Dragostea se simte la ea acasă de Dragobete…
Exact cu o săptămîna în urmă mă grăbeam sa felicit toţi îndrăgostiţii cu ziua lor, cea de 14 februarie. Dar nu toţi au acceptat felicitările mele, zicîndu-mi că sînt “naţionalişti”… Deci trebuie azi sa-i felicit pe cei care preferă “haine ” româneşti, de cît cele străine… Să-i felicit pe cei care iubesc româneşte Cei care preferă un ” Te iubesc!” decît 10 de “I love you!” Anume, azi, 24 februarie, dragostea se simte la ea acasa…
Tradiţie…
Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfintului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastîmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întîlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările “se logodesc” în această zi.
În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala : Dragobetele sărută fetele. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară. În sudul României , fetele se întorceau în sat alergînd, obicei numit zburătorit, urmărite de cîte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.
Nici oamenii mai în vîrstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strîngeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zînelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descîntece de dragoste.
O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană, numită Năvalnic, de Maica Precistă, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările.
Ziua îndragostiţilor în Lume
În Ţara Galilor multi oameni sarbatoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndragostitilor galezi.
În Franta o tara traditional catolica, Valentine’s Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca în restul tarilor occidentale.
În Turcia, Valentine’s day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci
În Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni îsi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbatoare oficială.
În Brazilia, ziua înamoratilor sau ziua iubitului/iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, când cuplurile îsi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari şi de obicei un buchet de flori.
Aceasta a fost aleasa ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul casatoriei, când multe femei singure realizeaza ritualuri populare pentru a gasi un sot bun sau iubit.
În Columbia, Ziua iubirii şi a prieteniei este sărbatorita în a treia vinere şi sîmbata din septembrie, datorită scopurilor comerciale. În aceasta ţara, prietenul secret este o tradiţie foarte populară, care presupune desemnarea fiecarui participant un destinatar a unui cadou secret.
În Slovenia un proverb spune ca Sfîntul Valentin aduce cheile rădăcinilor, asa că pe 14 februarie plantele si florile încep sa crească. Ziua îndragostiţilor a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrarile în vii si pe cîmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în aceasta zi. Cu siguranţa, numai de curînd este sarbatorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.
Deci…
Şi dacă avem o sărbătoare a noastră, de ce ne place tot ce e importat? Le iubim pe cele străine, le respectăm în schimb uităm rădăcinile, tradiţiile…
P.S
“Dragostea vindecă oamenii-pe cei ce o dăruiesc, dar şi pe cei ce o primesc”. Felicitări celor ce iubesc româneşte…

Sursa
2009-02-24 02:22:46