Ghenadie Vaculovschi răspunde la întrebările vizitatorilor portalului “Moldova Creştină”

Domnule Ghenadie Vaculovschi, din cate îmi aduc aminte, nu este pentru prima data când candidaţi pe listele PPCD. De ce din nou aceasta decizie? De ce PPCD?

vaculovschiSunt membru al PPCD din anul 2002. În anul 2005 am candidat pentru prima data la funcţia de deputat şi am candidat pe lista PPCD. Atunci eram pe locul 31 în listă. De această dată sunt pe locul doi. Întrebarea «de ce din nou PPCD?» este stranie.

În primul rând trebuie sa vă spun ca eu detest migraţia politicienilor de la un partid la altul. Atunci când te înregimentezi intr-un partid, trebuie să vezi dacă viziunile tale asupra politicii cadrează cu doctrina partidului respectiv. Dacă, însă, din dorinţa de a profita de anumite situaţii de conjunctură te avânţi în politică, atunci ai şansa ca la fiecare campanie electorala să te înscrii într-o listă de candidaţi a altui partid, ceea ce nu este bine şi nu face faţă unui politician care se vrea consecvent.

În al doilea rând, PPCD este unicul partid din Republica Moldova care şi-a asumat public şi sincer soarta Republicii Moldova, cu toate consecinţele care rezultă din acest angajament. Dacă veţi încerca să faceţi o analiză obiectivă, veţi observa că agenda politică a PPCD se suprapune agendei politice a Republicii Moldova. Mă refer la felul cum PPCD vede locul Republicii Moldova în regiune şi în lume, precum şi viziunea noastră asupra dezvoltării sociale şi economice.PPCD mai este unicul partid care a îmbrăţişat doctrina creştin-democrată.

În al treilea rând, mă regăsesc în PPCD pentru că aici, colegii mei, ştiu să preţuiască mai mult valorile decât propria imagine. În PPCD nu există loc pentru carierism. Uneori circumstanţele te impun să aperi valori sacre prin recurgerea la tactici deloc populiste. Iată că în asemenea momente istorice se testează adevăratele caractere. Uneori eşti nevoit să alegi între buna ta reputaţie şi apărarea binelui comun. Este greu în astfel de cazuri să te sacrifici. Mai ales dacă ştii că pentru binele făcut vei fi blamat.

Ce nota aţi acorda PPCD-ului pentru prestaţia în Parlamentul Republicii Moldova între anii 2005-2009?

Activitatea parlamentară a PPCD în legislatura care iată se încheie a fost destul de intensă şi foarte eficientă. PPCD a reuşit, de pe poziţia sa de partid în opoziţie, să influenţeze o serie de decizii politice, vitale pentru soarta Republicii Moldova. În perioada acestei legislaturi s-a reuşit reformarea cadrului legislativ care reglementează justiţia, activitatea instituţiilor audiovizuale, activitatea Curţii de Conturi etc. Dar cele mai importante realizări ale PPCD în actuala legislatură, din punctul meu de vedere, sunt adoptarea Legii nr. 173-XVI din 22.07.2005, cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria) şi adoptarea Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova nr. Nr.117-XVI din 10.06.2005, cu privire la iniţiativa Ucrainei în problema reglementării conflictului transnistrean şi la măsurile pentru democratizarea şi demilitarizarea zonei transnistrene. Aceste documente sunt de o importanţă crucială pentru procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Ele au fost votate unanim de către deputaţi. Prin adoptarea lor, Republica Moldova s-a exprimat clar, în faţa comunităţii internaţionale, că baza pentru aplicarea unei soluţii la problema în cauză este cadrul constituţional actual. Prin urmare, mesajul univoc al legislativului moldovenesc este că nici o soluţie care prevede destrămarea statului sau acceptarea staţionării unei armate străine pe teritoriul nostru naţional, nu poate fi acceptată. Trebuie să mai ştiţi că Iurie Roşca a depus un mare efort pentru a-i convinge pe toţi liderii de fracţiuni de importanţa votării unanime a acestor documente politico-juridice extraordinar de valoroase. Mai trebuie să ne amintim că unicul deputat din actualul parlament, care de la tribuna centrală a parlamentului a condamnat încercările unor elemente degradate ale societăţii să organizeze parada homosexualilor în capitală, a fost liderul PPCD, Iurie Roşca. Nici un alt lider de partid din «opoziţia democratică» nu a cutezat să-şi exprime public poziţia în această problemă.

Sunteţi de acord cu politica editoriala promovată de ziarul Flux? EuTv?

Ca şi dumneavoastră, în măsura în care am timp, iau act de ştirile prezentate de toate instituţiile mass-media din Republica Moldova, precum şi de opiniile tuturor editorialiştilor. Cred că aceste instituţii mass-media (Flux şi EuTV) sunt profesioniste. Apreciez activitatea lor. Ei au dreptul la opinie şi la o politică editorială proprie. Cred că îşi exercită bine meseria. Cel mai mult apreciez faptul că aceste două mijloace de informare în masă au oferit cea mai mare posibilitate apărătorilor moralităţii să-şi expună punctul de vedere. Aşa a procedat şi ziarul «Liber». Din acest punct de vedere, ele nu pot fi comparate cu celelalte publicaţii sau cu alţi radiodifuzori.

Câte promisiuni făcute de PPCD în campania electorala din 2005 au fost îndeplinite?

Un partid politic îşi poate îndeplini promisiunile electorale în funcţie de numărul de voturi obţinute, adică în funcţie de ponderea pe care o are în parlament. Doar ştim că politica este arta posibilului. Îndeplinirea promisiunilor din campania electorală mai depinde şi de faptul dacă partidul este la guvernare sau în opoziţie. PPCD a fost în actualul parlament în opoziţie. Totodată, a găsit posibilităţi să influenţeze benefic, în anumite situaţii, deciziile majorităţii. Influenţa PPCD a fost destul de mare în chestiunile vizând politica externă şi reforma unor instituţii de stat importante. Sper că în parlamentul care va fi ales la 5 aprilie 2009 PPCD va acumula un număr de voturi cu mult mai mare şi astfel va participa la formarea guvernului. Într-o asemenea eventualitate, cetăţenii vor înţelege cât de benefică pentru oameni şi ţară este o guvernare creştin-democrată.

Credeţi ca publicitatea pe care o foloseşte PPCD in aceasta campanie electorala face fata partidului?

Publicitatea electorală constă din informaţia oferită publicului despre modul cum partidul respective intenţionează să guverneze. PPCD a publicat deja mult pe această temă. Felul cum noi înţelegem să guvernăm, bineînţeles ne face faţă. Dar am impresia că întrebarea dumneavoastră se referă la alte apariţii editoriale, care informează publicul despre anumite «isprăvi» ale unor politicieni sau foşti politicieni. Acele publicaţii conţin o serie de documente din dosarele mai vechi ale procuraturii, Curţii de Conturi etc. Ele nu fac parte din categoria «publicitate electorală».

De ce studenţii ar trebui sa voteze partidul Dvs?

Pentru că studenţii vor căuta în curând un loc de muncă, vor întemeia o familie şi vor dori să-şi crească copiii într-o societate morală şi decentă. O astfel de orânduire, bazată pe valorile creştine, dorim noi să construim. Nici o altă formaţiune politică nu îşi întemeiază politicile pe viziunea creştină asupra omului. Un alt merit al PPCD, pe care studenţii ar trebui să-l aprecieze, este lansarea în politică a unei generaţii noi de politicieni tineri. Doar PPCD, în această campanie, propune electoratului o listă în care figurează persoane destul de tinere, dar care au o pregătire mult aşteptată de societate.

De când sunteţi membru PPCD si din ce motive aţi aderat; ce responsabilităţi/funcţie aveţi in partid? Ce alta activitate aveţi in afara partidului?

Sunt membru al PPCD din anul 2002. Am aderat la PPCD din trei considerente : 1) PPCD a reacţionat la timp în vederea apărării valorilor naţionale; 2) PPCD are la baza politicilor sale viziunea creştină asupra omului şi a lumii; 3) PPCD este capabil să crească o nouă generaţie de politicieni, fapt deja realizat, şi să asigura transmiterea valorilor la noile generaţii. De profesie sunt jurist. Sunt magistru în drept. La moment lucrez asupra tezei de doctor în drept, în care voi aborda tematica elaborării dreptului. Acest subiect mi se pare foarte important. Legile rele sunt rezultatul percepţiei distorsionate a omului de către legislator. Doar un legislatorul care înţelege că omul este cununa creaţiei divine poate adopta legi bune.

Ca si credincios, aţi simţit vreodată că deciziile partidului merg împotriva convingerilor Dvs.? Ce sfat aţi da unui creştin, dacă se simte frustrat in partidul politic din care face parte?

În PPCD se simt frustraţi numai leneşii şi profitorii. Iar un adevărat creştin, fie el ortodox, catolic sau evanghelic, în PPCD se află în mediul său firesc.
S-au schimbat careva valori/strategii iniţiale ale PPCD in ultimii ani?
PPCD în esenţă este acelaşi. Adeziunea la valorile creştin-democrate, angajamentul patriotic profund şi dorinţa sinceră de a construi ţara de succes Republica Moldova, au fost şi rămân temelia crezului nostru politic. Între timp, însă, s-au schimbat vremurile. Pericolul extern care ameninţă ţara noastră a îmbrăcat noi forme, iar PPCD, pentru a-şi realiza strategia, a recurs la tactici neaşteptate pentru neprietenii externi ai statului nostru.

Cum comentaţi faptul ca majoritatea legilor in Parlament sunt adoptate cu votul comun al PCRM si PPCD? Reprezintă PPCD opoziţia?

Depinde la ce legi vă referiţi. Sunt legi care în actuala legislatură au fost votate cu diferite tipuri de majoritate. Foarte multe legi au fost votate de către deputaţii din toate fracţiunile parlamentare. PPCD, de exemplu, a susţinut de mai multe ori şi proiectele de legi bugetare, dat fiind faptul că majoritatea parlamentară a acceptat amendamentele creştin-democraţilor şi astfel a fost posibil ca mai multe primării să beneficieze de anumite fonduri din bugetul de stat.

Cum explicaţi comportamentul inadecvat al liderului PPCD in altercatia cu ProTV?

