Cooperarea SUA–Georgia a fost legiferată printr-un document strategic


rice_saakashvili1Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, şi ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Grigol Vaşadze, au semnat, la 9 ianuarie 2009, Acordul de parteneriat strategic între SUA şi Georgia. Principalele prevederi ale documentului se referă la relaţiile în domeniul militar, al securităţii internaţionale şi regionale, relaţiile economice şi domeniul energetic, politica internă, educaţie.

Ceremonia de semnare a fost transmisă în direct de posturile TV din Georgia. În pofida faptului că acordul are doar un caracter declarativ, părţile afirmă că îşi pun mari speranţe în acest document. În cadrul adresării către popor de Revelion, preşedintele georgian Saakaşvili a declarat că semnarea acestui acord ar însemna ieşirea din „epoca fratelui mai mare şi fratelui mai mic”, cu alte cuvinte ieşirea de sub tutela Moscovei.

Acordul începe cu recunoaşterea de către SUA a independenţei suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei. În continuare, SUA apreciază participarea trupelor militare georgiene la operaţiunile de menţinere a păcii din Irak, „fapt care a demonstrat capacitatea Georgiei de a contribui la securitatea internaţională”. Părţile urmează să extindă relaţiile de colaborare în domeniul securităţii, al cărui scop final este aderarea Georgiei la NATO. SUA se angajează, de asemenea, să contribuie la păstrarea păcii şi stabilităţii în regiune prin garantarea respectării armistiţiului semnat între Georgia şi Federaţia Rusă la 12 august 2008. În scopul garantării securităţii în zonă urmează a fi create trupe mixte NATO - Georgia.

În sfera economică, SUA garantează lărgirea relaţiilor economice bilaterale şi studierea posibilităţii încheierii unor acorduri de liber schimb.

Un interes aparte pentru SUA îl prezintă domeniul energetic, reţelele de transport a gazului şi petrolului din sudul Georgiei. În acest sens, SUA intenţionează să dezvolte relaţiile economice cu Turcia şi Azerbaidjan. Un rezultat al colaborării SUA cu aceste state pe parcursul mai multor ani a fost construcţia conductelor petroliere: Bacu-Tbilisi-Djeihan, Bacu-Supsa şi conductelor de gaz Bacu-Tbilisi-Erzrum. Colaborarea cu aceste state va continua în cadrul proiectului de construcţie a unor noi conducte de gaz în zona de sud, care are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Georgiei şi statelor europene prin importul acestuia din Azerbaidjan şi Asia Centrală (proiectul Nabucco).

Un capitol aparte vizează şi implicarea SUA în politica internă a Georgiei prin „susţinerea mass-media independente”, „dezvoltarea pluralismului politic prin consolidarea partidelor politice, centrelor analitice şi organizaţiilor non-guvernamentale”.

Iniţial, semnarea acordului urma să aibă loc la 4 ianuarie 2009, dar a fost amânată din cauza declanşării conflictelor în Orientul Apropiat. Până la semnare, conţinutul acordului nu a fost dat publicităţii, lucru care a oferit prilej opoziţiei georgiene de a-l învinui pe Saakaşvili că doreşte stabilirea unor baze militare americane în ţară, fapt care nu s-a confirmat ulterior. Totuşi, majoritatea formaţiunilor politice au susţinut, în principiu, semnarea documentului în afara partidului laburist, care consideră că acest act ar putea contribui la tensionarea relaţiilor diplomatice dintre Georgia şi Federaţia Rusă.

Menţionăm că un acord similar a fost semnat pe data de 19 decembrie 2008, între SUA şi Ucraina.

      
Sursa
2009-01-20 21:48:36




Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
05:12:17UN ALT POET AL MODERNITĂȚII FRANCEZE —» Leo Butnaru
14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
12:00:26Cele mai bune teze de doctorat din Republica Moldova în anul 2022 —» Gheorghe Cuciureanu
05:35:51DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:57Activitatea: Ce este un plan de faceri? în imagini —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:33:29UN POEM, UN POET/ UN POEMA, UN POETA (Antologie de poezie bilingvă spaniolă-română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc
07:35:23ÎN MEMORIA LUI ALEXANDRU COSMESCU: „CU TOT CE-A FOST ODATĂ EL” —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:34:31Dezbatere după prezentarea Mihaelei Miroiu despre etica în politică —» Curaj.TV | Media alternativă
20:26:51Defila cu nisipul dezgolit ilegal pe lîngă mega-catedrală —» Curaj.TV | Media alternativă
15:32:44CUM SĂ COMUNICI UȘOR ÎN LIMBA ENGLEZĂ? Lecție demonstrativă gratuită —» Moldova Creștină
10:58:01DIN POEMELE PENTRU COPII —» Leo Butnaru
10:30:18Poem de O c t a v i o P a z (trad. în română) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:01:55Cărțile aduc bucurie!!! —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:48:10Terra - Casa noastră comună —» Biblioteca Publică or.Rîşcani