Vreau părerea voastră. Să mă înscriu la Blogovăţ?

blogovat-2009Răsfoiam azi revista Dilematica din ianuarie a acestui an şi citeam că Lorent Jenny afirma că blogurile nu sunt altceva decât “un fel de birtul din colţ”.

Tare de tot afirmaţia! Dar iată şi explicaţia: “Se scrie enorm de mult! Se scriu bloguri, nu literatură. – Tu citeşti bloguri? - Nu. Mai întâi, din lipsă de timp. Apoi, pentru că – dacă e să vorbim în termeni războinici, mi se pare un fel de birtul din colţ generalizat, expunerea tuturor subiectivităţilor fără motiv, de-a valma, este ea însăşi impregnată, formatată deja, de discursuri mediatice sărace, ceea ce mă face să cred că nu mai timp de pierdut cu aşa ceva”.

Este o părere. Ca ea mai sunt multe altele, dar sunt şi voci care nu împărtăşesc aceast punct de vedere. Eu, de exemplu, în actualul context politic şi mediatic din R. Moldova, nu susţin această opinie. Dimpotrivă, aşa cum am afirmat şi în cadrul unui discurs la o conferință de la Timișoara, organizată de Fundaţia Soros România, cred că la noi e nevoie de cât mai multă libertate de exprimare. Iar blogul este o supapă în acest sens. Aşa cum au menţionat anterior şi cititorii acestui blog, în R. Moldova, blogurile rămân unul dintre puţinele canale de comunicare nerestricţionat de cenzură.

Un contra argument al faptului că blogurile ar fi « birtul din colţ » sunt nu doar vorbele, ci şi cifrele. În anul 2006, presa franceza de specialitate menţiona blogurile, ca surse demne de încredere, de 113 ori. Mai mult, un sondaj, din februarie 2007, de pe www.betapolitique.fr, indica faptul că 21% dintre francezi considerau blogurile drept surse credibile de informatii. Şi dacă asta nu v-a convins, iată un alt exemplu care arată cât de mult contează vocea blogosferei. În Franţa, la Referendumul pentru votarea Constituţiei Europene, votul negativ acordat s-a datorat, în mare parte, mişcărilor online de protest. Şirul exemplelor poate continua, chiar cu deja celebrul caz al preşedintelui Obama care a fost ajutat extrem de mult de blogosferă şi net.

Aşadar, puterea blogosferei globale şi a celei europeane avansează constant. Încet, încet şi la noi se sparge ghiaţa. E drept, din păcate spaţiul public, politic si mediatic din R.M. încă ignoră blogul ca mijloc de comunicare demn de luat în calcul, dar el, oricum, treptat, îşi intră în drepturi.

Exemple bune sunt şi acţiunile întreprinse întru susţinerea blogosferei autohtone. Festivalul Blogovăţ, organizat pentru a doua oară în istoria internetului de la noi este, după părerea mea, o adevărată performanţă a bloggerilor noştri. Acest concurs stimulează şi mai mult pe cei din blogosferă, iar consecinţa este că puterea şi calitatea blogosferei moldoveneşti cresc. Acesta nu înseamnă altceva decât progres şi intrarea noastră pe culoarul noilor media democratice al lumii civilizate.

Şi ca să nu fim „birtul din colţ”, îndemn pe toată lumea să fie cu ochii pe acest concurs desfăşurat în perioada 9.02.09 - 21.03.09.

Eu încă nu m-am înscris. Am spus că o voi face doar după ce voi afla şi părerea cititorilor mei. Vreau întâi părerea voastră, a celor care citiţi articolele mele zi de zi, comentaţi de zor şi vă implicaţi în susţinerea acestui blog.

Aşadar, ar trebui înscris acest blog la concurs? Şi care sunt, după părerea voastră, şansele pentru www.stelapopa.unimedia.md la Blogovăţ? Dacă da, la ce categorie s-ar potrivi cel mai bine, cum credeţi?

Mulţumesc anticipat pentru efortul de a răspunde!

Articole din aceeaşi serie:

Blogul, blogurile şi piaţa media din R. Molodova,

Ce cred bloggerii despre blogosfera din R. Moldova,

Modă nouă pe bloguri,

5 sfaturi de succes,

Cum îşi stresează bloggerii cititorii sau sfaturi comune în blogosferă,

Spaţiul public din R. M. zonă de ocupaţie.

Apel pentru bloggeri



Sursa
2009-02-11 15:29:57



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

11:30:37Cum ucenicia mi-a schimbat fiul: De la adolescent la slujitor de încredere —» Moldova Creștină
13:42:24Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:12:00LA VENEȚIA —» Leo Butnaru
18:32:49Revoluționar, revoltat de prestația actualului primar —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:01:00PLUS-MINUS —» Leo Butnaru
19:13:48Loc ascuns, loc geometric, loc de cinste – câte sensuri are cuvântul „loc”? —» Moldova Creștină
18:21:41Matei, 1 an și 9 luni: mama, dida și Inca —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:51:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
06:24:00LA HOTAR —» Leo Butnaru
21:15:00Cântec nou: Ningea (Imposibilul se poate) —» Eleonora Lisnic în versuri
19:20:25Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
06:55:00DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
16:37:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:32:00ZIUA POEZIEI —» Leo Butnaru
15:34:00ZIUA FERICIRII E ÎN FIECE ZI. ASTĂZI ÎNSĂ E MONDIALĂ —» Leo Butnaru
12:09:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:09:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:09:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:36:00Adrian Neacsu cu Leo Butnaru, emisiunea TVM \"Profil\", p.1 —» Leo Butnaru
21:51:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:10:00Punte/Puente (trad. al español) —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:33:26Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:43:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:01:28Fără Titlu —» Путепроводные Заметки