Vreau părerea voastră. Să mă înscriu la Blogovăţ?

blogovat-2009Răsfoiam azi revista Dilematica din ianuarie a acestui an şi citeam că Lorent Jenny afirma că blogurile nu sunt altceva decât “un fel de birtul din colţ”.

Tare de tot afirmaţia! Dar iată şi explicaţia: “Se scrie enorm de mult! Se scriu bloguri, nu literatură. – Tu citeşti bloguri? - Nu. Mai întâi, din lipsă de timp. Apoi, pentru că – dacă e să vorbim în termeni războinici, mi se pare un fel de birtul din colţ generalizat, expunerea tuturor subiectivităţilor fără motiv, de-a valma, este ea însăşi impregnată, formatată deja, de discursuri mediatice sărace, ceea ce mă face să cred că nu mai timp de pierdut cu aşa ceva”.

Este o părere. Ca ea mai sunt multe altele, dar sunt şi voci care nu împărtăşesc aceast punct de vedere. Eu, de exemplu, în actualul context politic şi mediatic din R. Moldova, nu susţin această opinie. Dimpotrivă, aşa cum am afirmat şi în cadrul unui discurs la o conferință de la Timișoara, organizată de Fundaţia Soros România, cred că la noi e nevoie de cât mai multă libertate de exprimare. Iar blogul este o supapă în acest sens. Aşa cum au menţionat anterior şi cititorii acestui blog, în R. Moldova, blogurile rămân unul dintre puţinele canale de comunicare nerestricţionat de cenzură.

Un contra argument al faptului că blogurile ar fi « birtul din colţ » sunt nu doar vorbele, ci şi cifrele. În anul 2006, presa franceza de specialitate menţiona blogurile, ca surse demne de încredere, de 113 ori. Mai mult, un sondaj, din februarie 2007, de pe www.betapolitique.fr, indica faptul că 21% dintre francezi considerau blogurile drept surse credibile de informatii. Şi dacă asta nu v-a convins, iată un alt exemplu care arată cât de mult contează vocea blogosferei. În Franţa, la Referendumul pentru votarea Constituţiei Europene, votul negativ acordat s-a datorat, în mare parte, mişcărilor online de protest. Şirul exemplelor poate continua, chiar cu deja celebrul caz al preşedintelui Obama care a fost ajutat extrem de mult de blogosferă şi net.

Aşadar, puterea blogosferei globale şi a celei europeane avansează constant. Încet, încet şi la noi se sparge ghiaţa. E drept, din păcate spaţiul public, politic si mediatic din R.M. încă ignoră blogul ca mijloc de comunicare demn de luat în calcul, dar el, oricum, treptat, îşi intră în drepturi.

Exemple bune sunt şi acţiunile întreprinse întru susţinerea blogosferei autohtone. Festivalul Blogovăţ, organizat pentru a doua oară în istoria internetului de la noi este, după părerea mea, o adevărată performanţă a bloggerilor noştri. Acest concurs stimulează şi mai mult pe cei din blogosferă, iar consecinţa este că puterea şi calitatea blogosferei moldoveneşti cresc. Acesta nu înseamnă altceva decât progres şi intrarea noastră pe culoarul noilor media democratice al lumii civilizate.

Şi ca să nu fim „birtul din colţ”, îndemn pe toată lumea să fie cu ochii pe acest concurs desfăşurat în perioada 9.02.09 - 21.03.09.

Eu încă nu m-am înscris. Am spus că o voi face doar după ce voi afla şi părerea cititorilor mei. Vreau întâi părerea voastră, a celor care citiţi articolele mele zi de zi, comentaţi de zor şi vă implicaţi în susţinerea acestui blog.

Aşadar, ar trebui înscris acest blog la concurs? Şi care sunt, după părerea voastră, şansele pentru www.stelapopa.unimedia.md la Blogovăţ? Dacă da, la ce categorie s-ar potrivi cel mai bine, cum credeţi?

Mulţumesc anticipat pentru efortul de a răspunde!

Articole din aceeaşi serie:

Blogul, blogurile şi piaţa media din R. Molodova,

Ce cred bloggerii despre blogosfera din R. Moldova,

Modă nouă pe bloguri,

5 sfaturi de succes,

Cum îşi stresează bloggerii cititorii sau sfaturi comune în blogosferă,

Spaţiul public din R. M. zonă de ocupaţie.

Apel pentru bloggeri



Sursa
2009-02-11 15:29:57



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine