Cooperarea SUA–Georgia a fost legiferată printr-un document strategic


rice_saakashvili1Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, şi ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Grigol Vaşadze, au semnat, la 9 ianuarie 2009, Acordul de parteneriat strategic între SUA şi Georgia. Principalele prevederi ale documentului se referă la relaţiile în domeniul militar, al securităţii internaţionale şi regionale, relaţiile economice şi domeniul energetic, politica internă, educaţie.

Ceremonia de semnare a fost transmisă în direct de posturile TV din Georgia. În pofida faptului că acordul are doar un caracter declarativ, părţile afirmă că îşi pun mari speranţe în acest document. În cadrul adresării către popor de Revelion, preşedintele georgian Saakaşvili a declarat că semnarea acestui acord ar însemna ieşirea din „epoca fratelui mai mare şi fratelui mai mic”, cu alte cuvinte ieşirea de sub tutela Moscovei.

Acordul începe cu recunoaşterea de către SUA a independenţei suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei. În continuare, SUA apreciază participarea trupelor militare georgiene la operaţiunile de menţinere a păcii din Irak, „fapt care a demonstrat capacitatea Georgiei de a contribui la securitatea internaţională”. Părţile urmează să extindă relaţiile de colaborare în domeniul securităţii, al cărui scop final este aderarea Georgiei la NATO. SUA se angajează, de asemenea, să contribuie la păstrarea păcii şi stabilităţii în regiune prin garantarea respectării armistiţiului semnat între Georgia şi Federaţia Rusă la 12 august 2008. În scopul garantării securităţii în zonă urmează a fi create trupe mixte NATO - Georgia.

În sfera economică, SUA garantează lărgirea relaţiilor economice bilaterale şi studierea posibilităţii încheierii unor acorduri de liber schimb.

Un interes aparte pentru SUA îl prezintă domeniul energetic, reţelele de transport a gazului şi petrolului din sudul Georgiei. În acest sens, SUA intenţionează să dezvolte relaţiile economice cu Turcia şi Azerbaidjan. Un rezultat al colaborării SUA cu aceste state pe parcursul mai multor ani a fost construcţia conductelor petroliere: Bacu-Tbilisi-Djeihan, Bacu-Supsa şi conductelor de gaz Bacu-Tbilisi-Erzrum. Colaborarea cu aceste state va continua în cadrul proiectului de construcţie a unor noi conducte de gaz în zona de sud, care are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Georgiei şi statelor europene prin importul acestuia din Azerbaidjan şi Asia Centrală (proiectul Nabucco).

Un capitol aparte vizează şi implicarea SUA în politica internă a Georgiei prin „susţinerea mass-media independente”, „dezvoltarea pluralismului politic prin consolidarea partidelor politice, centrelor analitice şi organizaţiilor non-guvernamentale”.

Iniţial, semnarea acordului urma să aibă loc la 4 ianuarie 2009, dar a fost amânată din cauza declanşării conflictelor în Orientul Apropiat. Până la semnare, conţinutul acordului nu a fost dat publicităţii, lucru care a oferit prilej opoziţiei georgiene de a-l învinui pe Saakaşvili că doreşte stabilirea unor baze militare americane în ţară, fapt care nu s-a confirmat ulterior. Totuşi, majoritatea formaţiunilor politice au susţinut, în principiu, semnarea documentului în afara partidului laburist, care consideră că acest act ar putea contribui la tensionarea relaţiilor diplomatice dintre Georgia şi Federaţia Rusă.

Menţionăm că un acord similar a fost semnat pe data de 19 decembrie 2008, între SUA şi Ucraina.

      
Sursa
2009-01-20 21:48:36




Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine