Bloggerii – arma fatala a conceptului Diplomacy 2.0


Se pare ca perioada „romantica” a blogosferei a trecut si intram intr-o noua faza a evolutiei sale. Cei care au inteles efectele pozitive pe care le poate avea blogosfera asupra politicului, business-ului, artei si a vietii omului contemporan cauta acum solutii prin care ar putea controla blogosfera in interese proprii. Or, controlul acestui spatiu inseamn o noua „portita” spre o lume tot mai web 2.0 iar bloggerii deveni astfel „soldatii” noii diplomatii. Admiratorii americani ai lui Sun Tzi, autorul tratatului „Arta razboiului”, doresc sa impuna un nou concept geopolitic in contextul lumii web 2.0 - Diplomacy 2.0.

3317358958_1518c444f2_b

Recent saptaminalul american NEWSWEEK a publicat un articol intitulat: „Washington-ul doreste sa utilizeze Web 2.0 pentru a cistiga inimile si mintile (oamenilor., - n.a). Problema este ca tiranii au inceput sa o faca primii”. Mintile cenusii din anturajul administratiei americane sunt in cautarea unei noi solutii care ar contribui la imbunatatirea imaginii SUA in lume prin ceea ce ei numesc - “army of bloggers”. Deja sociologii americani vorbesc si despre un nou tip de cetatean Netizens  (eng. citizen = cetatean).

Ultimile alegeri prezidentiale din SUA au demonstrat ca cei care intra in contact cu electoratul pe platforma online au sanse mai mari de a cistiga, de a se impune si afirma decit cei care utilizeza doar instrumentele clasice de comunicare. Cei care au urmarit campania lui Barack Obama ma inteleg ce am in vedere ;) Apropo de Obama. Unul din primele lucruri pe care le-a facut dupa procedura de investitura a fos sa lanseze blogul oficial al Casei Albe - http://www.whitehouse.gov/blog/

Blogosfera este vazut acum ca o noua sansa de a asigura „tranzitul de democratie americana” spre tarile in curs de dezvoltare si in tarile din lumea a treia. Se vede ca celelalte metode nu prea dau rezultate :) Americanii au investit sub forma de granturi miliarde de dolari in tari din Europa de est sau Orientul apropiat insa banii acordati pentru tot felul de institute, ONG-uri si alte elemente ale societatii civile s-au cam dus pe apa simbetei ;) Si in Moldova au venit multe granturi „din partea poporului american” pentru a dezvolta si implementa democratia. Insa vedem cu totii ca acestia pur si simplu au fost irositi in zadar de americani. Cei care au avut de cistigat au fost doar administratorii acestor granturi ;)

La inceputul lunii februarie Hilary Clinton, secretarul de stat al SUA, facind referire la aceste investitii, declara ca „Noi (SUA –n.a) am pierdut timp, bani si o multime de oportunitati pentru ca nu am stiut a comunica eficient”. Ei bine, iata ca administratia sa schimbat si, prin urmare, se schimba si strategia de comunicare. Asa ca acum vom asista la promovarea democratiei printr-o armata de bloggeri ;) Inca nu se stie cum se va „lucra” cu acesti bloggeri. Putem doar presupune felul cum se va realiza procesul de interactiune.

Apropo de blogosfera moldoveneasca si Diplomacy 2.0. In noiembrie 2008 Moldova a fost vizitata de diplomata americana Colleen P. Graffy, Deputy Assitant Secretary for Public Diplomacy Bureau of European and Eurasian Affairs - http://twitter.com/Colleen_Graffy Aceasta a avut o intilnire cu citiva bloggeri din Moldova in cadrul careia sa discutat despre libertatea de exprimare in Moldova (asa am inteles din post-arile din blogosfera noastra). Iata ca suntem analizati si noi din perspectiva Diplomacy 2.0 ;)

Dar nu doar SUA doreste sa utilizeze web 2.0 ci si o serie de alte state precum Rusia, China, Iran, tari din UE. Deci trebuie sa ne asteptam la campanii bine dirijate care vor avea in prim plan in calitate de „soldati ai razboiului web 2.0” pe bloggeri. Ma indoiesc ca la o faza de inceput blogosfera moldoveneasca va fi implicata in acest proces insa „norii” diplomotiei 2.0 vor trece si pe la noi. Nu stiu daca „ploaia informationala” va aduce roadele scontate celor care vor initia propaganda de tip diplomacy 2.0. Insa in contextul actual, cind media traditionala isi pierde din importanta pe care o avea, mediul online reprezinta calea de acces  spre noua comunitate de Netizens.

Foto de pe http://www.flickr.com/photos/balakov/3317358958/sizes/l/

 

 

 


Sursa
2009-03-02 08:09:46Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:38:27Eșecul echipelor este oglinda leadershipului —» Efrosnatalita’s Blog
07:52:04Au fost desemnate cele mai bune vinuri dulci din lume —» Fine Wine
07:00:54PASĂREA PE LIMBA EI PIERE SAU DE CE PROPRIILE CUVINTE GRĂBESC DECLINUL —» Efrosnatalita’s Blog
07:00:22Este adevărat ca Dumnezeu este în toți și că toți vor fi mântuiți? —» Moldova Creștină
15:00:00How Art Catalyzes Change—Join Us for a Livestream Event on September 20 —» ada rosu
12:29:16Cum și unde să înveți a predica, dacă nu poți merge să înveți la seminarul teologic? —» Moldova Creștină
11:52:34LEADERSHIP ETIC ÎN VREMURI DE TURBULENȚE DE VALORI —» Efrosnatalita’s Blog
07:00:22De ce nevasta lui Lot a fost transformată într-un stâlp de sare și nu in altceva? —» Moldova Creștină
19:07:38Pledoarii pentru salvarea parcului Titan/Cuza/IOR —» Curaj.TV | Media alternativă
10:56:23YOLO Podcast. 3 Episoade —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:38Este cuvântul PREZBITER o invenție a pocăiților? —» Moldova Creștină
05:47:00Recitind și recitând din Lermontov —» Argentina Gribincea's Blog
14:52:40Reciclarea în România: haos, corupție și incompetență – Investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
08:36:12Tinerii nu pot conduce, nu le mai dați funcții de răspundere! —» Nicolae Federiuc
07:00:40Unde scrie in Biblie despre ORTODOXIE? —» Moldova Creștină
19:59:39Polițaii nu poartă centuri de siguranță, se cred nemuritori?! —» Curaj.TV | Media alternativă
19:37:30Pericol și poluare la Gara de Nord București —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:13Abuz în folosirea girofarului, poliția căra o mapă! —» Curaj.TV | Media alternativă
18:51:55Marșul pentru energie verde —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:54Orice text rupt din context este un pretext —» Moldova Creștină
16:44:39Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for September 2023 —» Ileana Pîrgaru
17:46:42Visul unui adolescent —» BiblioCity
07:00:19Nu disprețuiți prorociile! —» Moldova Creștină
18:00:19E scîrbit de justiția de pe plai, dar nu se lasă —» Curaj.TV | Media alternativă
17:08:07Poliția locală sfidează legea și omul cu camera video —» Curaj.TV | Media alternativă