Cine și de ce se află în TOP-ul celor mai influenți politicieni ai lunii octombrie

Prim-ministrul, Iurie Leancă; Președintele PLDM, Vlad Filat și Președintele Parlamentului, Igor Corman sînt cei mai influenți politicieni ai lunii octombrie 2013. Topul celor mai influenți politicieni din Republica Moldova a fost elaborat de către experții Centrului de Analiză și Consultanță „Politicon” și a fost prezentat astăzi, 5 noiembrie 2013, în cadrul unei conferințe de presă.

În perioada analizată doar un singur politician și-a păstrat poziția în TOP. Prim-ministrul Iurie Leancă a rămas și în luna octombrie pe locul 1 în TOP-ul celor mai influenți politicieni. Vlad Filat a înregistrat o urcare de două poziții, Nicolae Timofti -2. Igor Corman, Natalia Gherman și Vladimir Voronin în această lună au coborît în clasament cu o poziție. Dorin Chirtoacă a crescut cu 4 poziții în TOP-ul din luna octombrie, iar Vladimir Plahotniuc – cu două.  Cea mai spectaculoasă ascensiune, de 11 poziții, a înregistrat-o Marian Lupu.

 

Cine și de ce se află în TOP-10 Cei mai influenți politicieni

Anatol Țăranu a prezentat în cadrul conferinței de astăzi o explicație a fluctuațiilor ce au avut loc în luna octombrie în TOP-10.

Locul 1 (280 puncte) – Prim-ministrul, Iurie Leancă

În opinia acestuia, a devenit deja o tradiție în elaborarea TOP-urilor ca prima poziție să fie ocupată de Prim-ministru.

Țăranu: „Prim-ministrul este figura care deține cea mai mare influență instituțională. Deținătorul acestui post este omul care are cea mai mare influență politică în RM. Decalajul dintre locul 1 și 2 este foarte mare. Asta înseamnă că în lunile apropiate Iurie Leancă nu va avea concurență pentru locul I. ”

Locul II (217 puncte) – Președintele PLDM, Vlad Filat

Țăranu: „Pentru locul doi se dă o luptă înverșunată printre politicieni. În octombrie pe această poziție se întoarce Vlad Filat. Este o mică senzație, deoarece acesta nu deține resurse administrative. Cu toate astea, experții au apreciat în luna octombrie calitățile de lider ale lui Vlad Filat, care a participat în calitate de lider de partid la Summitul de la Bruxelles. Acumularea de punctaj a fost dictată și de prestația activă a acestuia în teritoriu și de activitatea lui Filat în pregătirea evenimentului politic de top al anului 2013 – mitingul din 3 noiembrie, 2013”.

Locul III  (216 puncte) – Președintele Parlamentului, Igor Corman

Țăranu: „ Igor corman în această lună a avut o prestație foarte bună în Parlament. Diferența de punctaj dintre Filat și Corman este atît de mică, încît am putea vorbi despre împărțirea locului 2 și 3  dintre aceștea”.

Locul  IV (215,5 puncte) – Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman

Țăranu: „ Este absolut firesc ca în preajma Summitului de la Vilnius, ministrul de Externe să apară ca una dintre principalele figuri de pe scena politică moldovenească.”

Locul V (196 puncte) – Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Țăranu: „ Ridicarea în TOP este explicabilă prin faptul că Președintele Timofti s-a manifestat în luna octombrie pe direcția estică, care de obicei nu oferă dividende politice. Experții au apreciat prestația de care a dat dovadă Președintele la Summitul CSI de la Minsk, unde a reiterat faptul că Moldova a decis să meargă pe calea integrării europene”.

Locul VI (195 puncte) – Președinte PCRM,  Vadimir Voronin

Țăranu: „Tradițional liderul celui mai mare partid de opoziție își ocupă locul meritat în TOP- 10. Scăderea nesemnificativă se explică prin faptul că în luna octombrie comuniștii au fost activi prin anunțarea revoluției de catifea. Dar această activitate nu s-a soldat cu succese remarcabile”.

Locul VII (193 puncte) –  Primarul mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă

Țăranu: „ Reîntoarcerea lui Chirtoacă în TOP-10 era previzibilă. Dorin Chirtoacă este într-o situație delicată în calitate de prim-vicepreședinte al PL, care trece printr-o criză profundă acum. Nu e clar cu ce s-a finalizat această criză. Nu este clar în ce măsură acest partid își menține organizațiile teritoriale. Dorin Chirtoacă, în calitate de lider de partid, deocamdată ezită să ia inițiativă asupra sa. Totodată, Dorin Chirtoacă își păstrează calitatea instituțională de primar, care dintotdeauna îi va garanta un loc înalt în TOP-ul celor mai influenți politicieni. În această lună a eșuat și declanșarea mecanismului de anunțare a referendumului privind demiterea primarului, ceea ce l-a relansat pe Chirtoacă în TOP-10”.

