Diferenţa între moldoveni şi columbieni pe Facebook

protest1Până astăzi nu m-a interesat chestia asta cu Facebook. Ştiam că e o reţea unde oamenii se întâlnesc şi discută şi… cam atât. Dar, în ultima vreme, acest nume mi-a apărut tot mai des în cale. Nu eşti pe Facebook? Ai un cont pe Facebook ? L-ai vazut pe Dorin Chirtoacă, cutare sau cutare pe Facebook? Acestea au fost cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit legate de această reţea. Mai nou, am citit şi o ştire pe UNIMEDIA, unde se vorbea despre felul în care a fost atacat pe Facebook ministrul român de externe Cristian Diaconescu. Şi mai recent, am citit chiar în Herald Tribune câteva articole tot despre… Facebook şi influenţa sa.

Aşadar, articolele respective, precum şi Facebook-mania crescândă, m-au făcut să văd ce este cu această reţea socială. Herald Tribune spune că, odată intrat în sistemul Facebook, tehnic este foarte greu să ieşi, dar, acelaşi prestigios cotidian, trecând de aceste chestiuni tehnice, menţionează într-un alt articol că puterea Facebook-ului contează. Pentru a realiza cum funcţionează această pagină web am aplicat şi eu acolo şi am înţeles mai multe.

Totul depinde de cine şi cum interpretează puterea unor reţele precum Facebook. Unii italieni, cum am mai spus, o folosesc ca să atace un ministru român, unii conaţionali, din câte am observat în scurta mea investigaţie acolo, o folosesc mai mult pentru bârfă, repet unii, iar columbienii, de exemplu, au fructificat acestă posibilitate de interacţiune pentru scopuri ceva mai nobile. Iată anume cum.

Puterea Facebook s-a văzut recent, pe 4 februarie, în cazul unui protest din Columbia, realizat împotriva FARC, care s-a dovedit a fi cel mai mare din istoria ţării. Astfel, în urma unei mobilizări organizate pe reţeaua Facebook, milioane de columbieni au reuşit să comunice şi să organizeze un marş simultan în 27 de oraşe din întreaga ţară şi 104 mari oraşe ale lumii.

Iată cum s-a întâmplat. Ideea de a protesta i-a venit, cu ceva timp în urmă, oragnizatorului Oscar Morales, care, datorită grupului Facebook - “Un milion de voci împotriva FARC” - a organizat un protest virtual cu prietenii împotriva FARC. Anume prin intermediul acestui grup, Morales a reuşit, aşa cum spune chiar el, “să creeze un efect exponenţial” şi să transpună protestul în realitate. Astfel, prin intermediul Facebook, columbienii care trăiesc în străinătate au şi aflat despre protestul în cauză. “Credeam că va fi ceva lipsit de importanţă, dar, puţin câte puţin, această acţiune s-a transformat într-o mare mobilizare”, a spus Morales.

De altfel, nu este pentru prima dată când pe Facebook se pun bazele unor asemenea acţiuni. În octombrie 2007, mii de oameni au luat cu asalt străzi întregi, din întreaga lume, condamnând Myanmarul pentru represiunea unui marş pro-democratic organizat de călugări. Ca şi în primul caz şi acest eveniment a fost organizat prin intermediul Facebook, după ce un student a creat un grup de susţinere a calugărilor.

Să nu fiu înţeleasă greşit. Nu îndemn la nici un fel de proteste în rândul conaţionalilor aflaţi pe această pagină de internet – deşi ar fi util de folosit şi în scopuri de mobilizare electorală, într-o campanie inteligentă, cum a arătat şi exemplul de mai sus. La urma toată, e treaba fiecăruia cu ce scop stă pe internet. Totuşi, după ce am schimbat câteva vorbe cu unele persoane, care “navigau” pe acolo, mi-am dat seama că între columbieni şi moldoveni este o mare diferenţă.

p.s. Întrucât înscrierea mea pe Facebook a fost realizată cu scop de investigaţie, aduc la cunoştinţă că am dezactivat contul de pe acea pagină şi vă rog să nu mă căutaţi acolo. Rămân fidelă blogului meu.


Sursa
2009-02-15 23:42:51



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

16:41:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:55:52„Nu dai interviul, m-ai înțeles?”, Ioniţă la Chicu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:36Ni mai profanaţi simbolurile de stat! —» Curaj.TV | Media alternativă
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
00:14:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:57:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:42:00Zile critice iulie 2025 —» codul omega
16:52:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:20:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:57:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
02:04:31Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:48:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:10:59Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:56:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:43:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:26:32Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:01:00NOU, DIN POEZIA AVANGARDEI —» Leo Butnaru
02:14:00no social no justice —» turn up the silence
21:56:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:42:28Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:34:00Precesia și harta reincarnărilor colective —» codul omega
17:23:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:20:23Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:23:00Val —» Andrei LANGA. Blogul personal