Partidele și site-urile

Internetul începe să devină sursa de informare cea mai utilizată pe glob. Presa scrisă se vinde tot mai puțin, televiziunile încep să treacă la Pay TV, posturile de radio mai sunt ascultate doar când ești la volan. Sursele tradiționale de informare pierd tot mai mult teren în fața internetului. Nu spun că pentru Republica Moldova este neapărat valabil acest lucru. Nu pot să operez cu cifre exacte și să spun câți dintre moldoveni au acces permanent la net sau câți se informează de aici, cert e că eu o fac, la fel și mulți dintre prietenii mei.

Mai jos voi o face o caracteristică a site-urilor principalelor partide din Moldova, aspirante la fotoliile din parlament. Țin din start să menționez că nu sunt specialist în IT și nici nu voi avea pretenția ca analiza mea să fie luată ca un profesionistă, o voi face cu ochii unui simplu alegător ce se informează din mediul online. Le voi lua în ordinea din buletinele de vot:

Partidul Social Democrat: La prima accesare  îți place, designul e destul de ok. Culorile alb și roșu sunt predominante, sigla partidului este și ea vizibilă și destul de ușor de memorat. Poze sunt, dar nu am sesizat niciun material video . Pe site-ul social-democraților nu am găsit un formular de aderare, un mare minus pentru aceștia. De când a început campania electorală site-ul se rectualizează cam odată la 5-6 zile, înainte se întâmpla mult mai rar. La rectualizare nu cred că e de vină departamentul de imagine al acestui partid, ci mai degrabă conducerea partidului, care nu prea asigură prea multe evenimente ce ar merita plasate.

Notele pentru site sunt: Design-6, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-6, Reactualizare-4, Comunicarea cu vizitatorul-2

Partidul Liberal: Nu se deschide cu Google Chrome(browserul pe care eu îl folosesc). Interfața e ok, cele 4 drapele(RM, Nato, UE și România) sunt binevenite, cred însă că ordinea în care sunt amplasate e total greșită. Sigla partidului e și ea la loc de cinste, chiar mai ușor sesizabilă decât cea a PSD-ului. Informația este plasată destul de haotic și este un pic frustrant să vezi 3 rubrici (declarații de presă, comunicate de presă, declarații politice) care puteau lejer să fie numai una. Și felul în care sunt plasate aceste rubrici este un pic atipic, nedându-i un mare confort de accesare vizitatorului. La reactualizări PL-iștii stau acceptabil, dar asta de când s-a început Campania Electorală, până atunci fiind destul de rare noutățile liberalilor. Nici la liberali nu poți adera online.

Notele: Design-6, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-8, Reactualizare-6, Comunicarea cu vizitatorul-5

Alianța Moldova Noastră: Site-ul pare destul de învechit(ca și membrii acestui partid). Sigla partidului e la loc de cinste. E destul de ușor să te poți familiariza cu noile evenimente ale AMN-iștilor. Recent au creat și modalitatea de a adera online. Există și opțiunea de a adresa întrebări lui Serafim Urechean, un alt plus pentru acest site. Există și pagină cu informații exclusiv despre Organizația de Tineret. Sunt informații utile despre Organizațiile Teritoriale. Reactualizările se fac aproape zilnic, înainte de campanie se făceau cam odată la 3 zile.Deși mai are de lucrat la design, site-ul AMN în general e bun. 

Notele: Design-5, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-8, Reactualizare-8, Comunicarea cu vizitatorul-8.

Partidul Popular Creștin Democrat: Cu ceva timp în urmă, când accesai acest site te puteai alege cu un „Trojan” în lipsa unui anti-virus bun. Reactualizările acestui site se fac foarte rar, iar atunci când se fac nu prea se vorbește despre acțiunile partidului, ci despre atacuri asupra partidelor de opoziție. Pe prima pagină poți găsi atacuri asupra AMN și PLDM sau publicistica lui Iurie Roșca. Designul este și mai prost decât cel al AMN-iștilor. Există și aici un formular unde poți adresa întrebări partidului, dar nu există formular de aderare. Organizația de Tineret are pagină aparte, dar care s-a reactualizat pe parcursul anului trecut de maximum 6 ori. Și aici poți găsi atacuri asupra partidelor de opoziție. Pe site nu există informații despre Organizațiile Teritoriale, dar există despre așa-zisele Organizații Autonome. Te poți abona la știrile PPCD, dar la cât de dese sunt acestea, nu cred că merită.

Notele: Design-4, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-7, Reactualizare-5, Comunicarea cu vizitatorul-6.

Partidul Comuniștilor: Este singura pagină ce se deschide în limba rusă. Este singura pagină ce are ca opțiune limba „moldovenească”. Design-ul este bunicel, culoarea roșie predominând. Reactulizările se făceau foarte rar până în startul campaniei electorale, iar acum se fac rar. Nu există niciun fel de comunicare cu vizitatorul(doar email-urile celor din „Centrul Republican de Pregătire Preelectorală 2009), iar informația este amplasată destul de haotic. Nu există nici aici vreun formular de aderare. Se vede de la o poștă că PCRM-ul nu prea este interesat de votul internauților, dacă era așa, cu siguranță lucrau mult mai mult la site.

Notele: Design-6, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-7, Reactualizare-5, Comunicarea cu vizitatorul-4.

Partidul Liberal Democrat: Design-ul arată bine. Sigla partidului e la loc de cinste, culoarea predominantă - verde. Încă de la lansarea site-ului se făceau actualizări zilnice, în timpul campaniei apar cam 5-6 noutăți pe zi. Există un formular de aderare, dar care trebuie să fie descărcat, printat și trimis prin poștă. Cred că aici era loc și de mai bine. Singurul site de până acum ce are forum, singurul site unde întrebările și răspunsurile pot fi vizualizate de către toți vizitatorii. Există pagină  despre organizația de tineret, există și informații amănunțite despre organizațiile teritoriale. Galeriile foto sunt îmbogățite la fiecare eveniment, putând găsi și o amplă galerie video(aproape zilnic apar noi informații video despre partid). Nu cred că risc să fiu acuzat de partizanat politic atunci când spun că site-ul www.pldm.md este unul bun...

Note: Design-8, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-9, Reactualizare-9, Comunicarea cu vizitatorul-8.

Partidul Democrat: Seamănă izbitor cu cel al AMN-ului. Site-ul partidului lui Urechean apărând cu mult înaintea site-ului democraților. Este un site ce are sondaje, dar la care există doar opțiuni pozitive pentru partidul lui Diacov. Există opțiune de aderare, există și un formular unde se pot adresa întrebări conducerii. Site-ul democraților este singurul ce are blog, deși informațiile de pe blog coincid practic cu cele de pe site, blogul mai fiind și destul de rar reactualizat. Există o pagină despre „Liga aleșilor locali”, dar aici nu pot fi găsite prea multe informații despre Organizațiile Teritoriale ale partidului. Există o pagină aparte a Organizației de Tineret, dar care este destul de rar actualizată. Pagina democraților nu stă rău la reactualizări nici în campania electorală, dar nici înainte de aceasta. Per total e o pagină destul de bună.

Note: Design-6, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-8, Reactualizare-8, Comunicarea cu vizitatorul-7.

Uniunea Centristă din Moldova: O pagină destul de ștearsă(la fel ca și liderul acestui partid), apărută abia acum câteva zile. Deși design-ul lasă mult de dorit, pagina „centriștilor” are și părți bune, cum ar fi faptul că întrebărlie vizitatorilor pot fi vizualizate de către toți vizitatorii, la fel și răspunsurile. Nu există opțiune de aderare. Există și un sondaj hazliu, unde vizitatorii sunt îndemnați să-și expună părerea vis-a-vis de procentajul pe care îl poate acumula UCM în alegeri, cifra minimă fiind de 10%. Informația e plasată destul de haotic, de vină fiind și design-ul prost al site-ului. De pe pagina UCM-ului lipsesc cu desăvârșire diacriticile(la fel ca și la PPCD). Majoritatea paginilor sunt în construcție, neputând găsi nimic despre Organizația de Tineret sau despre cele Teritoriale(în caz că există). Există un blog al Organizației de Tineret, dar acolo nu găsești absolut nicio informație despre această organizație, ci doar articole despre Tarlev.

Note: Design-4, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-6, Reactualizare-7, Comunicarea cu vizitatorul-8.

Mișcarea Acțiunea Europeană: Mi-a fost destul de greu să dau de această pagină, intitulată „www.ae.md”. Design-ul este acceptabil. Poți descărca cererea de aderare, dar aceasta este destul de slab realizată. Există și opțiunea de a adresa întrebări partidului. Nu găsești nicio informație despre Organizația de Tineret sau cele teritoriale. Reactualizările se fac destul de rar. Există și un sondaj, mult mai uman decât la UCM sau la PD.

Note: Design-6, Asigurarea vizitatorului cu informație despre partid-6, Reactualizare-6, Comunicarea cu vizitatorul-7.

Acum după punctajul acumulat voi face și topul site-urilor:

1. Partidul Liberal Democrat - 34 puncte

2. Partidul Democrat - 29 puncte

2. Alianța Moldova Noastră - 29 puncte

4. Uniunea Centristă din Moldova - 25 puncte

4. Mișcarea Acțiunea Europeană - 25 puncte

4. Partidul Liberal - 25 puncte

7. Partidul Comuniștilor - 22 puncte

7. Partidul Popular Creștin Democrat - 22 puncte

9.  Partidul Social Democrat - 18 puncte


Sursa
2009-02-18 15:20:50



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog