102894 cazuri COVID-19 în Moldova
10180 – cazuri active
90485 – cazuri vindecate
2229 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 27 noiembrie 2020 ora 14:25


Bloggerii – arma fatala a conceptului Diplomacy 2.0


Se pare ca perioada „romantica” a blogosferei a trecut si intram intr-o noua faza a evolutiei sale. Cei care au inteles efectele pozitive pe care le poate avea blogosfera asupra politicului, business-ului, artei si a vietii omului contemporan cauta acum solutii prin care ar putea controla blogosfera in interese proprii. Or, controlul acestui spatiu inseamn o noua „portita” spre o lume tot mai web 2.0 iar bloggerii deveni astfel „soldatii” noii diplomatii. Admiratorii americani ai lui Sun Tzi, autorul tratatului „Arta razboiului”, doresc sa impuna un nou concept geopolitic in contextul lumii web 2.0 - Diplomacy 2.0.

3317358958_1518c444f2_b

Recent saptaminalul american NEWSWEEK a publicat un articol intitulat: „Washington-ul doreste sa utilizeze Web 2.0 pentru a cistiga inimile si mintile (oamenilor., - n.a). Problema este ca tiranii au inceput sa o faca primii”. Mintile cenusii din anturajul administratiei americane sunt in cautarea unei noi solutii care ar contribui la imbunatatirea imaginii SUA in lume prin ceea ce ei numesc - “army of bloggers”. Deja sociologii americani vorbesc si despre un nou tip de cetatean Netizens  (eng. citizen = cetatean).

Ultimile alegeri prezidentiale din SUA au demonstrat ca cei care intra in contact cu electoratul pe platforma online au sanse mai mari de a cistiga, de a se impune si afirma decit cei care utilizeza doar instrumentele clasice de comunicare. Cei care au urmarit campania lui Barack Obama ma inteleg ce am in vedere ;) Apropo de Obama. Unul din primele lucruri pe care le-a facut dupa procedura de investitura a fos sa lanseze blogul oficial al Casei Albe - http://www.whitehouse.gov/blog/

Blogosfera este vazut acum ca o noua sansa de a asigura „tranzitul de democratie americana” spre tarile in curs de dezvoltare si in tarile din lumea a treia. Se vede ca celelalte metode nu prea dau rezultate :) Americanii au investit sub forma de granturi miliarde de dolari in tari din Europa de est sau Orientul apropiat insa banii acordati pentru tot felul de institute, ONG-uri si alte elemente ale societatii civile s-au cam dus pe apa simbetei ;) Si in Moldova au venit multe granturi „din partea poporului american” pentru a dezvolta si implementa democratia. Insa vedem cu totii ca acestia pur si simplu au fost irositi in zadar de americani. Cei care au avut de cistigat au fost doar administratorii acestor granturi ;)

La inceputul lunii februarie Hilary Clinton, secretarul de stat al SUA, facind referire la aceste investitii, declara ca „Noi (SUA –n.a) am pierdut timp, bani si o multime de oportunitati pentru ca nu am stiut a comunica eficient”. Ei bine, iata ca administratia sa schimbat si, prin urmare, se schimba si strategia de comunicare. Asa ca acum vom asista la promovarea democratiei printr-o armata de bloggeri ;) Inca nu se stie cum se va „lucra” cu acesti bloggeri. Putem doar presupune felul cum se va realiza procesul de interactiune.

Apropo de blogosfera moldoveneasca si Diplomacy 2.0. In noiembrie 2008 Moldova a fost vizitata de diplomata americana Colleen P. Graffy, Deputy Assitant Secretary for Public Diplomacy Bureau of European and Eurasian Affairs - http://twitter.com/Colleen_Graffy Aceasta a avut o intilnire cu citiva bloggeri din Moldova in cadrul careia sa discutat despre libertatea de exprimare in Moldova (asa am inteles din post-arile din blogosfera noastra). Iata ca suntem analizati si noi din perspectiva Diplomacy 2.0 ;)

Dar nu doar SUA doreste sa utilizeze web 2.0 ci si o serie de alte state precum Rusia, China, Iran, tari din UE. Deci trebuie sa ne asteptam la campanii bine dirijate care vor avea in prim plan in calitate de „soldati ai razboiului web 2.0” pe bloggeri. Ma indoiesc ca la o faza de inceput blogosfera moldoveneasca va fi implicata in acest proces insa „norii” diplomotiei 2.0 vor trece si pe la noi. Nu stiu daca „ploaia informationala” va aduce roadele scontate celor care vor initia propaganda de tip diplomacy 2.0. Insa in contextul actual, cind media traditionala isi pierde din importanta pe care o avea, mediul online reprezinta calea de acces  spre noua comunitate de Netizens.

Foto de pe http://www.flickr.com/photos/balakov/3317358958/sizes/l/

 

 

 


Sursa
2009-03-02 08:09:46Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:59:48Potențialul științific uman din Republica Moldova în date statistice —» Gheorghe Cuciureanu
14:33:00Polițaiul mă amendează ca răzbunare pentru filmare —» Curaj.TV | Media alternativă
14:04:51Activitatea bibliotecii pe timp de pandemie —» BiblioCity
14:00:37Geană și polițistul local ocupat cu circulația —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:00Discuții despre „Dicționar subiectiv de cultură civică” —» Curaj.TV | Media alternativă
13:51:24Magistrat de la Sîngerei, locuiește ca un boier… în parc —» Curaj.TV | Media alternativă
13:28:44Dumitru Crudu la tribuna Programului Național LecturaCentral —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
12:27:02Mafia ne otrăvește, poliția o păzește!? —» Curaj.TV | Media alternativă
11:45:00Popa din Ciorani construiește unde-i cășunează! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:223000 de dosare la 3 procurori, super-justitie la Bolintin! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:22:00Primăria Bolintin Vale îți pune viața în pericol —» Curaj.TV | Media alternativă
10:55:14Atac raider din partea Executorului judecătoresc George Boțan —» Curaj.TV | Media alternativă
18:43:55E vremea oamenilor buni! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:08Igor Șarov —» Gheorghe Erizanu
07:57:57DOI POEȚI AI AVANGARDEI —» Leo Butnaru
06:03:59Întâlnire cu scriitorul Leo Butnaru —» BiblioCity
20:47:56Plop* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:50:42Primul săniuș al Ilincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
15:33:37Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Preț 60% —» Gheorghe Erizanu
13:55:02Portret de candidat. Valentin Făgărășian, candidat PNL pentru Camera Deputaților, Diaspora: „Lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece, așa am făcut eu la tinerețe” —» Elena Robu
11:20:04Cristina Frolov și-a anunțat obiectivele pentru șefia ONVV —» Fine Wine
10:45:14Român stabilit la Lyon, Franța: ”Mi-ar plăcea ca noi, românii, să fim mai solidari” —» Elena Robu
05:46:54Mâncăm manierat —» BiblioCity
22:56:56arata-mi-te —» turn up the silence
18:29:55©️ Jumătatea ta ești tu —» Licurici de suflet