o profesie tragi-comică

Dacă mi-ar fi spus cineva vreodată că eu o să lucrez chelner, măcar și pentru o perioadă scurtă de timp, îi răspundeam că nu-i stă bine când glumește :D Dar iată că am ajuns s-o fac și pe asta (din fericire, în curând, se încheie “aventura”). Nu că n-aș fi vrut, dar nu mi se potrivește. Oricum, după această experiență am învățat câteva lucruri despre relația chelner-client și invers. În primul rând, pentru ca cel ce comandă să fie mulțumit, nu trebuie să se “alinte” în fața celui ce-l deservește. În al doilea rând, un chelner ar fi bine să-și ia, din când în când, câte o mică “vacanță” (ajută foarte bine la stabilirea sistemului nervos, dat fiind faptul că prima regulă nu prea este respectată). În al treilea rând, clientul trebuie să răspundă la întrebările chelnerului (nu-s multe, una-două), astfel încât să nu-l facă pe acesta să aștepte 10 secunde pentru un “Da!” sau “Nu!”; mai ales atunci când vede că este mult de lucru. Și, nu în ultimul rând, chelnerul are întotdeauna dreptate; chiar dacă regula pe care o știu toți se definește invers proporțional.

M-am uitat ieri la filmul “Waiting“, o comedie americană, care ecranizează perfect atitudinea, comportamentul și relațiile chelnerilor cu cei care au întotdeauna pretenții (mai multe sau mai puține). Zâmbetul forțat, transformat în unul sarcastic (în dependență de cum evoluează discuția de la început), situațiile incomode generate de doamne înăcrite, nemulțumite de felul cum au fost servite data trecută și bacșișul pe care îl lasă consumatorii la sfârșit sau uită să-l lase - Toate sunt ingredientele indispensabile acestei profesii, indiferent cât de experimentat este chelnerul.

Personajul Naomi din filmul respectiv reprezintă exact tipul de chelneriță americană, aceasta mai având și un temperament “pe măsură” :D

http://www.youtube.com/watch?v=7SyJ-ZCW3FI

P.S. De asemenea, mi-a plăcut faza cu “regula celor 5 secunde” și rețeta adăugătoare pentru cei ce-și arată “colții” :)

P.P.S. După acest film nu prea ți-i a merge la restaurant.

Apropo, ca să fie totul clar - ieri a avut loc o inspecție sanitaro-ecologică la restaurant, în urma căreia s-au aruncat câteva kg de carne și (atenție!) a fost găsit pește (salmon) din 1997 :)) (Eu tot n-am crezut).


Sursa
2009-02-09 01:07:30



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:18:00DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
22:53:06O plimbare prin Capitala Neamului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
06:51:05DIN STRICTL NECESAR —» Leo Butnaru
02:12:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
23:17:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:46:26Peter Heather, John Rapley – Why Empires Fall —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:33:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:57:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:36:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:19:00„Anul lui Eminescu – Opere jubiliare ale geniului poeziei române” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:39:00DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
04:33:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
02:11:28Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
23:21:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
22:00:42Micuțul David Antonescu are șansa unei copilării fericite —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:0024 octombrie - Ziua Organizației Națiunilor Unite —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:48:00ELȚÎN ȘI... LIRICA JAPONEZĂ —» Leo Butnaru
23:21:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:17:20Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:08:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:09:56Teatrele din Republica Moldova la FNT —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
05:45:00ADRIAN ALUI GHEORGHE DESPRE JURNAL —» Leo Butnaru
20:05:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:17:00DE LA REALISMUL SOCIALIST LA LITERATURA Z A FASCISMULUI —» Leo Butnaru
05:25:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru