EU CU CINE VOTEZ?

Deunezi m-am trezit la usa cu niste tineri care m-au intrebat insistent cu cine vreau sa votez pe 5 aprilie? I-am intrebat cine i-a indemnat sa faca acest sondaj si am aflat ca un partid politic a initiat acest proiect, ca sa afle care este starea de spirit a natiunii inainte de alegeri. Zic: “mai baieti da voi stiti ca nu se intreaba niciodata cati ani ai, ce salariu primesti si pe cine votezi?” Tinerii (studenti de vreo 18-20 de ani) au strans din umeri si au plecat sa bata la alta usa!


Replica lui Tipatescu ("eu cu cine votez?") din “O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale ramane vesnica. Incet-incet se apropie alegerile parlamentare din 2009. Dar nu despre alegeri vreau sa scriu, ci despre procesul de informare propriu-zis. Acum patru ani am fost voluntar in cadrul unei campanii de informare pentru a avea alegeri libere si corecte. Experienta a fost prima si unica de acest gen in Republica Moldova. Zeci de persoane, tineri, neafiliati politic s-au pornit in diferite zone ale tariii sa informeze populatia ca au dreptul sa aleaga liber fara sa le dicteze cineva pentru cine anume. Scopul nostru era sa motivam populatia sa participle la alegeri! Trebuia totodata sa convingem trei tipuri de alegatori sa participle la alegeri: cei care voteaza pentru prima data (in special tinerii care au facut 18 ani), cei indecisi si cei care nu voteaza niciodata! Nu a fost deloc usor. Era februarie, frig, zapada multa, in nordul tarii, in sate in care nu am fost niciodata… . Va intrebati probabil de ce scriu despre toate astea acum? Pentru ca istoria se repeta! Pentru ca replica lui Tipatescu nu a murit. Oamenii sunt si mai indecisi si mai dezamagiti decat erau acum patru ani. Despre informare nici nu mai aduc vorba. In deplasarea mea prin care urma sa informez oamenii despre alegeri am aflat ca multa lume nici nu stia ca alegem Legislativul. Multi nici nu stiau cu ce se mananca acest termen si ce face el (Parlamentul!) pentru tara! Toata lumea credea ca va alege presedintele! Bietii oameni rapusi de necazuri si saracie nici nu stiam ca trebuie sa alegem 101 deputati, care la randul lor vor vota presedintele care ne va conduce in urmatorii patru ani. Spre marea mea mirare, o buna parte din moldovenii cu care am discutat (si au fost multi credeti-ma!) nu au nici cea mai vaga idée despre alegeri si in ce zi urmeaza sa aiba loc.

Toti ma plesneau cu replica: “Da pe cine sa votam? “ “Nu stiti DVS?” “ Pe Voronin, ca numa pe el il arata la televizor. Ce mai este cineva?” Bineinteles ca eu taceam malc. Nu aveam dreptul sa le spun cu cine sa voteze. Trebuia sa le zic sa se gandeasca bine si sa nu fie influentati de nimeni cand voteaza! Multi tineri mi-au spus ca pe ei nu-I intereseaza politica si daca voteaza nu se va schimba nimic in tara noastra, ca “toti promit da nu fac nimic”.
Mai mult, batranii s-au saturat sa voteze, caci “de la 1992 incoace toate conducerile si-au batut joc de ei….” Deseori oamenii ni se adresau si ne intrebau: “da se poate sa votam cu voi?” "NUUU", zic eu. Deci, concluzia este ca oamenii nu au idée ce se intampla la Chisinau. Doar cei din capitala au “privilegiul”, daca ii putem spune asa, sa fie bine informati. Cei de la Edinet sau Cahul cunosc altfel realitatile de pe arena politica de la Chisinau. Si asta pentru ca acolo ajung putine ziare, posturi de radio sau televiziune.

sursa de imagine
nr.1 si nr.3 www.busolapolitica.ro/www.agenda.md

kkuuu

Sursa
2009-02-23 12:26:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu