După recentul "război al gazului", Uniunea Europeană acordă o atenţie sporită securităţii energetice

Parlamentul European a adoptat raportul elaborat de Anne Laperouze (ALDE, Franţa) cu privire la analiza strategică a situaţiei energetice în UE. Viitoarea politică energetică a UE ar trebui să includă planuri de acţiune în caz de urgenţă, interconexiuni mai bune între statele membre şi noi obiective privind schimbările climatice, inclusiv reducerea cu cel puţin 80% a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acest dosar important se va afla pe agenda următorului Consiliul European din 19-20 martie 2009. Deputaţii europeni invită Comisia şi Preşedinţia cehă să prezinte "un plan nou, ambiţios şi vizionar de diversificare în cadrul următorului Consiliu European."

Planuri naţionale de acţiune în caz de urgenţă

În urma recentei crize a gazului, pe durata căreia mulţi cetăţeni UE au fost lăsaţi fără căldură, deputaţii europeni solicită Comisiei să propună revizuirea, până la sfârşitul anului în curs, a directivei privind aprovizionarea cu gaz care datează din 2004. Revizuirea ar trebui să includă planuri naţionale de acţiune în caz de urgenţă, cu caracter obligatoriu şi să conţină o declaraţie comună referitoare la situaţiile de urgenţă, alocarea din stocuri disponibile către statele afectate, activarea măsurilor de urgenţă în statele neafectate sau mai puţin afectate pentru a creşte volumul gazului pentru pieţele afectate.

Un acord trilateral între UE, Rusia şi Ucraina pentru garantarea tranzitului

Pentru garantarea securităţii aprovizionării în următorii ani se solicită încheierea unui acord trilateral între UE, Rusia şi Ucraina cu privire la tranzitul de gaze din Rusia înspre UE.

În plus, Parlamentul sprijină negocierea unui acord mai complex cu Federaţia Rusă, care să înlocuiască Acordul de Parteneriat şi Cooperare din 1997.

În ciuda tuturor planurilor de economisire a energiei, UE va continua să fie dependentă pe termen mediu de aprovizionările din ţări terţe. Statele Uniunii Europene importă din Rusia 50% din consumul energetic, o proporţie ce va creşte la 70% până în 2030.

Clauza privind securitatea energetică

Europarlamentarii invită Comisia să sprijine includerea aşa-numitei „clauze de securitate energetică” în acordurile comerciale, de asociere, de parteneriat şi de cooperare cu ţările producătoare şi de tranzit, care ar stabili un cod de conduită şi ar interzice întreruperile datorate unor dispute comerciale, şi ar trasa în mod clar măsurile care ar trebui adoptate în eventualitatea unei întreruperi unilaterale, sau în caz de efectuare a oricărei modificări a clauzelor contractului sau a clauzelor privind aprovizionarea de către unul dintre parteneri.

Mai multe conducte şi terminale de gaze naturale lichefiate

Comisia parlamentară sprijină totodată diversificarea traseelor de transport, ca de exemplu Nabucco, Turcia-Grecia-Italia (TGI) şi South Stream. "Pe termen lung, în cazul în care situaţia politică permite, aprovizionarea din alte ţări din regiunea Mării Caspice, precum Uzbekistan şi Iran, ar trebui să reprezinte surse de aprovizionare semnificative pentru UE", se menţionează în raport.

Energia nucleară

Potrivit raportului comisiei ITRE, menţinerea energiei nucleare în mix-ul energetic este importantă, iar Comisiei Europene i se solicită elaborarea unei foi de parcurs pentru investiţii nucleare. Energia nucleară trebuie utilizată la cel mai înalt nivel de siguranţă tehnologică, iar ţările învecinate ale UE ar trebui să adopte standardele europene în ceea ce priveşte siguranţa nucleară. Deputaţii europeni au respins un amendament care prevedea ca statele membre care sunt încă dependente de energia nucleară să elaboreze şi să aplice un plan de renunţare progresivă la aceasta.

Obiective 2050: 80% mai puţine emisii de gaz cu efect de seră, 60% energii regenerabile şi 35% eficienţă energetică

Parlamentul European solicită adoptarea de către şefii de stat şi de guvern a unor noi obiective în materie de schimbări climatice, ce trebuie atinse până în 2050: reducerea cu 80 a emisiilor de gaze cu efect de seră, ponderea de 60% a energiilor regenerabile în consumul total de energie şi îmbunătăţirea cu 35% a eficienţei energetice.

"Cel mai eficient mod de a îmbunătăţi securitatea energetică, inclusiv din punct de vedere al costurilor, este economisirea energiei" sunt de părere europarlamentarii, solicitând statelor membre şi Comisiei Europene adoptarea unui obiectiv obligatoriu de îmbunătăţire a eficienţei energetice cu cel puţin 20% până în 2020.

Raportul a fost adoptat cu 406 voturi pentru, 168 împotrivă şi 87 abţineri.



Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Sursa
2009-02-03 16:35:13



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog