Acordul de Facilitare a Regimului de Vize
Dumitru mersi pentru link. Pentru cei curioşi să citească textul Acordului de Facilitare a Regimului de Vize încheiat între UE şi RM, click aici.Aceasta este varianta de proiect în limba română (bănuiesc că nu diferă de varianta finală prea mult). Conţine multe chestii, printre care şi specificaţia că a fost încheiat în limba moldovenească şi română. Din păcate, varianta în limba moldovenească nu o pot găsi pe nici un site oficial moldovenesc sau ne-moldovenesc, dar ar fi interesant de comparat ambele variante ca să înţelegem şi noi care sunt deosebirile între cele două limbi.
Când apare varianta moldovenească pun linkul şi atunci ne apucăm de o minuţioasă analiză de text, după care identificăm diferenţele şi vedem care limbă e mai literară :-)).
În ceea ce priveşte declaraţia Ministrului Cioroianu că vizele ţin de competenţa Comunităţii, el are dreptate parţial, acordul nu trebuie ratificat de România. Dar ce omite să spună Cioroianu este că fără acordul României acest tratat nu ar fi intrat în vigoare. Problema este cu următoarele acorduri, cum ar fi cel privitor la traficul de frontieră, cel privind frontiera de stat sau cel de parteneriat.
Acest acord este ceva, adică mai bine decât nimic. Din câte am văzut oferă vize la un cost redus de 35 euro şi vize gratuite pentru unele categorii de persoane. Din păcate aşa cum se spune şi în textul de pe site-ul UE, acorduri similare au fost încheiate şi cu Rusia, şi cu Ucraina cu mult timp înainte, aşa că Moldova este iarăşi în întârziere. Nu le-am comparat pentru a vedea dacă cel cu Moldova este mai avantajos, dar nu m-aş mira să fie acelaşi text pentru toate statele vecine UE. Oricum atât Stratan, cât şi alţii exagerează când spun că ar fi fost un mare succes, pentru că încheierea acestui acord a fost condiţionată de semnarea unui acord de readmisie, costurile căruia încă nu au fost evaluate. Lucru recunoscut şi de UE în textul de pe link.
În legătură cu conferinţa de presă a lui Andrei Stratan, trebuie menţionate câteva aspecte:
1. Solicitarea unei date concrete de aderare, probabil că nimeni nu ne-o poate da nici acum, dar nici peste un an sau doi.
2. Propunerea de a desfăşura în public şedinţa din 25 octombrie a Comitetului de Cooperare UE-Moldova, este o propunere îndrăzneaţă, dar cu două tăişuri. Pe de o parte presa va auzi că RM a îndeplinit PLAnul de Acţiuni cu UE, dar s-ar putea să auzim ceea ce nu ni se spune şi anume că nu avem progrese sau poate şi mai rău că nu aveam nicio şansă.
3. Asigurarea celor patru libertăţi în noul acord după APC ca argument că nu contează denumirea viitorului tratat cu UE. Denumirea contează şi nu va fi diferită de documentele încheiate cu alţi vecini, pentru că nu suntem încă "cu stea în frunte".
4. Prevederile Planului de Acţiuni sunt generale şi lasă loc de interpretări. Scuză sau realitate?
5. Interdicţia de intrare aplicată delegaţiilor române ar fi fost o întâmplare. COnfirmat astăzi şi de şeful serviului de găniceri care a spus delegaţiile vroiau să "sară peste rând" şi că cei doi grăniceri vinovaţi vor fi mustraţi. Lumea are fantezie serioasă nu glumă :))
6. În legătură cu Transnistria: iniţiativele Tiraspolului şi Chişinăului sunt considerate bune de către OSCE, UE, SUA, Ucraina. Mai sunt câteva şi de la şedinţa de guvern de azi, dar le las pe altă dată.
Sursa
2007-10-17 22:47:08