EU CU CINE VOTEZ?
Deunezi m-am trezit la usa cu niste tineri care m-au intrebat insistent cu cine vreau sa votez pe 5 aprilie? I-am intrebat cine i-a indemnat sa faca acest sondaj si am aflat ca un partid politic a initiat acest proiect, ca sa afle care este starea de spirit a natiunii inainte de alegeri. Zic: “mai baieti da voi stiti ca nu se intreaba niciodata cati ani ai, ce salariu primesti si pe cine votezi?” Tinerii (studenti de vreo 18-20 de ani) au strans din umeri si au plecat sa bata la alta usa!
Replica lui Tipatescu ("eu cu cine votez?") din “O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale ramane vesnica. Incet-incet se apropie alegerile parlamentare din 2009. Dar nu despre alegeri vreau sa scriu, ci despre procesul de informare propriu-zis. Acum patru ani am fost voluntar in cadrul unei campanii de informare pentru a avea alegeri libere si corecte. Experienta a fost prima si unica de acest gen in Republica Moldova. Zeci de persoane, tineri, neafiliati politic s-au pornit in diferite zone ale tariii sa informeze populatia ca au dreptul sa aleaga liber fara sa le dicteze cineva pentru cine anume. Scopul nostru era sa motivam populatia sa participle la alegeri! Trebuia totodata sa convingem trei tipuri de alegatori sa participle la alegeri: cei care voteaza pentru prima data (in special tinerii care au facut 18 ani), cei indecisi si cei care nu voteaza niciodata! Nu a fost deloc usor. Era februarie, frig, zapada multa, in nordul tarii, in sate in care nu am fost niciodata… .

Toti ma plesneau cu replica: “Da pe cine sa votam? “ “Nu stiti DVS?” “ Pe Voronin, ca numa pe el il arata la televizor. Ce mai este cineva?” Bineinteles ca eu taceam malc. Nu aveam dreptul sa le spun cu cine sa voteze. Trebuia sa le zic sa se gandeasca bine si sa nu fie influentati de nimeni cand voteaza! Multi tineri mi-au spus ca pe ei nu-I intereseaza politica si daca voteaza nu se va schimba nimic in tara noastra, ca “toti promit da nu fac nimic”.
Mai mult, batranii s-au saturat sa voteze, caci “de la 1992 incoace toate conducerile si-au batut joc de ei….” Deseori oamenii ni se adresau si ne intrebau: “da se poate sa votam cu voi?” "NUUU", zic eu. Deci, concluzia este ca oamenii nu au idée ce se intampla la Chisinau. Doar cei din capitala au “privilegiul”, daca ii putem spune asa, sa fie bine informati. Cei de la Edinet sau Cahul cunosc altfel realitatile de pe arena politica de la Chisinau. Si asta pentru ca acolo ajung putine ziare, posturi de radio sau televiziune.
sursa de imagine
nr.1 si nr.3 www.busolapolitica.ro/www.agenda.md
Sursa
2009-02-23 12:26:02