Diferenţa între moldoveni şi columbieni pe Facebook

protest1Până astăzi nu m-a interesat chestia asta cu Facebook. Ştiam că e o reţea unde oamenii se întâlnesc şi discută şi… cam atât. Dar, în ultima vreme, acest nume mi-a apărut tot mai des în cale. Nu eşti pe Facebook? Ai un cont pe Facebook ? L-ai vazut pe Dorin Chirtoacă, cutare sau cutare pe Facebook? Acestea au fost cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit legate de această reţea. Mai nou, am citit şi o ştire pe UNIMEDIA, unde se vorbea despre felul în care a fost atacat pe Facebook ministrul român de externe Cristian Diaconescu. Şi mai recent, am citit chiar în Herald Tribune câteva articole tot despre… Facebook şi influenţa sa.

Aşadar, articolele respective, precum şi Facebook-mania crescândă, m-au făcut să văd ce este cu această reţea socială. Herald Tribune spune că, odată intrat în sistemul Facebook, tehnic este foarte greu să ieşi, dar, acelaşi prestigios cotidian, trecând de aceste chestiuni tehnice, menţionează într-un alt articol că puterea Facebook-ului contează. Pentru a realiza cum funcţionează această pagină web am aplicat şi eu acolo şi am înţeles mai multe.

Totul depinde de cine şi cum interpretează puterea unor reţele precum Facebook. Unii italieni, cum am mai spus, o folosesc ca să atace un ministru român, unii conaţionali, din câte am observat în scurta mea investigaţie acolo, o folosesc mai mult pentru bârfă, repet unii, iar columbienii, de exemplu, au fructificat acestă posibilitate de interacţiune pentru scopuri ceva mai nobile. Iată anume cum.

Puterea Facebook s-a văzut recent, pe 4 februarie, în cazul unui protest din Columbia, realizat împotriva FARC, care s-a dovedit a fi cel mai mare din istoria ţării. Astfel, în urma unei mobilizări organizate pe reţeaua Facebook, milioane de columbieni au reuşit să comunice şi să organizeze un marş simultan în 27 de oraşe din întreaga ţară şi 104 mari oraşe ale lumii.

Iată cum s-a întâmplat. Ideea de a protesta i-a venit, cu ceva timp în urmă, oragnizatorului Oscar Morales, care, datorită grupului Facebook - “Un milion de voci împotriva FARC” - a organizat un protest virtual cu prietenii împotriva FARC. Anume prin intermediul acestui grup, Morales a reuşit, aşa cum spune chiar el, “să creeze un efect exponenţial” şi să transpună protestul în realitate. Astfel, prin intermediul Facebook, columbienii care trăiesc în străinătate au şi aflat despre protestul în cauză. “Credeam că va fi ceva lipsit de importanţă, dar, puţin câte puţin, această acţiune s-a transformat într-o mare mobilizare”, a spus Morales.

De altfel, nu este pentru prima dată când pe Facebook se pun bazele unor asemenea acţiuni. În octombrie 2007, mii de oameni au luat cu asalt străzi întregi, din întreaga lume, condamnând Myanmarul pentru represiunea unui marş pro-democratic organizat de călugări. Ca şi în primul caz şi acest eveniment a fost organizat prin intermediul Facebook, după ce un student a creat un grup de susţinere a calugărilor.

Să nu fiu înţeleasă greşit. Nu îndemn la nici un fel de proteste în rândul conaţionalilor aflaţi pe această pagină de internet – deşi ar fi util de folosit şi în scopuri de mobilizare electorală, într-o campanie inteligentă, cum a arătat şi exemplul de mai sus. La urma toată, e treaba fiecăruia cu ce scop stă pe internet. Totuşi, după ce am schimbat câteva vorbe cu unele persoane, care “navigau” pe acolo, mi-am dat seama că între columbieni şi moldoveni este o mare diferenţă.

p.s. Întrucât înscrierea mea pe Facebook a fost realizată cu scop de investigaţie, aduc la cunoştinţă că am dezactivat contul de pe acea pagină şi vă rog să nu mă căutaţi acolo. Rămân fidelă blogului meu.


Sursa
2009-02-15 23:42:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:38:47Scrisoare Moșului ... —» MЕ Blog | Miron Eugen | Agendă personală online | Aud,Vad,Scriu
21:34:53I-a scris preşedintelui CSJ despre dosarul lui declarat politic —» Curaj.TV | Media alternativă
21:23:29Tot sensul e în momente , doar ele definesc viața —» MЕ Blog | Miron Eugen | Agendă personală online | Aud,Vad,Scriu
19:15:40Catedrala stăpână pe domeniul public, clerul prins cu minciuna —» Curaj.TV | Media alternativă
18:17:12(VIDEO) Imagini tulburătoare din Wuhan. ”Blocați” în case din cauza coronavirusului, oamenii au găsit un mod inedit de a se încuraja —» Elena Robu
17:45:43©️ Fii bun… —» Licurici de suflet
14:20:02Cum vor putea intra românii în Marea Britanie după Brexit. Hărţi cu puncte vamale post-Brexit —» Elena Robu
13:31:17Mesajul Ambasadei R. Moldova în China pentru moldovenii aflați în zona afectată de virusul ucigaș —» Elena Robu
13:14:05Ce am citit în 2019 —» A little web world
12:58:07Suspiciune de coronavirus la Bacău la un tânăr de 24 de ani care studiază în China —» Elena Robu
12:11:15Blue Bathroom Rugs —» Andrei Fornea
11:23:32Săptămâna în care a plouat cu dezminţiri —» Un PUNCT din .FR
10:18:15Imperiul trebuie să moară. Karenin, Tolstoi & Pobedonosțev —» Gheorghe Erizanu
09:53:58A pus la treabă poliția locală Sebeș —» Curaj.TV | Media alternativă
09:18:40Povestea ingenioșilor din clasa a IV-a —» BiblioCity
09:11:23O poveste despre alte povești —» BiblioCity
08:39:50Storage Shed Plans —» Andrei Fornea
08:14:49Vaccinurile nu cauzează Autism —» A little web world
05:10:34Tu cum le reușești pe toate? —» Sunt MAMĂ!
02:52:49PROMO-"La scandal…cu Borodachi"- …Graeste Moldova…IN CURIND —» Curaj.TV | Media alternativă
02:01:07Ashley Furniture Leather Sofa —» Andrei Fornea
00:12:10East-West Center (EWC) U.S.-Philippines Alliance Fellowship 2020 (stipend of US$3,000) —» Informaţii pentru studenţi !
00:12:05Call for Arab-German Young Academy of Sciences and Humanities (AGYA) Membership Application 2020 —» Informaţii pentru studenţi !
21:29:44Presa internațională: Una din fiicele lui Kobe a murit alături de el în accidentul de elicopter —» Elena Robu
20:51:2010 ani de Curaj.TV #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă