi, apoi, calm:
- I am too religious to speak about this... (rom. Sunt prea religios pentru a vorbi despre asta.)
... Alte măşti, aceeaşi piesă: ieri, la Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a aceleiaşi Universităţi, unde ţin un curs general de filosofie... Îl discutam pe Sfântul Augustin. Inevitabil, cuvântul „Dumnezeu" era pomenit des: în contextul păcatului originar, a nemuririi sufletului. Un student, nu neapărat cel mai bun, mă întreabă:
- Şi cine e, mă rog, acest Augustin că-şi permite, în genere, să vorbească despre Dumnezeu?
Sursa
2009-03-05 09:20:48