Locul VIII (176 puncte) – Președintele PD, Marian Lupu

Țăranu: „Atunci cînd a fost nevoit să părăsească funcția de Președinte al Parlamentului, Marian Lupu s-a eschivat de la o activitate vizibilă din spațiul mediatic, ceea ce l-a plasat în precedentul TOP pe poziția 19. Dar ultimele evenimente ce au avut loc în octombrie, inclusiv și inițierea acțiunii din 3 noimebrie, în comun cu Vlad Filat, a avut un impact pozitiv și i-a garantat întoarcerea în TOP-10”.

Locul IX (175 puncte) – Vladimir Plahotniuc, Prim-vicepreședintele PDM

Țăranu: „ Este o întoarcere paradoxală în TOP-10 a dlui Plahotniuc. El a renunțat la funcția de deputat, a pierdut ultima resursă administrativă. Dar acest lucru nu-i scade din influență, ci invers. În aprecierea experților, influența lui politică a crescut. Experții văd lucrurile prin partea „informală”. Nu este luată în considerație doar partea vizibilă a icebergului. Plecarea din Parlament a dlui Plahotniuc, nicidecum nu i-a lezat influența politică. mai degrabă, a avut un impact pozitiv”.

Locul X (172,5 puncte) – ministrul Economiei, Valeriu Lazăr

Țăranu: „ Poziția este una tradițională pentru ministrul Economiei. Este o figură politică vizibilă, care are în zona sa de activități coordonarea relațiilor economice cu Estul, ceea ce îl face o figură politică importantă”.

 

Cine dintre politicienii Republicii Moldova și-a mai pierdut din popularitate în luna octombrie și cine le-a luat locul

O dată la trei luni „Politicon” face publice nu doar numele celor mai influenți 50 de politicieni, dar prezintă și o listă formată dintr-o sută de politicieni, apreciați de către experții Centrului. Astăzi nu a fost prezentată întreaga listă, dar au fost nominalizați 10 politicienii excluși din aceasta și numele celor, care le-au luat locul în topul popularității.

Astfel, din lista celor mai populari 100 de politicieni au fost excluși: Tatiana Butnariuc, Oleg Voronin, Sergiu Coropcean, Gheorghe Brega, Ivan Burgundji; Iurie Bolboceanu, Valeriu Cosarciuc, Vadim Vacarciuc, Anatol Zagorodnyi și Victor Pușcașu.

În locul acestora au fost introduși următorii 10 politicieni: Veronica Abramciuc, Raisa Apolschi, Ion Ceban, Oleg Cernei, George Mocanu, Eduard Mușuc, Maria Postoico, Constantin Starîș, Boris Vieru.

The post Cine și de ce se află în TOP-ul celor mai influenți politicieni ai lunii octombrie appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-05 13:32:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:05:09🌳De vorbă despre păduri. Moinești Mai Verde —» Curaj.TV | Media alternativă
14:21:28Реставрация памятника Христо Ботеву в Кишиневе в 2023 году —» Biblioteca Hristo Botev
13:01:50Reflecții despre lectura literaturii scrise de autoarea Lilia Bicec-Zanardelli —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:56:15REFLECȚII DESPRE LECTURA LITERATURII SCRISE DE AUTOAREA LILIA BICEC-ZANARDELLI —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:22:30State of the Word 2023: Watch Live on December 11 —» Ileana Pîrgaru
14:46:55Vernisaj la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes Saavedra” din Chișinău —» BiblioCity
14:17:26Образ Кишинева в поэзии и искусстве —» BiblioCity
09:44:03Lansarea volumului „Competența de comunicare” de Maria Hadîrcă —» BiblioCity
09:25:09Galileo ediția a XI-a, 16-17.12.2023 —» Fizica pentru Moldova
17:57:49DOUĂ NUVELETE —» Leo Butnaru
16:13:20Despre persoane cu dizabilități – Microfonul liber —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:39Enhanced WordPressing With the Updated Jetpack Mobile App —» Ileana Pîrgaru
13:30:13 —» blog cultural
13:18:07”Не читал, но осуждаю!” —» blog cultural
13:16:35 —» blog cultural
21:08:43Flashmob astăzi în centrul Ploieștiului cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități —» Curaj.TV | Media alternativă
16:09:19Ilinca, 5 ani și 1 lună: sora mai mare ce merge în grupa mare —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:31:35POEME PRIN ANI. ANTOLOGIE DE ETAPĂ NR. 21. 30 DE TEXTE. —» Leo Butnaru
14:48:14A TREIA CALE! Rușii rămân, europenii se împart în două, în unii care pleacă și alții care vin —» Nicolae Federiuc
13:00:51La mulți ani, România, țară de glorii și dor! —» Nicolae Federiuc
12:55:28Poliția de la Cahul tolerează violența de gen filmată repetat —» Curaj.TV | Media alternativă
10:37:23„Ultimul hipopotam din Moldova” sau „Cea mai bună școală de limba română e ograda buneilor” —» Oameni... de care am nevoie.
09:13:15Scandal la consiliul raional Sîngerei —» Curaj.TV | Media alternativă
08:48:25Napoleon (2023). —» blog cultural
07:09:0017 noiembrie - Ziua Internaţională a Studenţilor —» Biblioteca Publică or.Rîşcani