423 cazuri COVID-19 în Moldova
395 – cazuri active
23 – cazuri vindecate
5 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 2 aprilie 2020 ora 16:53


Despre salariul dublu pentru medici pe timpul pandemiei…


Am auzit promisiunea asta întîi de la ministra sănătății, apoi de la prim-ministru iar ieri și președintele țării a menționat asta: 100 % spor la salariu pentru medici pentru munca pe timpul pandemiei.
Nu știu cine le-a zis că e o idee bună și nu știu cine le-a spus că asta ar motiva personalul medical să-și riște sănătatea și chiar viața…
Oamenii își riscă viața pentru idealuri, pentru valori, pentru idei.. (sînt și din ăștia care își riscă viața pe bani dar ei îs mercenari și nu o fac pentru 3-4 mii de lei). Iar aluzia demnitarilor cu privire la spor la salariu are și efectul de a trata o profesie și o etică profesională drept mercenariat.
E drept, medicii sînt ”legați” de jurămîntul lui Hipocrate dar asta e insuficient în anumite condiții.
Banii, evident, sînt parte a ecuației doar că nu în forma: na-vă 3 mii de lei acum ca să rezistați pe timpul ăsta cînd totul se destramă. (Mesajul acesta mai are și dizavantajul de a transmite ideea: acum, avem nevoie de voi, dragi medici, și vă plătim dublu, cum se termină ne reîntoarcem la vechiul sistem de subsalarizare, nepotism, mită pentru unii, schimburi de noapte pentru alții, aparataj defect etc).
Banii sînt unul din multele ingrediente care compun etica profesională și sentimentul datoriei pe care-l au medicii. Ei nu substituie etica ci o complementează.
Ca să avem medici dedicați profesiei ar trebui să avem întîi un sistem educațional medical ce îi instruiește în spiritul datoriei. Fabrica de medici numită USMF, care transformă aproape exclusiv feciori de medici în viitori de medici nu e fabrică de profesioniști ci mașinărie de produs caste sociale. Sistemul de ierarhie gerontocratică de acolo, care impune regim de ascultare pentru novici, care lasă studenții și studentele pe mîna profesorilor seniori (a se vedea cazul de hărțuire precum și reacția Universității) tot nu ajută la instituirea unui sentiment de datorie și etică medicală.
Separarea unor sfere ale protecției sănătății în ”bănoase” (care sînt profitabile și privatizate – stomatologia, de exemplu) și ”nebănoase” (sănătatea publică, medicii de familie) contribuie la tratarea meseriei de medic ca…biznis în care deștepții fac rublă la privat iar fraierii fac medicină la stat).
Mai departe, faptul că majoritatea medicilor intră, după absolvire, în sistem cu salariul minim pe economie (infirmierii și infirmierele) e un handicap (de ce în mintea ministerului asta e motivație?) După 8-9 ani de studii, inclusiv rezidențiat, tînărul/tînăra medic abia de supraviețuiește (nu-i de mirare că mulți pleacă în România și mai la vest).
Chiar dacă ajunge să lucreze la un spital, medicul/infirmiera se confruntă cu un sistem de cazarmă, bazat pe ierarhii informale, vede (mai ales în afara capitalei) că nu ajung o produse primare (cazul medicilor de la Strășeni care acum își dezinfectează mîinile cu țuică pentru că nu au preparate și își cumpără măști tot din bani proprii nu e foarte excepțional)…
Salariile mici încurajează, evident, mita….Cetățenii rețin asta ca principala problemă a sistemului medical. Ceea ce nu înțeleg ei este că autoritățile, prin păstrarea mică a salariilor și încurajarea mitei au pus pe seama lor, a cetățenilor, să finanțeze direct (prin mită) și indirect (prin alocații de la bugetul de stat) sănătatea, iar autoritățile redirecționează banii în altă parte. Pe medalii, prime și salarii și premii și alocații etc.
Istoria e mult mai lungă și mai complexă (cîte spitale am fi construit cu banii pe care-i plătim pentru a acoperi miliardele furate din bănci?). Medicii au nevoie de aplauze, în mod cert, dar nu doar pentru perioada pandemiei. Medicii nu au nevoie de un salariu dublu doar pe perioada pandemiei. Ei trebuie plătiți bine, și asta se referă la toți cetățenii, tot timpul (eu nu înțeleg de ce o infirmieră cu experiență de 5 ani primește de 10 ori mai puțin decît un deputat.)
Sistemul însuși trebuie modernizat. Urăsc cuvîntul ăsta dar, sindrofiile și numirile pe linie de partid trebuie să fie înlocuite cu ceva meritocrație. Cineva care e pus șef pe spital doar pentru a aduce membri în partid e util doar partidului, nu și spitalului, nu și sistemului de sănătate.
Apoi, trebuie să investim în infrastructură medicală, în cercetare, trebuie să dezvoltăm capacități proprii de a produce nu doar măști ci și vaccine și aparate de respirație artificială și altele.
Toate astea, puse laolaltă, ar consolida o etică profesională medicală.
De asta, autoritățile trebuie să vorbească nu despre 2-3 mii lei în plus pentru medici ci de o totală regîndire a sistemului medical.


Sursa
2020-03-25 18:02:49Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:42:29Farse cu vedete surprinse de „La scandal cu Borodachi” —» Curaj.TV | Media alternativă
06:49:18Range Rover 4.4SDV8. 339 HP > 383 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
23:00:28Sonia caută o lume firească —» Un PUNCT din .FR
21:37:40©️ Mi-a bătut la ușă primăvara —» Licurici de suflet
21:25:09Au rămași prinși în Spania, vor să ajungă acasă —» Curaj.TV | Media alternativă
20:38:34Comemorare Paul Goma la Muzeul Literaturii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:36:11Ce spun cifrele —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:34:02Primul loc pentru „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” —» Gheorghe Erizanu
13:33:00Horoscop aprilie 2020 —» codul omega
12:27:57Vine Prim-Ministrul…acasa… la un cetatean din Trinca, Edinet —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:24Ziua Umorului=umor bibliotecar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:30:51Briefing de presă susținut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, privind desfășurarea procesului educațional la distanță, când prezența fizică a elevilor în sălile de clasă este restricționată, în scopul prevenirii răspândirii epidemiei virusului COVID-19 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:11:47Wine. On-line. —» Fine Wine
09:38:23În ultimele două săptămâni au fost repatriați peste 4 000 de cetățeni ai R. Moldova de peste hotare —» Elena Robu
09:19:26Граждан Молдовы, которые возвращаются из-за рубежа, обяжут покупать медицинский полис —» Заметки Начинающего Журналиста
08:19:35Guvernul de la Chișinău a dispus crearea Centrului COVID-19 —» Elena Robu
07:59:21Quiche cu ton și legumele pe care le aveți în frigider, rapid și gustos —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
07:36:43Abuz polițienesc pe timp de pandemie —» Curaj.TV | Media alternativă
07:26:08Debitări pe timp de pandemie 😋 —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
06:08:11Să zâmbim împreună —» Biblioteca Hristo Botev
19:22:36Coronavirus în Franța: Aproape 500 de decese în ultimele 24 de ore —» Elena Robu
18:07:56Ne gîndim să protestăm în diaspora —» Curaj.TV | Media alternativă
16:24:36Un fel de lectii online —» liliana
14:46:12Ponturi despre cum să îți gestionezi finanțele în COVID-19! —» Blog - Monily.md
14:00:13Coliba Albastră sprijină persoanele fără adăpost —» Curaj.TV | Media alternativă