Orășenii vs. Tăranii

pentru a nu se interpreta subiectiv am ales parerea unui cuplu format dintr-o femeie din mediul rural si un barbat din cel urban...  
...............Suntem casatoriti de sapte ani. Unul s-a nascut la sat, celalalt la oras si fiecare isi sustine obarsia. Voi ce spuneti?
Ca de la cer la pamant

Sunt  taranca. Am invatat relativ greu sa folosesc rujul, sa traversez pe zebra si mai am inca indemanarea de a da la gaini. Dar nu asta face diferenta dintre taran si orasean, ci firea. Taranul gandeste dintotdeauna in viitor.

El asteapta o primavara in care sa semene, apoi spera la o vara in care sa ploua suficient ca porumbul lui sa creasca, dupa care viseaza la o toamna in care munca sa i se numere in vedre de vin si-n sinice de boabe.

Omul de la oras viseaza doar la concediu. Restul e rutina, iar rutina e un prezent care deja a fost. De aceea este oraseanul atat de preocupat de felul in care se imbraca sau arata, din dorinta de a schimba ceva, de a se muta intr-un alt spatiu, fie el vestimentar.
Sa fie acesta motivul pentru care depresia ocoleste satul, venind tinta catre oras? Habar n-am.

Stiu doar ca taranul se uita deseori spre cer pentru a gasi raspunsuri: cat e ceasul, cat timp mai are pana incepe ploaia sau cat de asezata-i o ninsoare. Taranul merge mult pe jos si are o prispa pe care se asaza seara sa se gandeasca la ale lui.

In acelasi timp, domnul de la oras trece printre altii privind in jos si doar uneori, cand traverseaza, in stanga si-n dreapta. Inainteaza greu, blestemandu-si zilele intr-un furnicar, si cauta la sfarsitul saptamanii un loc incare sa se ascunda. De cine? Chiar de oras.
(Elena Georgescu)

De ce injurati inima?

Cand ai crescut printre betoane, te adaptezi ca arborele ce-si rasfira radacinile sub asfalt. Inveti sa ocolesti cand nu poti strapunge, sa te retragi cand nu ai sanse, sa negociezi si da!, sa castigi. 

Noi, orasenii, suntem nevrotici si neseriosi, dar adaptabili. Lasati in puterea noptii un orasean pe camp si se va descurca. Abandonati in miezul zilei un om de la sat pe Magheru si se va invarti ore in sir ca o girueta in bataia vantului. Cu toate tarele lui, locuitorul metropolei traieste in realitate. In schimb, ce ne place sa idealizam taranul!

Ca e legat de pamant, ca merge la hore duminica in costum popular ori ca si-a pastrat neschimbate obiceiurile de veacuri. Marele oras e injurat de toata lumea. Se spune ca pleava se strange aici, in timp ce boabele raman la tara. Dar cum se face ca toti acesti indragostiti de linistea rurala sunt atrasi ca un magnet de acest mediu nociv? E multa ipocrizie aici, ca si cum globulele de sange ar barfi inima in timp ce gonesc nebuneste spre ea.
As intreba-o pe scumpa mea sotie: „Daca lucrurile stau asa, de ce nu ai ramas la tara si nu te-ai maritat cu un baiat de-acolo?”. Dar n-o fac. Viata intre betoane m-a invatat ca aia care au ultimul cuvant intr-o casnicie ori isi snopesc nevestele, ori dorm pe pres. Asa ca am sa pun raspunsul ei pe seama farmecului meu personal, fara nicio legatura cu mediul in care am rasarit fiecare.
(Adrian Georgescu)   Tarani sau oraseni??? Oameni si nimic mai mult. M-am nascut la tara insa traiesc ca un orasean. Sunt taran ? Sunt orasean? Hmmm....  Huh?  Atunci cand stii sa folosesti sapa, sau toporul ca sa tai lemnele , un ruj .... nu mai reprezinta mare lucru. Nu doar oamenii de la tara se gandesc la viitor, ci chiar si orasenii, care au copii in special, se gandesc la viitorul copiilor, la cum sa le asigure tot ce e necesar sa ajunga la cel mai bun liceu si apoi la una din facultati de prestigiu, de ex.  Se gandesc ca vine toamna si incepe scoala .... , ca trebuie sa alerge prin orash ca sa ajunga la timp la munca, sa nu piarda troleul sau autobuzul, sa alerge apoi la piatza sa cumpere ce e nevoie si apoi acasa fuga sa isi faca treburile pentru ca, a doua zi o ia de la capat. Care e diferentza?  ( omul de la tara munceste in camp in arsitza soarelui si in bataia vantului? , sunt enorm de multi oameni care fac acelasi lucru la oras) Daca vorbim doar de orasenii care au masina la scara, si o munca la birou, atunci ar trebui sa facem comparatzie cu un taran care are deja BMW in curte, internet, cablu ..... si o multime de alte lucruri.  Deci mare diferenta nu este. Faptul ca toti taranii cum se spune in partea a doua a postarii isi doresc sa vina la oras, ei bine e simplu si deloc de condamnat : se numeste emancipare, dorinta de mai mult. Si totusi am cunoscut oameni care prefera , precum spune si zicala " decat codas la oras, mai bine in satul tau fruntas". Si apoi eu nu intzeleg , atunci cand itzi iei concediu si mergi la mare sau la munte, ei bine a cui apartine acel munte, acea mare??? Oraseanului sau taranului??? Face parte din oras sau din sat?? Sintem toti plamaditi din acelasi aluat dar . Muncind zi de zi pamintul vrei un repaus .Vrei sa vezi cum au facut, Doamne iarta-ma, casele alea mari(blocuri) si magazinele . Muncind zi de zi intr-o fabrica sau birou vrei un repaus .Vrei sa asculti natura cum o face taranul. Casatoria intre unul de la tara si unul de la oras e pura iubire . Mai tirziu cind lunile de miere sint terminate te-apuca dorul .Nu diferenta . Tu orasanul te uiti la taran si il vezi cum isi munceste inima ,oftind . Tu taranul te uiti la orasan si-l vezi cum se invirte la cotetul cu pui ascultind ultima melodie cu tramvaiul ... Fiecare duce bagajul lui cu el . Si cind lucrurile scirtiie dam vina pe radacinile noastre sau ... mostenirea. Nimeni nu se gindeste la animalul din noi .  

Sursa
2009-02-11 19:48:01



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine