Vreau părerea voastră. Să mă înscriu la Blogovăţ?

blogovat-2009Răsfoiam azi revista Dilematica din ianuarie a acestui an şi citeam că Lorent Jenny afirma că blogurile nu sunt altceva decât “un fel de birtul din colţ”.

Tare de tot afirmaţia! Dar iată şi explicaţia: “Se scrie enorm de mult! Se scriu bloguri, nu literatură. – Tu citeşti bloguri? - Nu. Mai întâi, din lipsă de timp. Apoi, pentru că – dacă e să vorbim în termeni războinici, mi se pare un fel de birtul din colţ generalizat, expunerea tuturor subiectivităţilor fără motiv, de-a valma, este ea însăşi impregnată, formatată deja, de discursuri mediatice sărace, ceea ce mă face să cred că nu mai timp de pierdut cu aşa ceva”.

Este o părere. Ca ea mai sunt multe altele, dar sunt şi voci care nu împărtăşesc aceast punct de vedere. Eu, de exemplu, în actualul context politic şi mediatic din R. Moldova, nu susţin această opinie. Dimpotrivă, aşa cum am afirmat şi în cadrul unui discurs la o conferință de la Timișoara, organizată de Fundaţia Soros România, cred că la noi e nevoie de cât mai multă libertate de exprimare. Iar blogul este o supapă în acest sens. Aşa cum au menţionat anterior şi cititorii acestui blog, în R. Moldova, blogurile rămân unul dintre puţinele canale de comunicare nerestricţionat de cenzură.

Un contra argument al faptului că blogurile ar fi « birtul din colţ » sunt nu doar vorbele, ci şi cifrele. În anul 2006, presa franceza de specialitate menţiona blogurile, ca surse demne de încredere, de 113 ori. Mai mult, un sondaj, din februarie 2007, de pe www.betapolitique.fr, indica faptul că 21% dintre francezi considerau blogurile drept surse credibile de informatii. Şi dacă asta nu v-a convins, iată un alt exemplu care arată cât de mult contează vocea blogosferei. În Franţa, la Referendumul pentru votarea Constituţiei Europene, votul negativ acordat s-a datorat, în mare parte, mişcărilor online de protest. Şirul exemplelor poate continua, chiar cu deja celebrul caz al preşedintelui Obama care a fost ajutat extrem de mult de blogosferă şi net.

Aşadar, puterea blogosferei globale şi a celei europeane avansează constant. Încet, încet şi la noi se sparge ghiaţa. E drept, din păcate spaţiul public, politic si mediatic din R.M. încă ignoră blogul ca mijloc de comunicare demn de luat în calcul, dar el, oricum, treptat, îşi intră în drepturi.

Exemple bune sunt şi acţiunile întreprinse întru susţinerea blogosferei autohtone. Festivalul Blogovăţ, organizat pentru a doua oară în istoria internetului de la noi este, după părerea mea, o adevărată performanţă a bloggerilor noştri. Acest concurs stimulează şi mai mult pe cei din blogosferă, iar consecinţa este că puterea şi calitatea blogosferei moldoveneşti cresc. Acesta nu înseamnă altceva decât progres şi intrarea noastră pe culoarul noilor media democratice al lumii civilizate.

Şi ca să nu fim „birtul din colţ”, îndemn pe toată lumea să fie cu ochii pe acest concurs desfăşurat în perioada 9.02.09 - 21.03.09.

Eu încă nu m-am înscris. Am spus că o voi face doar după ce voi afla şi părerea cititorilor mei. Vreau întâi părerea voastră, a celor care citiţi articolele mele zi de zi, comentaţi de zor şi vă implicaţi în susţinerea acestui blog.

Aşadar, ar trebui înscris acest blog la concurs? Şi care sunt, după părerea voastră, şansele pentru www.stelapopa.unimedia.md la Blogovăţ? Dacă da, la ce categorie s-ar potrivi cel mai bine, cum credeţi?

Mulţumesc anticipat pentru efortul de a răspunde!

Articole din aceeaşi serie:

Blogul, blogurile şi piaţa media din R. Molodova,

Ce cred bloggerii despre blogosfera din R. Moldova,

Modă nouă pe bloguri,

5 sfaturi de succes,

Cum îşi stresează bloggerii cititorii sau sfaturi comune în blogosferă,

Spaţiul public din R. M. zonă de ocupaţie.

Apel pentru bloggeriSursa
2009-02-11 15:29:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:01:19Mi-a ieșit un slalom impresionant pe pasaj și bulevard —» .:EU:.
13:10:00How Yarnnakarn Ceramics Uses WordPress.com to Expand Their Business —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Concept to Creation: Custom Theme Designs Just Got Easier —» ada rosu
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
05:12:17UN ALT POET AL MODERNITĂȚII FRANCEZE —» Leo Butnaru
14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
12:00:26Cele mai bune teze de doctorat din Republica Moldova în anul 2022 —» Gheorghe Cuciureanu
05:35:51DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:57Activitatea: Ce este un plan de faceri? în imagini —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:33:29UN POEM, UN POET/ UN POEMA, UN POETA (Antologie de poezie bilingvă spaniolă-română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc
07:35:23ÎN MEMORIA LUI ALEXANDRU COSMESCU: „CU TOT CE-A FOST ODATĂ EL” —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:34:31Dezbatere după prezentarea Mihaelei Miroiu despre etica în politică —» Curaj.TV | Media alternativă
20:26:51Defila cu nisipul dezgolit ilegal pe lîngă mega-catedrală —» Curaj.TV | Media alternativă
15:32:44CUM SĂ COMUNICI UȘOR ÎN LIMBA ENGLEZĂ? Lecție demonstrativă gratuită —» Moldova Creștină
10:58:01DIN POEMELE PENTRU COPII —» Leo Butnaru