Bloggerii – arma fatala a conceptului Diplomacy 2.0


Se pare ca perioada „romantica” a blogosferei a trecut si intram intr-o noua faza a evolutiei sale. Cei care au inteles efectele pozitive pe care le poate avea blogosfera asupra politicului, business-ului, artei si a vietii omului contemporan cauta acum solutii prin care ar putea controla blogosfera in interese proprii. Or, controlul acestui spatiu inseamn o noua „portita” spre o lume tot mai web 2.0 iar bloggerii deveni astfel „soldatii” noii diplomatii. Admiratorii americani ai lui Sun Tzi, autorul tratatului „Arta razboiului”, doresc sa impuna un nou concept geopolitic in contextul lumii web 2.0 - Diplomacy 2.0.

3317358958_1518c444f2_b

Recent saptaminalul american NEWSWEEK a publicat un articol intitulat: „Washington-ul doreste sa utilizeze Web 2.0 pentru a cistiga inimile si mintile (oamenilor., - n.a). Problema este ca tiranii au inceput sa o faca primii”. Mintile cenusii din anturajul administratiei americane sunt in cautarea unei noi solutii care ar contribui la imbunatatirea imaginii SUA in lume prin ceea ce ei numesc - “army of bloggers”. Deja sociologii americani vorbesc si despre un nou tip de cetatean Netizens  (eng. citizen = cetatean).

Ultimile alegeri prezidentiale din SUA au demonstrat ca cei care intra in contact cu electoratul pe platforma online au sanse mai mari de a cistiga, de a se impune si afirma decit cei care utilizeza doar instrumentele clasice de comunicare. Cei care au urmarit campania lui Barack Obama ma inteleg ce am in vedere ;) Apropo de Obama. Unul din primele lucruri pe care le-a facut dupa procedura de investitura a fos sa lanseze blogul oficial al Casei Albe - http://www.whitehouse.gov/blog/

Blogosfera este vazut acum ca o noua sansa de a asigura „tranzitul de democratie americana” spre tarile in curs de dezvoltare si in tarile din lumea a treia. Se vede ca celelalte metode nu prea dau rezultate :) Americanii au investit sub forma de granturi miliarde de dolari in tari din Europa de est sau Orientul apropiat insa banii acordati pentru tot felul de institute, ONG-uri si alte elemente ale societatii civile s-au cam dus pe apa simbetei ;) Si in Moldova au venit multe granturi „din partea poporului american” pentru a dezvolta si implementa democratia. Insa vedem cu totii ca acestia pur si simplu au fost irositi in zadar de americani. Cei care au avut de cistigat au fost doar administratorii acestor granturi ;)

La inceputul lunii februarie Hilary Clinton, secretarul de stat al SUA, facind referire la aceste investitii, declara ca „Noi (SUA –n.a) am pierdut timp, bani si o multime de oportunitati pentru ca nu am stiut a comunica eficient”. Ei bine, iata ca administratia sa schimbat si, prin urmare, se schimba si strategia de comunicare. Asa ca acum vom asista la promovarea democratiei printr-o armata de bloggeri ;) Inca nu se stie cum se va „lucra” cu acesti bloggeri. Putem doar presupune felul cum se va realiza procesul de interactiune.

Apropo de blogosfera moldoveneasca si Diplomacy 2.0. In noiembrie 2008 Moldova a fost vizitata de diplomata americana Colleen P. Graffy, Deputy Assitant Secretary for Public Diplomacy Bureau of European and Eurasian Affairs - http://twitter.com/Colleen_Graffy Aceasta a avut o intilnire cu citiva bloggeri din Moldova in cadrul careia sa discutat despre libertatea de exprimare in Moldova (asa am inteles din post-arile din blogosfera noastra). Iata ca suntem analizati si noi din perspectiva Diplomacy 2.0 ;)

Dar nu doar SUA doreste sa utilizeze web 2.0 ci si o serie de alte state precum Rusia, China, Iran, tari din UE. Deci trebuie sa ne asteptam la campanii bine dirijate care vor avea in prim plan in calitate de „soldati ai razboiului web 2.0” pe bloggeri. Ma indoiesc ca la o faza de inceput blogosfera moldoveneasca va fi implicata in acest proces insa „norii” diplomotiei 2.0 vor trece si pe la noi. Nu stiu daca „ploaia informationala” va aduce roadele scontate celor care vor initia propaganda de tip diplomacy 2.0. Insa in contextul actual, cind media traditionala isi pierde din importanta pe care o avea, mediul online reprezinta calea de acces  spre noua comunitate de Netizens.

Foto de pe http://www.flickr.com/photos/balakov/3317358958/sizes/l/

 

 

 


Sursa
2009-03-02 08:09:46Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:13:54Busul armatei nu încăpea de mașini parcate ilegal —» Curaj.TV | Media alternativă
21:00:27Consilierii au votat de frica blestemelor —» Curaj.TV | Media alternativă
16:10:37Рыбка в духовке —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
15:32:32Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează —» Gheorghe Erizanu
15:04:35În Spania furtuna Gloria a mai făcut două victime. Numărul morţilor a ajuns la şase —» Elena Robu
13:17:20DESPRE „PERIMETRUL CUȘTII” ÎNTR-O NOUĂ CARTE DE ANASTASIA DUMITRU —» Leo Butnaru
13:12:35Amendă colosală pentru o companie care vindea medicamente contra cancerului în România —» Elena Robu
12:22:32În Iordan, Botezându-Te Tu, Doamne —» Iulian Proca
11:45:41De ce să lucrezi în companii mari? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
10:47:23Biblioteca și micii promotori ai culturii —» BiblioCity
10:44:15Cyberbullying – Siguranța copiilor online —» BiblioCity
10:34:41Happy Light Reviews —» Andrei Fornea
10:31:29STUDIU: COPIILOR CĂRORA LI SE CITESC REGULAT POVEȘTI LI SE DEZVOLTĂ CREIERUL MAI RAPID —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
10:29:39Modern Glass Dining Room Sets —» Andrei Fornea
09:00:44В Кишиневе состоится митап "Ключевые тренды SMM — 2020. Что надо знать инфлюенсерам, медиа и организациям" —» Заметки Начинающего Журналиста
08:18:37Noua Calatorie Gastronomica —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
22:33:09Yahoo Small Business Web Hosting - Build a great web site with our easy-to-use tools —» Informaţii pentru studenţi !
22:33:04Top 10 Advantages When Using HotelPlanner —» Informaţii pentru studenţi !
22:24:07Yahoo Small Business Web Hosting - Build a great web site with our easy-to-use tools —» plop andrei
22:06:24Top 10 Advantages When Using HotelPlanner —» plop andrei
21:29:05Factorii și oamenii care au influențat pe minorul de 14 să comită crima odioasă la Orhei —» Moldova Creștină
21:10:41Pilonii unei munci oneste —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:57:30Virusul gripal din China a alarmat omenirea. OMS vrea să declare „urgență internațională” —» Elena Robu
20:21:14Geană a pogorît la Timișoara în centru —» Curaj.TV | Media alternativă
20:06:49Protest la Primăria Bălți contra cheltuielilor iraționale —» Curaj.TV | Media alternativă