67302 cazuri COVID-19 în Moldova
17209 – cazuri active
48493 – cazuri vindecate
1600 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 20 octombrie 2020 ora 17:24


Diferenţa între moldoveni şi columbieni pe Facebook

protest1Până astăzi nu m-a interesat chestia asta cu Facebook. Ştiam că e o reţea unde oamenii se întâlnesc şi discută şi… cam atât. Dar, în ultima vreme, acest nume mi-a apărut tot mai des în cale. Nu eşti pe Facebook? Ai un cont pe Facebook ? L-ai vazut pe Dorin Chirtoacă, cutare sau cutare pe Facebook? Acestea au fost cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit legate de această reţea. Mai nou, am citit şi o ştire pe UNIMEDIA, unde se vorbea despre felul în care a fost atacat pe Facebook ministrul român de externe Cristian Diaconescu. Şi mai recent, am citit chiar în Herald Tribune câteva articole tot despre… Facebook şi influenţa sa.

Aşadar, articolele respective, precum şi Facebook-mania crescândă, m-au făcut să văd ce este cu această reţea socială. Herald Tribune spune că, odată intrat în sistemul Facebook, tehnic este foarte greu să ieşi, dar, acelaşi prestigios cotidian, trecând de aceste chestiuni tehnice, menţionează într-un alt articol că puterea Facebook-ului contează. Pentru a realiza cum funcţionează această pagină web am aplicat şi eu acolo şi am înţeles mai multe.

Totul depinde de cine şi cum interpretează puterea unor reţele precum Facebook. Unii italieni, cum am mai spus, o folosesc ca să atace un ministru român, unii conaţionali, din câte am observat în scurta mea investigaţie acolo, o folosesc mai mult pentru bârfă, repet unii, iar columbienii, de exemplu, au fructificat acestă posibilitate de interacţiune pentru scopuri ceva mai nobile. Iată anume cum.

Puterea Facebook s-a văzut recent, pe 4 februarie, în cazul unui protest din Columbia, realizat împotriva FARC, care s-a dovedit a fi cel mai mare din istoria ţării. Astfel, în urma unei mobilizări organizate pe reţeaua Facebook, milioane de columbieni au reuşit să comunice şi să organizeze un marş simultan în 27 de oraşe din întreaga ţară şi 104 mari oraşe ale lumii.

Iată cum s-a întâmplat. Ideea de a protesta i-a venit, cu ceva timp în urmă, oragnizatorului Oscar Morales, care, datorită grupului Facebook - “Un milion de voci împotriva FARC” - a organizat un protest virtual cu prietenii împotriva FARC. Anume prin intermediul acestui grup, Morales a reuşit, aşa cum spune chiar el, “să creeze un efect exponenţial” şi să transpună protestul în realitate. Astfel, prin intermediul Facebook, columbienii care trăiesc în străinătate au şi aflat despre protestul în cauză. “Credeam că va fi ceva lipsit de importanţă, dar, puţin câte puţin, această acţiune s-a transformat într-o mare mobilizare”, a spus Morales.

De altfel, nu este pentru prima dată când pe Facebook se pun bazele unor asemenea acţiuni. În octombrie 2007, mii de oameni au luat cu asalt străzi întregi, din întreaga lume, condamnând Myanmarul pentru represiunea unui marş pro-democratic organizat de călugări. Ca şi în primul caz şi acest eveniment a fost organizat prin intermediul Facebook, după ce un student a creat un grup de susţinere a calugărilor.

Să nu fiu înţeleasă greşit. Nu îndemn la nici un fel de proteste în rândul conaţionalilor aflaţi pe această pagină de internet – deşi ar fi util de folosit şi în scopuri de mobilizare electorală, într-o campanie inteligentă, cum a arătat şi exemplul de mai sus. La urma toată, e treaba fiecăruia cu ce scop stă pe internet. Totuşi, după ce am schimbat câteva vorbe cu unele persoane, care “navigau” pe acolo, mi-am dat seama că între columbieni şi moldoveni este o mare diferenţă.

p.s. Întrucât înscrierea mea pe Facebook a fost realizată cu scop de investigaţie, aduc la cunoştinţă că am dezactivat contul de pe acea pagină şi vă rog să nu mă căutaţi acolo. Rămân fidelă blogului meu.


Sursa
2009-02-15 23:42:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:06:45EGAL: De ce România nu trebuie să intre în zona EURO? —» Curaj.TV | Media alternativă
18:21:56Jurnal de lecturi (3) —» Lumeadanei's Blog
17:47:16©️ „Crearea lui Adam” —» Licurici de suflet
16:48:55Noul Regulament de atestare a cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:51:56Metoda Kaț —» Gheorghe Erizanu
14:43:37Leo BUTNARU - POEME RECENTE —» Leo Butnaru
14:09:57Hygge de toamnă: 30 de idei pentru a aduce în casă confortul și liniștea —» Sunt MAMĂ!
11:48:56UE-GIZ// Grupul de Inițiativă a Părinților și Profesorilor (GIPP) a dezvoltat competențe sociale și civice aplicabile în procesul de planificare și monitorizare a lucrărilor de eficiență energetică a infrastructurii publice. —» Asociaţia Obştească "Demos"
11:34:57Poveşti de dragoste între femei —» Curaj.TV | Media alternativă
11:23:48Nou pe piață: Divus Winery —» Fine Wine
09:57:37FRP TV – Mărturii despre un omor în custodia statului —» Curaj.TV | Media alternativă
09:53:58Replica administraţiei la plîngerea unei beneficiare —» Curaj.TV | Media alternativă
09:34:22Posibil tratament împotriva Covid-19, dezvoltat de o elevă de 14 ani —» Elena Robu
08:12:40Analiză la sînge a lui Mocanu/Antimafie şi unionişti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:32:41Zaiafet – Cum ne salvăm lumea —» Curaj.TV | Media alternativă
19:12:49Croissant cu oua jumari si somon slab sarat —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
19:01:05Acrobaţii riscante cu bicicleta —» Curaj.TV | Media alternativă
19:00:40Solidaritate în Franța: Zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a-l omagia pe profesorul decapitat —» Elena Robu
18:37:12Care e rolul școlii contemporane? —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
18:29:06Cine sunt eu în spatele nemulțumirilor mele? —» Frinturi din suflet de femeie
16:58:19Igor Fediuş îi descîntă pe toţi candidaţii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:14:49Primarul şi paznica se cam potrivesc, la Fierbinţi, IL —» Curaj.TV | Media alternativă
19:34:27Знаете ли вы, почему пальцы Бога и Адама не соприкасаются на знаменитом произведении искусства Микеланджело на потолке Сикстинской капеллы Апостольского дворца в Ватикане? —» Curbet Alexandru
19:31:04Rolul tatălui învățat de apostolul Pavel in 1 Tesaloniceni 2 —» Curbet Alexandru
15:07:19Noi detalii despre rusul care l-a decapitat pe profesorul de istorie din Franța: Deținea titlul de sejur până în 2030 —» Elena Robu