Câteva semne de întrebare asupra decesului celui mai mare promotor al românismului, Grigore Vieru

Astăzi, când „sufletul” Basarabiei, Grigore Vieru, este petrecut pe ultimul drum, plângem. Vieru nu are moarte, atâta timp cât în Basarabia va mai exista sentiment românesc, cât limba română va mai fi vorbită în acest teritoriu dintre Prut și Nistru, Vieru va trăi!Vieru a fost un om iubit, ca dovadă sunt miile de oameni care îl petrec acum pe ultimul drum pe acest urmaș demn al lui Eminescu. Din păcate, acest geniu al Basarabiei nu a fost scutit de atacuri și tot felul de murdării din partea actualei puteri. Cel mai înverșunat împotriva lui Vieru a fost chiar marele „patriot” Iurie Roșca. Voi prezenta mai jos unele fragmente care îmi aduc semne de întrebare despre accidentul pe care l-a suferit marele poet.
„Potrivit lui Nicolae Dandiş, lector universitar, directorul Centrului Pro Europa din Cahul, într-un cadru mai restrâns, la recepţia organizată la un restaurant din localitate, gazdele şi oaspeţii s-au lansat în discuţii despre ultimele evenimente din Basarabia. „Grigore Vieru a deplâns faptul că, în loc să scrie cărţi pentru copii, este epuizat de agresiunile murdare la care este supus pe nedrept în presă. A invocat numele lui Mihai Conţiu şi ale altora care îl atacă în ziarele „Moldova Suverană” şi „Flux”. Înainte de a porni pe ultimul său drum, poetul a declarat că „trebuie să facem încă multe pentru revigorarea valorilor pentru care am luptat”.

„După ce cu aproape patru ani în urmă am fost „descoperit” în ziarul lui Iurie Roşca drept „spion român” de către vagabondul politic debutant B. Asarov (numele său adevărat fiind Hristov) - coleg de insinuări politice cu alt vagabond, M. Conţiu, al cărui nume real nu-l cunoaştem, iată că subsemnatul apare din nou în aceeaşi postură de „spion român” în „Moldova suverană - cotidian al şefului de stat, Vladimir Voronin. Noua listă a „spionilor” este modificată. Mai exact, este ajustată de către oficialităţi alegerilor parlamentare care se apropie. Toţi cei incluşi în listă sunt incomozi Puterii. Amintesc cititorilor că în acelaşi ziar prezidenţial am fost nu demult inclus într-o altă listă, intitulată „Teroriştii moldovenilor ”.Atenţionez pe şeful statului, Vladimir Voronin, la fel Serviciul de Informaţii şi Securitate că, dacă nu vor fi prezentate public probe de spionaj şi terorism şi dacă Curtea Supremă de Justiţie nu va revedea cele două decizii la cererea mea de dare în judecată a celor două publicaţii oficiale, Flux şi Moldova Suverană, voi fi nevoit să iau o decizie a mea întru apărarea dreptăţii şi onoarei mele de om.” (aceste cuvinte îi aparțin lui Grigore Vieru și au apărut în ziarul „Literatura și Arta” chiar în ziua accidentului)
„Potrivit declaraţiilor scriitorului Nicolae Dabija, făcute pentru publicaţia românească „Tricolorul”, primul atac de cord suferit de Grigore Vieru a fost în 2007, în urma unui articol apărut în ziarul „Flux“, în care preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, l-a învinuit că ar fi vrut să-l asasineze. „Inima sensibilă a poetului nu a putut rezista“, a declarat Dabija. Al doilea atac de cord, potrivit scriitorului moldovean, a survenit în urma unui articol apărut în „Moldova Suverană“ în care era „învinuit de toate păcatele posibile şi imposibile“, inclusiv că ar fi fost spion român, că ar fi trădat şi subminat statul Republica Moldova etc. „Dacă nu erau aceste atacuri de cord sunt convins că ar fi supravieţuit. Grigore Vieru a fost asasinat“, a declarat Nicolae Dabija. ”
Încerc acum să-mi amintesc ce a făcut postul „zEU Roșca TV” în ziua în care s-a constatat decesul lui Grigore Vieru. Doar câteva știruțe, după care au urmat acele filmulețe penibile în care Roșca și-a denigrat adversarii politici. După acele filmulețe a urmat un film american, dublat în rusă. „Frumos” gest întru comemorarea marelui poet...Nici buldogii lui Roșca de la același post tv nu au abordat subiectul. Ba mai mult, un Rac de-al lui Roșca a luat în derâdere cu cinism, tristețea întregului popor român...Mă-ntreb acum în naivitatea mea dacă domnul Gurbulea nu are și el câteva semne de întrebare?


Sursa
2009-01-20 13:32:50



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine