Basarabia s-a plasat pe locul cinci în lume la capitolul stabilitate financiară
Republica Moldova ocupă locul cinci în lume la Indicele Mondial de Stabilitate Financiară 2009 realizat de publicaţia The Banker.
Potrivit The Banker, R. Moldova are nivele foarte joase de datorii (736 USD pe cap de locuitor, în comparaţie cu Marea Britanie 171 000 USD pe cap de locuitor), iar băncile moldoveneşti prezintă un raport mare dintre capital şi active de peste 17% şi nivele joase de acordare a împrumuturilor.
Conform publicaţiei, băncile din R. Moldova şi-au extins împrumuturile la doar 35% din PIB, în comparaţie cu SUA, unde împrumuturile băncilor locale a atins 230% din PIB. Moldova achită doar 2,8% din veniturile sectorului public pentru deservirea datoriei Guvernului, iar Italia, de exemplu, cheltuieşte 11.9% din veniturile guvernului pentru achitarea dobânzii.
Analiza efectuată de The Banker remarcă că criza financiară din 2008 a dat peste cap toată lumea şi a schimbat riscurile. În această nouă lume, cele mai dezvoltate economii, care sunt totodată şi cele mai dependente de credite, au devenit deodată cele mai expuse unui potenţial dezastru, constată autorii investigaţiei.
Indicele Mondial de Stabilitate Financiară 2009 realizat de publicaţia The Banker include 184 de ţări, include 25 indicatori de sănătate financiară şi economică. Conform noului model de risc financiar al publicaţiei The Banker, Moldova, Chile, Bolivia şi Peru riscă să fie afectate în măsură mai mică de prezenta criză financiară, în comparaţie cu SUA, Marea Britanie sau Japonia.
Analiza arată că chiar dacă aceste ţări sunt mai sărace, ele se bazează mult mai puţin pe credite şi sunt mai izolate de căderea financiară decât orice ţară dezvoltată. Topul arată că, în rezultat, ţările în dezvoltare sunt în prezent mai puţin influenţate vizavi de bogăţia lor, decât ţările bogate şi mai puţin probabil să suporte consecinţele unei crize financiare profunde.
Indicele de sănătate financiară 2009 realizat de The Banker măsoară abilitatea ţărilor de a trece peste criza financiară şi economică.
Sursa
2009-02-26 00:13:14