Nu am observat să se fi produs vre-o altercaţie între liderul PPCD şi ProTV. Iurie Roşca doar şi-a exprimat punctul de vedere faţă de politica editorială a acestui post. Oare în condiţii democratice, un lider de partid nu are dreptul să aibă obiecţii faţă de un post de televiziune sau altul. Ar trebui oare să admitem apriori că ProTV este în toate situaţiile absolut obiectiv şi echidistant? Ca să găsiţi răspuns la această întrebare, pentru dumneavoastră personal, încercaţi să vă aduceţi aminte cum postul respectiv a prezentat în buletinele sale de ştiri evenimentul stopării paradei homosexualilor. Va fi suficient ca să vă schimbaţi părerea despre acest neînsemnat incident. De asemenea, în condiţiile libertăţii de expresie, dacă un post de televiziune poate să critice un politician, atunci şi un politician are toată libertatea să critice un post de televiziune.

De ce ar merita sa-mi dau votul pentru PPCD?

Dacă vă pasă de gradul de moralitate din ţara noastră, veţi vota PPCD. Liberalii, comuniştii, social-democraţii, acţionează în baza unor doctrine anticreştine.
Pe lângă faptul că merită să votaţi PPCD, ar mai fi cazul să-i convingeţi şi pe alţii să procedeze la fel. Trebuie să mai ştiţi că PPCD la guvernare se comportă altfel decât în opoziţie. Acum PPCD este la guvernare doar la nivelul administraţiei publice locale şi doar în raionul Ştefan Vodă. Iată că numai în doi ani acest raion dispune deja de o strategie europeană de dezvoltare a zonelor industriale. Iar dezvoltarea industriei în apropierea satelor este şansa relansării economice a Republicii Moldova.

Daca ar fi să plecaţi din politică, cu ce v-aţi îndeletnici (in ce domeniu aţi activa)?

Anterior nu mi-am pus o asemenea întrebare. În primul rând nu ştiu ce m-ar determina să plec din politică. Până acum m-am pregătit anume pentru activităţi de preluare şi exercitare a puterii de stat. De asemenea este greu să facem o delimitare strictă între aflarea şi neaflarea în politică. Probabil aveţi în vedere o eventuală retragere din rândurile de frunte ale politicii. În acest caz aşi continua să formez noi politicieni creştin democraţi, le-aşi pune la dispoziţie toată experienţa şi toate cunoştinţele, aşi mai publica ceva despre drept şi despre administrarea eficientă şi corectă a treburilor publice… Dar acum sunt prea tânăr ca să vă pot răspunde tranşant la o asemenea întrebare. Numai Dumnezeu ştie acest răspuns!

Spuneţi-mi părerea Dvs., ca cetăţean, ce alte partide ar merita să acceadă în următorul parlament şi de ce.

Vă rog să nu vă supăraţi, dar eu nu pot să mă pronunţ pentru celelalte partide. Eu am convingeri creştin-democrate profunde. Nu ştiu ce aş putea să găsesc bun la liberali sau la partidele de stânga. Liberalii şi cei de stânga au o bază ideologică anticreştină. Discursul lor public este diferit de convingerile lor ideologice. Habar nu am ce ar putea să-l determine pe un creştin să-şi dea votul pentru o ideologie liberală sau de stânga. Nu pot să vă enumăr nici un merit al celorlalte partide. Vreau să vă mai spun ceva. Liderii politici cu veleităţi şi cu sete de putere (liberali, social-democraţi sau «hibrizi») plătesc bani grei unor companii sau specialişti care îi învaţă cum să vorbească şi cum să se comporte pentru ca să impresioneze cetăţenii. Acest ambalaj (retorica şi gesticulaţia) nici pe departe nu reflectă calităţile interioare şi intenţiile adevărate ale unor asemenea politicieni.

Cunoaşteţi alţi tineri creştini activi in politică (şi din alte partide)? Aţi motivat, instruit tinerii spre a fi activi in politica?

În PPCD, din câte cunosc, nu avem nici un membru ateu. Toţi sunt creştini. Referitor la a doua parte a întrebării, da, am motivat destul de mulţi tineri să se implice în politică. Numai că implicarea în politică nu presupune neapărat activitate în sau pentru parlament/guvern. Un domeniu foarte important este şi administraţia publică locală. Am participat şi în calitate de lector la o serie de evenimente dedicate instruirii tinerilor pentru activitate politică şi administrativă.

Ce mesaj aţi avea pentru creştinii care vor merge la vot pe 5 aprilie?

Să voteze pentru o democraţie configurată de valorile creştine. Să contribuie la lansarea în viaţa politică a generaţiei noi de politicieni tineri creştin democraţi. Să-şi dea votul pentru o echipă care preţuieşte mai mult valorile pentru care luptă decât propriul său nume. Să voteze pentru oameni care au venit în politică pentru a oferi, construi şi apăra, nu pentru a profita.
Eu calific ca şi extrem de murdar şi deloc profesionist felul în care acţionează presa ppcd-ista în adresa partidelor anti-comuniste. Si destul de neutru, partinitor, iar pe alocuri dulce actiunile anti-comuniste ale PPCD. In ce masura sunteti de acord?
Mai întâi haideţi să vedem câţi dintre pretinşii anticomunişti nu s-au format în partidul comunist sovietic. Toţi practic. În al doilea rând, haideţi să-i numărăm pe degete, câţi dintre foştii nomenclaturişti au regretat public trecutul lor comunist şi nomenclaturist. Nici unul! Despre ce fel de partide anticomuniste vorbim, fraţilor ? Iar despre nelegiuirile comise de comunişti presa apropiată PPCD a publicat foarte multe articole. Ridicaţi numerele din anii precedenţi şi veţi găsi întregul dosar al abuzurilor comise de actuala guvernare.
Cel putin comportamentul dlui I.I. Rosca ma conduce la un gand: PPCD nu este partid care se comporta ca şi unul de creştini si nici ca si unul de democraţi. Dar dvs. ce calitati ai celor 3 lideri apreciati si care le dezavuati?
Dumneavoastră confundaţi strategia cu tactica.

Cum calificati obiectul expresiei «presa galbena si mafiotizata»?

Drept «presă galbenă» au fost etichetate publicaţiile care simpatizează cu un partid al cărui culoare este galbenul. Iar calificativul de «mafiotizată» a fost atribuit pentru faptul că ziarele vizate au publicat articole favorabile despre unele persoane implicate în scandaluri de corupţie şi de privatizare ilegală a unor importante proprietăţi publice.

Ce parere aveti despre dl. Nagacevschi - pe latura profesionala, politica si personala?

Îl cunosc personal pe domnul Vitalie Nagacevschi. În alegerile parlamentare din 2005 ambii am candidat pe lista PPCD şi am mers împreună la unele întâlniri cu alegătorii. Este un avocat profesionist şi un jurist calificat. Ca şi politician, Vitalie Nagacevschi încă nu s-a manifestat. Vom vedea ce evoluţie politică va avea, dacă va accede în parlament. Referitor la viaţa lui personală, prefer să nu mă pronunţ. Eu nu cunosc viaţa personală a lui Vitalie Nagacevschi. Poate că veţi avea ocazia să-i adresaţi personal această întrebare.

Ce ziare cititi, posturi de radio ascultati si tv priviti?

Citesc tot ce scrie presa care apare la Chişinău, despre statul Republica Moldova. Pentru televiziune şi radio am prea puţin timp. Ascult radioul uneori în maşină. La televizor privesc uneori buletinele de ştiri. Cele mai importante surse de informaţie pentru mine sunt ziarele şi ştirile de pe Internet… De asemenea citesc literatură juridică, teologică, filosofie, istorie, politică etc.

Cum priviţi absenta/ieşirea din rândurile FPCD/PPCD sau din rândurile celor care au colaborat pentru PPCD mai demult si mai recent a dnei M. Sarabas, dlui S. Burca, dlui V. Dolganiuc, dlui V. Matei, dl. I. Hadirca, I. Neagu, P. Bogatu, A. Arama, I. Varta, M. Roscovan, Val Butnaru s.a.?

Este decizia dânşilor. Nimeni nu poate fi forţat să adere la vre-un partid şi nici să fie ţinut cu forţa în rândurile partidului. Referitor la doamna Angela Aramă şi domnul Ion Varta, ei nu au ieşit din partid. Sunt în relaţii foarte bune cu ambii deputaţi. Iar dacă domniile lor au decis să se dedice altor activităţi, au toată libertatea să o facă. Noi, colegii lor de partid, avem toată preţuirea pentru calităţile lor deosebite şi îi vom susţine în activităţile din alte domenii, nu mai puţin importante decât politica.

Care este părerea dvs. vis-a-vis de investigatiile dlui Pavel Paduraru din ziarul «Timpul» cu privire la PPCD si liderul sau?

Acest ziar a publicat prea multe neadevăruri despre PPCD şi despre liderul său. În rândul acestora se înscrie şi această pretinsă «investigaţie».

V-a fost interzis vreodata ceva in PPCD? Ati fost vreodata obstructionat? V-ati intilnit vreo data cu ameninţări din partea membrilor PPCD?

Nu vă supăraţi, dar această întrebare chiar nu este serioasă.

In 2005 ati fost al 31-lea pe lista PPCD. Care sunt consideratiile saltului pe locul 2 in 2009?

Dacă aţi văzut lista candidaţilor PPCD, aţi putut observa că pe primele poziţii figurează mai mulţi politicieni destul de tineri. Decizia PPCD a fost să aducă în parlamentul care va fi ales la 5 aprilie 2009 mai mulţi tineri, care au o pregătire foarte bună. Am stat noi şi ne-am gândit, şi am decis într-un final că primul dintre tineri în lista de candidaţi va fi înscris cel care vă răspunde respectuos la această întrebare!

Limbajul jurnaliştilor ce se produc in emisiunea «Media Express» de la EURO TV este demn de un partid ce se numeşte si creştin pe lângă popular si democrat?

Vă rog să nu confundaţi echipa de redacţie de la Euro TV cu Partidul Popular Creştin Democrat.

Cum priveşte un creştin un partid care a colaborat 4 ani, dar poate si mai mult, cu Partidul Comunist?

