73321 cazuri COVID-19 în Moldova
17776 – cazuri active
53816 – cazuri vindecate
1729 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 28 octombrie 2020 ora 19:25


Diferenţa între moldoveni şi columbieni pe Facebook

protest1Până astăzi nu m-a interesat chestia asta cu Facebook. Ştiam că e o reţea unde oamenii se întâlnesc şi discută şi… cam atât. Dar, în ultima vreme, acest nume mi-a apărut tot mai des în cale. Nu eşti pe Facebook? Ai un cont pe Facebook ? L-ai vazut pe Dorin Chirtoacă, cutare sau cutare pe Facebook? Acestea au fost cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit legate de această reţea. Mai nou, am citit şi o ştire pe UNIMEDIA, unde se vorbea despre felul în care a fost atacat pe Facebook ministrul român de externe Cristian Diaconescu. Şi mai recent, am citit chiar în Herald Tribune câteva articole tot despre… Facebook şi influenţa sa.

Aşadar, articolele respective, precum şi Facebook-mania crescândă, m-au făcut să văd ce este cu această reţea socială. Herald Tribune spune că, odată intrat în sistemul Facebook, tehnic este foarte greu să ieşi, dar, acelaşi prestigios cotidian, trecând de aceste chestiuni tehnice, menţionează într-un alt articol că puterea Facebook-ului contează. Pentru a realiza cum funcţionează această pagină web am aplicat şi eu acolo şi am înţeles mai multe.

Totul depinde de cine şi cum interpretează puterea unor reţele precum Facebook. Unii italieni, cum am mai spus, o folosesc ca să atace un ministru român, unii conaţionali, din câte am observat în scurta mea investigaţie acolo, o folosesc mai mult pentru bârfă, repet unii, iar columbienii, de exemplu, au fructificat acestă posibilitate de interacţiune pentru scopuri ceva mai nobile. Iată anume cum.

Puterea Facebook s-a văzut recent, pe 4 februarie, în cazul unui protest din Columbia, realizat împotriva FARC, care s-a dovedit a fi cel mai mare din istoria ţării. Astfel, în urma unei mobilizări organizate pe reţeaua Facebook, milioane de columbieni au reuşit să comunice şi să organizeze un marş simultan în 27 de oraşe din întreaga ţară şi 104 mari oraşe ale lumii.

Iată cum s-a întâmplat. Ideea de a protesta i-a venit, cu ceva timp în urmă, oragnizatorului Oscar Morales, care, datorită grupului Facebook - “Un milion de voci împotriva FARC” - a organizat un protest virtual cu prietenii împotriva FARC. Anume prin intermediul acestui grup, Morales a reuşit, aşa cum spune chiar el, “să creeze un efect exponenţial” şi să transpună protestul în realitate. Astfel, prin intermediul Facebook, columbienii care trăiesc în străinătate au şi aflat despre protestul în cauză. “Credeam că va fi ceva lipsit de importanţă, dar, puţin câte puţin, această acţiune s-a transformat într-o mare mobilizare”, a spus Morales.

De altfel, nu este pentru prima dată când pe Facebook se pun bazele unor asemenea acţiuni. În octombrie 2007, mii de oameni au luat cu asalt străzi întregi, din întreaga lume, condamnând Myanmarul pentru represiunea unui marş pro-democratic organizat de călugări. Ca şi în primul caz şi acest eveniment a fost organizat prin intermediul Facebook, după ce un student a creat un grup de susţinere a calugărilor.

Să nu fiu înţeleasă greşit. Nu îndemn la nici un fel de proteste în rândul conaţionalilor aflaţi pe această pagină de internet – deşi ar fi util de folosit şi în scopuri de mobilizare electorală, într-o campanie inteligentă, cum a arătat şi exemplul de mai sus. La urma toată, e treaba fiecăruia cu ce scop stă pe internet. Totuşi, după ce am schimbat câteva vorbe cu unele persoane, care “navigau” pe acolo, mi-am dat seama că între columbieni şi moldoveni este o mare diferenţă.

p.s. Întrucât înscrierea mea pe Facebook a fost realizată cu scop de investigaţie, aduc la cunoştinţă că am dezactivat contul de pe acea pagină şi vă rog să nu mă căutaţi acolo. Rămân fidelă blogului meu.


Sursa
2009-02-15 23:42:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:51:24The Duck Show: Candidați de toate culorile —» Curaj.TV | Media alternativă
18:22:16La primăria Cilibia poți lua bătaie dacă filmezi —» Curaj.TV | Media alternativă
14:13:05Fii informat! Fii protejat! —» BiblioCity
13:49:45Regulamentul privind evaluarea bibliotecilor publice: prevederi și mecanismul de evaluare —» BiblioCity
13:32:11Cartea „Comoara din insulă” de Robert Louis Stevenson —» Biblioteca Hristo Botev
11:38:28Români aventurosi, se pupă în Noua Zeelandă —» Curaj.TV | Media alternativă
08:55:08Dodon ne otrăvește viața, opinie de pensionar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:41:21Zice că e hărțuit de poliție și de justiție —» Curaj.TV | Media alternativă
19:05:56Fear of the duck, fear of the DUCK! —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
12:34:02Comunitatea științifică a susținut reforma din cercetare? —» Gheorghe Cuciureanu
06:53:10Vultur* —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:49:05Proteste în Belarus, înaintea grevei generale —» Curaj.TV | Media alternativă
20:31:13despre apa, despre soare, despre ritm si miscare —» turn up the silence
18:16:33Suzumushi Song. —» Александр Ищенко - Размышления
10:45:06Cine l-a inventat pe domnul Kremlinovici și cînd? —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
09:59:46Revoltat că l-a trădat avocatul de stat, acum se judecă în Italia —» Curaj.TV | Media alternativă
06:04:50Dacă oamenii ar fi sinceri la prima întîlnire —» Curaj.TV | Media alternativă
05:16:35Cum să folosim rațional frunzele toamna? —» Curaj.TV | Media alternativă
05:13:56Zîmbărele – Atunci cînd sufletul îți plânge după Nănășie —» Curaj.TV | Media alternativă
04:50:37lately, we forgot about love —» Picaturi de cuvinte..
15:33:402 ani: Ilinca a învățat să deschidă ușile din casă și să aprindă lumina —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:46:0746/40: „Ceva în apă” de Catherine Steadman —» Sunt MAMĂ!
04:22:04(video) Propuneri anticriză pentru Guvernul Republicii Moldova —» edufin.md
04:14:27(video) Guvernul pune cruce pe unele domenii de afaceri! —» edufin.md
20:23:44Toamna nu-i ca vara! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag