Arterita şi trombangeita obliterantă
Sânt inflamaţii ale arterelor, întâlnite, mai ales, la bărbaţii tineri. Se localizează, de preferinţă, la picioare. Debutează cu o senzaţie de greutate la gleznă sau pulpă, care apare la mers. Într-o fază mai avansată, durerea survine chiar la repaus şi poate fi însoţită de tulburări trofice. Pielea devine uscată, iar muşchii gambelor se atrofiază. Cu vremea, pot apărea ulceraţii sau gangrenă, la început sub formă de pete violacee la pulpa degetelor, care apoi se ulcerează, ţesuturile distrugându-se complet. Frigul umed şi fumatul sânt factori favorizaţi.În tratamentul acestor boli se indică:
- Infuzia sau decoctul de măceşe, două linguri la 0,5 litri apă (se bea într-o zi). Vitaminele C şi P din măceşe menţin elasticitatea şi permeabilitatea vaselor capilare.
- Infuzia din fructe de Cătină albă, o linguriţă de frunze zdrobite la o cană cu apă clocotită. Se mai poate folosi suc sau sirop din fructe de Cătină albă.
- Infuzie din coacăze negre, două linguriţe de fructe zdrobite la o cană cu apă clocotită. Se beau două căni pe zi. Se mai poate folosi siropul sau gemul de coacăze negre.
- Oţetul de mere, două linguriţe într-un pahar cu 100 ml apă. Se bea de două ori pe zi, înainte sau în timpul meselor.
- Fructe proaspete: afine, fragi, căpşune, lămâi, mere, etc.
- Cură de drojdie de bere în suc de fructe (lămâi, măceşe), în suc de tomate sau în lapte. La un litru de suc sau de lapte se adaugă 4 linguri de praf de drojdie; se amestecă bine şi se ţine în frigider. Din acest amestec se consumă trei pahare pe zi. De fiecare dată, se agită conţinutul, înainte de a se bea, deoarece drojdia de bere se depune la fundul vasului.
Sursa
2007-10-15 22:34:10