Alegătorii le-au dat comuniştilor în 2005, 56 de mandate de deputat. Era clar că patru ani cei 56 vor decide pentru Republica Moldova. Atunci am fi putut să declanşăm un război al declaraţiilor împotriva lor, care i-ar fi înrăit şi i-ar fi determinat să respingă orice propunere bună din partea noastră. Noi am renunţat la confruntarea de dragul confruntării, am recurs la un dialog constructiv, fapt pentru care mulţi politicieni europeni cu renume ne-au apreciat şi au calificat gestul nostru drept curaj şi maturitate politică. Deşi comuniştii dispun de toate pârghiile de decizie, cu mult tact şi înţelepciune, creştin-democraţii i-au convins de foarte multe ori să voteze decizii şi soluţii bune. De multe ori am fost nevoiţi să ne tăinuim dreptul de autori ai unor reforme benefice. Am făcut-o pentru că cei 56 nu ar fi votat ceva care să le aducă un plus de imagine creştin-democraţilor. Dar nu suntem geloşi. Important este că pe anumite segmente, normele de drept au devenit mai bune. Şi mai puţin contează ale cui sunt meritele şi cine culege laurii!

Ce părere aveţi despre comunism? Dar despre politica PCRM? Dar despre liderii PCRM?

Comunismul este o ideologie utopică. A dovedit-o macabrul experiment numit URSS. Părerea mea este că «idealul» comunismului a eşuat iremediabil. Acum, dacă nu avem capul înfierbântat şi dacă putem judeca la rece, observăm că ideea de comunism şi politica PCRM sunt lucruri absolut diferite. PCRM foloseşte un brand pentru care votează anumite categorii sociale. Acest brand evocă nişte perioade pentru care unii concetăţeni de ai noştri au sentimente nostalgice. Despre felul cum guvernează PCRM, vă pot spune că abuzurile de putere nu îi sunt străine. La fel au procedat şi guvernările anterioare, pe care unii le consideră democratice. Totodată, în domeniul economic, actuala guvernare încearcă să aplice unele soluţii liberale. Dar aceste soluţii nu sunt prea eficiente din cauza sistemului birocratic. Birocraţia moldovenească le fură oamenilor de afacere circa 30% din timpul de care ei dispun.

Cum apreciaţi calificarea unui lider comunist, după părerea mea adânc compromis, a dlui Roşca ca fiind «bărbat adevărat cu care se poate face o treaba».

Probabil acel «lider adânc compromis» a înţeles ceea ce era cazul să înţeleagă de mult cei «necompromişi». Iurie Roşca poate fi partener politic corect cu partenerii politici corecţi. Acelaşi Iurie Roşca are o capacitate de apărare destul de eficientă, pe care au suportat-o pe propria lor piele mai multe personaje care au încercat, într-un fel sau altul, să-l fraierească.
Sunt in alte partide barbati adevarati cu care dl. Voronin ar putea colabora fructuos ca fel cum a facut-o cu liderul PPCD?
Văd că dumneavoastră începeţi să-mi adresaţi întrebări la care ar trebui să răspundă preşedintele Voronin. Nu sunt purtătorul lui de cuvânt şi nici nu voi fi vreodată.

Parerea dvs: Domnul Isus Cristos a fost sau nu primul comunist in istorie (conform spusei presedintelui Voronin cu care a colaborat in ultimii 4 ani PPCD)?

Nu! Domnul Iisus Hristos nu a fost primul comunist din istorie.
De ce în ultimii ani PPCD nu mai este la fel de aprig apărător al românismului, ideii de unificare, limbii romane, istoriei romanilor, ci a devenit un servil sprijinitor (chiar si tacit) al comuniştilor?
V-ar place să vedeţi PPCD-ul permanent în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timp ce alţii abuzează de putere în RM. Nu domnule, PPCD preferă să intre masiv în instituţiile de stat, să le reformeze şi să extirpeze corupţia adânc înrădăcinată. Iar valorile naţionale sunt apărate de PPCD, nu vă deranjaţi. Dar acum aplicăm metode mai eficiente.

De ce PPCD este considerat un partid fara democraţie, ci doar aservit intereselor si părerii dlui Iurie Rosca?

Stimate domn, spune-le tuturor celor care consideră astfel că se înşeală. Îndeamnă-i să adere măcar pentru o săptămână la PPCD, ca să li se deschidă ochii, ca să afle adevărul şi să nu mai fie cutiile de rezonanţă ale unor răuvoitori emiţători de zvonuri.

De ce Iurie Roşca ca si creştin îi numeşte cu cuvinte extrem de murdare (nici macar unul nu-mi permite constiinta sa-l trec aici) pe cei ce afirma acest lucru? (intr. 16, 17)

Multe dintre expresiile lui Iurie Roşca sunt rupte din context şi interpretate eronat de unele instituţii mass-media.

Consideraţi ca discursul pro-romanesc si promovator a democraţiei al PPCD este la fel ca şi înainte?

Da. În esenţă este acelaşi.

Ce părere aveţi faţă de conceptul creştin «dragostea fata de duşmani». Dar despre «dragostea faţă de oponenţii politici si partidele democratice»?

Dragul meu, ca şi creştin şi ca om, aplic necondiţionat acest deziderat faţă de toţi. Apropo, nu-l consider pe nimeni duşmanul meu. În politică am numai oponenţi (concurenţi). Le doresc tuturor fericire şi mântuirea sufletelor. Cât priveşte partidele, acestea nu pot fi tratate ca persoane fizice luate aparte. Partidele sunt instituţii care promovează anumite curente de gândire. Orice curent politic anticreştin este ţinta atacurilor noastre. Iisus Hristos, îţi aduci aminte, cum a procedat la templu cu cei care au transformat acest lăcaş sfânt în «peşteră de tâlhari»?

Este Republica Moldova o tara de succes?

Republica Moldova încă nu este o ţară de succes, dar poate să fie. PPCD are un plan de realizare a acestui proiect, bazat pe studierea realităţilor din Republica Moldova şi pe experienţa creştin-democraţilor occidentali.

I-aţi propovăduit vreodată dlui. Iurie Roşca sau dlui. Secăreanu sau Cubreacov pocăinţa in Domnul Isus Cristos? Va rugaţi pentru ei?

Înainte de a răspunde la întrebarea dumneavoastră, aş vrea sa va dau un sfat: învăţaţi-vă să fiţi critici, autocritici şi renunţaţi la emiterea unor concluzii bazate pe preconcepţii şi pe lipsă de informaţie. Cei trei lideri creştin-democraţi au cunoştinţe teologice foarte profunde. Fiecare dintre ei ar putea să vă dea lecţii de teologie aplicată, nu numai teoretică. In rest, fiecare creştin-democrat merge la Biserică, unde se roagă pentru Republica Moldova, pentru colegii de partid, dar şi pentru mântuirea propriului suflet. Dacă aţi fi citit cartea « valorile democraţiei creştine« aţi fi ştiut ce cunoaşte un creştin democrat şi nu aţi fi adresat această întrebare.

Cum veţi apăra familia , ce acţiuni concrete veţi lua pentru a apăra de imoralitate şi a sprijini tinerele mame , familiile cu mulţi copii , cum se va investi în educaţie ? (în cazul în care veţi fi deputat în parlament şi în cazul în care nu veţi fi - căci viaţa unui politician nu este doar în parlament )

Pentru mine familia formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este celula de bază a societăţii. Familia este prima instituţie întemeiată de Dumnezeu de la facerea lumii. Familia este o formă fundamentală de organizare a creaţiei. Atitudinea mea faţă de familie rezultă din respectul şi grija pentru tot cea a creat Dumnezeu. Mai întâi vă informez că PPCD are un merit deosebit în ceea ce înseamnă apărarea familiei prin norme juridice constituţionale. Atunci când era în discuţie proiectul Constituţiei Republicii Moldova, cei mai mulţi deputaţi insistau asupra formulării «familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită dintre soţi». Atunci deputaţii PPCD au insistat ca formularea acestei norme fundamentale să fie astfel: «Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită dintre bărbat şi femeie». Trebuie să mai ştiţi că majoritatea deputaţilor intenţionau să respingă propunerea creştin-democraţilor. Atunci deputaţii creştin-democraţi au depus efortul necesar pentru a-i convinge! A fost foarte greu. Dar le-a reuşit. Astăzi, datorită acelui succes al creştin-democraţilor, avem o Constituţie care apără ideea de familie, înţeleasă în sensul creştin al termenului.

Acum sarcina noastră este să susţinem familia prin măsuri de educare a tinerilor care vor întemeia familii, precum şi prin politici administrative şi financiare.

Educarea sau formarea viitorilor familişti trebuie să se facă, în primul rând, prin intermediul Bisericii. Statul trebuie să ajute Biserica în acest sens. Totodată, şi educaţia în instituţiile de învăţământ trebuie să conţină programe prin care să educe tineretul în spiritul viziunii creştine asupra familiei. Mă refer atât la perioada premaritală, precum şi la momentul formării, dar mai ales a convieţuirii în cadrul familiei. Mai avem nevoie de o educaţie creştină, serioasă şi responsabilă, privind procrearea. Este nevoie ca parlamentul să-şi revadă punctul de vedere asupra avortului. Momentul concepţiei este momentul apariţiei fiinţei umane. Avortul este, din punctul meu de vedere, omor cu circumstanţe agravante. Gravitatea acestei infracţiuni constă în faptul că cel asasinat se află într-o imposibilitate totală de a se apăra, iar pe de altă parte omorul prin metoda avortării aproape în toate cazurile este comis în grup (femeia gravidă şi «specialistul»).
Un alt aspect foarte important constă în susţinerea familiei prin politici administrative şi financiare. Am pledat şi voi pleda pentru ca cel puţin localităţile mari, în special municipiile, să îşi elaboreze concepţii urbanistice care să prevadă extinderea spaţiilor din intravilan. Din punctul meu de vedere, o familie se poate dezvolta mai bine dacă are o casă la sol, decât într-un apartament. Eu sunt împotriva speculaţiei funciare şi voi pleda în permanenţă pentru ca oferta de terenuri pentru construcţia caselor de locuit să depăşească cererea. Astfel preţul unui teren pentru construcţia unei case va deveni accesibil pentru familiile tinere. Iar familiilor cu venituri foarte modeste statul trebuie să le acorde subvenţii pentru construcţia sau procurarea unei locuinţe. Iar tipul de locuinţă nu trebuie să-i fie impus familiei. Aceasta trebuie să aibă toată libertatea pentru a opta pentru casă sau apartament. Iar familiile cu trei şi mai mulţi copii trebuie să primească indemnizaţii solide din bugetul public. Iată care este viziunea mea. Asupra familiei şi modului cum intenţionez să susţin familiile.

Care sunt realizările tale de când eşti membru PPCD?

Am intrat în PPCD în penultimul an al facultăţii. Atunci, alături de ceilalţi colegi, am reuşit să respingem tentativele guvernării de a falsifica adevărul istoric despre tot ce înseamnă identitatea noastră naţională. Apoi m-am implicat în o serie de proiecte de autoinstruire, precum şi, mai târziu, de instruire a altora. Ca jurist am elaborat un număr mare de proiecte de acte legislative (proiectul de lege privind statutul magistraţilor, proiectul de lege privind partidele politice, proiectul Codului audiovizualului etc.). Am acordat gratuit asistenţă juridică multor persoane. Am fost organizatorul campaniei electorale locale din 2007 în raionul Ştefan Vodă, unde astăzi PPCD deţine conducerea raionului. Am acumulat multe cunoştinţe despre experienţa statelor occidentale în ceea ce înseamnă dezvoltarea social-economică. Dar cred că timpul adevăratelor realizări, cu ajutorul lui Dumnezeu, abia trebuie să înceapă. La vârsta mea ar fi neserios să vă spun că aş fi realizat prea multe.

Cum aţi comenta cuvântul «Trădare»? Cam acesta este cuvântul prin care oamenii pot sa caracterizeze fără greutate PPCD-ul . Care e şansa ca ceea ce s-a întâmplat nu demult, nu se întâmpla si acum?

Caracterul întrebării-comentariu pe care mi-o adresaţi îmi sugerează că dumneavoastră acceptaţi, fără să treceţi prin filtrul criticii şi al analizei obiective, tot ce scriu sau declară verbal oponenţii PPCD. Regret faptul că prea puţini concetăţeni au observat cum PPCD a reuşit, numai cu 11 mandate de deputat, să modifice radical vectorul politicii externe promovată de majoritatea comunistă în fosta legislatură. Mulţi se poticnesc în votul acordat actualului şef al statului, fără să vadă ceea ce contează cu adevărat. Mă refer la schimbarea radicală a orientării politice a guvernării celor 56, care sunt atât de mulţi datorită votului populaţiei, nu celui acordat de PPCD. Să ştiţi că acest efort ne-a costat scump. Am plătit cu confortul imaginii de altădată. Dar mai vreau să reţineţi că nu mă supăr când primesc astfel de întrebări. Dimpotrivă, mă bucură faptul că de efectele pe termen lung ale votului din 4 aprilie 2005 veţi beneficia dumneavoastră şi urmaşii dumneavoastră. Iar sarcina noastră este să îmbunătăţim viaţa în Republica Moldova şi să apărăm pilonii creştini ai societăţii, nu să culegem ovaţii şi aplauze.

Domnule Vaculovschi, cunosc acţiunile PPCD-ului, motivele sale, istoria sa precum si valorile sale si nu am să vă dau întrebări stupide ca majoritatea celor anterioare. In timpul alegerilor locale din Moldova, oamenii au dat un vot de incredere tanarului Dorin Chirtoaca (de menţionat faptul ca si PPCD l-a sustinut in turul 2…) iar multi colegi de ai mei de la facultate dar si nu numai, au sperat, ca le-a venit timpul lor, sa poata fi angajati in structurile primariilor, tineri a caror dorinte sunt de a se afirma si de a realiza ceva nou, au fost inselati de gruparea PL iar sperantele au ramas atarnate in cui inca pe 4 ani, locurile ramanand ocupate in continuare de bosorogii birocrati si partial inapti de a-si mai continua atributiile de serviciu. Care este vectorul fractiunii pe care o reprezentati vizavi de tineri, si daca se va deschide calea tinerilor la diversele functii din cadrul organelor centrale iar recrutarea lor se va face conform tehnicilor de administrarea resurselor umane invechite sau ve-ti reforma in totalitate Departamentul de RU din cadrul organelor centrale?

După ce iniţiativa noastră de reformare a sistemului judecătoresc a fost acceptată de parlament, noi am avut o mare decepţie legată de modul cum a fost implementată reforma. Astăzi justiţia, ca ramură a puterii de stat, are, din punct de vedere legal, toate şansele de a se autoadministra, fără ingerinţe din partea legislativului şi a executivului. Numai că atunci când Adunarea generală a judecătorilor a ales în noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezentanţii săi, iar acesta, la rândul său, şi-a ales organele sale de conducere, am fost consternaţi. Vreau să spun că deşi norma scrisă astăzi este foarte bună, totuşi efectul ei este minim din cauza factorului uman cu o gândire învechită din cadrul breslei. Concluzia este că la această etapă toate instituţiile statului au nevoie de întinerire. Numai că nu vom promova tinerii doar pentru că sunt tineri. Tinerii vor fi promovaţi dacă vor demonstra competenţă, dar mai ales dacă vor face dovada unei atitudini morale faţă de o profesie sau alta. Cei cu mintea coruptă trebuie să plece din serviciul public. În locul lor trebuie să vine o nouă generaţie de funcţionari de stat, competenţi şi necorupţi.

Credeţi in şansa PPCD si daca proiectul «Republica Moldova - o ţară de succes» este unul de izbândă? Cum va influenţa activitatea parlamentara ulterioara a PPCD actuala listă electorala?

Proiectul Republica Moldova - o ţară, de succes este rodul unei munci intelectuale (studii, cercetări la faţa locului, schimb de experienţă cu alte state etc.) a întregii noastre echipe. El a fost elaborat o perioadă destul de lungă. Noi am luat în calcul întreaga experienţă a existenţei noastre ca stat independent, am analizat toate greşelile, am identificat toate lacunele de ordin legislativ şi administrativ, am compatibilizat soluţiile ştiinţifice cu mentalitatea societăţii şi cu realităţile interne şi regionale. La elaborarea acestui proiect au contribuit şi economişti de mare valoare din Europa, dar în special din Germania. Germania este singurul stat care are o orânduire numită economie socială de piaţă. Am convingerea că strategia noastră este cea mai bună. Acum rămâne să vedem câtă putere vom avea în noul parlament pentru a o impune ca şi strategie a viitorului guvern. Iată de ce contăm mult pe fiecare vot al concetăţenilor noştri.

Cum crezi, ce este mai periculos pentru creştinism, comunismul sau liberalismul? Te rog sa explici din punct de vedere a politicii, pentru că, din câte ştiu, teolog nu eşti.

Eu am observat că de cele mai multe ori anume politicienii creştin democraţi, nu teologii, cu excepţiile care confirmă regula, înţeleg pericolul social al liberalismului. Cât priveşte comunismul, precum am menţionat şi în răspunsurile anterioare, această ideologie este absolut utopică, iar experimentul URSS a demonstrat că nu poate fi construită o societate comunistă. Dar ideile de stânga, adică abordările colectiviste, au produs în viaţa publică mişcări, care uneori devin partide politice. De regulă, aceste mişcări se alimentează din gândirea marxistă şi se numesc socialiste, social democrate, partide ale muncii etc. Totodată, lucrarea «Capitalul» al lui Marx stă şi la baza gândirii economice liberale. Deci, ar fi corect să vorbim despre ideologii de stânga, atunci când ne gândim la comunism, deoarece comunism, în esenţă, nu poate să existe. Acest ideal utopic, în fond diabolic, poate numai să ţină în captivitate anumite minţi moralmente degradate, dar nu este capabil să domine gândirea majorităţii oamenilor. Liberalismul, la rândul său, este periculos prin faptul că este o ideologie individualistă, iar perspectiva lui asupra fiinţei umane este antropocentrică. Atât liberalismul, cât şi socialismul (sau comunismul), nu privesc persoana umană ca pe o creatură a lui Dumnezeu. Mai mult, trebuie să reţinem că aceste curente de gândire i-au avut ca şi fondatori pe unii intelectuali marcaţi de aşa zisa perioadă a renaşterii, de umanism (care este altceva decât ceea ce sugerează denumirea), de iluminism, de evoluţionism şi de idealurile revoluţiei franceze, care au limitat foarte mult impactul bisericii în societate. Atât liberalismul, cât şi ideologiile de stânga, sunt două feţe opuse, dar ale aceleiaşi «monede».


Sursa
2009-02-23 19:11:53



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

22:55:45 —» Путепроводные Заметки
15:47:15 —» Путепроводные Заметки
14:20:36 —» Путепроводные Заметки
06:59:00STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
04:40:37 —» Путепроводные Заметки
22:40:20 —» Путепроводные Заметки
17:37:45 —» Путепроводные Заметки
14:57:07 —» Путепроводные Заметки
07:04:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
19:58:25Sfinții Vechiului Testament – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:57:55Folclorul ce se duce —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:43:18BANZAI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:32:00Top 10 fotbaliști moldoveni în 2024 —» Sandu GRECU
08:27:05Unde dispar prietenii noștri!? —» Sergiu Mocanu
08:21:00DIN LEOLOGISME —» Leo Butnaru
14:46:0110 motive pentru care să redirecționezi 2% din impozit pentru Asociația Obștească „DEMOS” din Edineț —» Asociaţia Obştească "Demos"
09:56:46Filmul „Se caută un paznic”: anevoioasa cale spre ecran —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:41:45STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
22:03:34Образ в сердце. —» Александр Ищенко - Размышления
21:43:55Год Дракона. —» Александр Ищенко - Размышления
18:11:47Cu ocazia sărbătorii Crăciunului, transmitem cele mai calde urări de sănătate, bucurie și împlinire! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
15:42:46 —» Путепроводные Заметки
10:13:35Gogu Winery lansează prime vinuri BIO —» Fine Wine
05:53:35DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
17:23:27Copaci uciși de corupție | Apărăm Parcul IOR! —» Curaj.TV | Media alternativă