Fight Club – Chuck Palahniuk | Recenzie
Fight Club
Am dat întâmplător peste cartea asta şi am zis să citesc o pagină, că oricum atunci aveam de citit un roman ca temă pentru acasă la liceu, dar după prima pagină a urmat a două, apoi a treia şi n-am mai lăsat cartea din mâni până n-am terminat-o.
Prietenul care îi pune ţeava pistolului în gură şi bomba care urmează se explodeze peste 10 minute la etajul 191 al celei mai înalte clădiri din oraş, iar toate astea au de-a face cu o singură fată, Marla Singer. Cred că e un început promiţător, nu?
Citeam acum păreri despre roman pe net şi trebuie să spun că nu sunt de acord cu cei care spun că în roman este vorba doar despre bătăi şi atâta tot. Daca îl citeşti la suprafaţă atunci da, îţi poţi crea impresia asta, însă, în realitate, e un roman mult mai compex. Şi, în fond, nu pot spune că este o violenţă fără rost. Oamenii veneau la Fight Club pentru a se cunoaşte, pentru a se descărca sau pentru a se simţi vii (Nicăieri nu te simţi aşa de viu ca la Fight Club), pentru a înfrunta un anumit lucru şi multe alte motive sociale, dar şi personale.
Unii, de asemenea, zic că e un roman doar pentru băieţi. Greşit, greşit şi iar greşit. Am putea interpreta şi metaforic denumirea romanului, adică o luptă cu viaţă sau ceva asemănător.
Eu personal am învăţat multe de la acest roman, cum ar fi ,,lucrurile pe care le deții ajung să te dețină” sau că doar după ce pierzi totul eşti liber să faci ceea ce doreşti, însă, ca să înţelegi mai bine ce poţi învăţa din acest roman te invit să citesti acest articol 6 Lectii De La Tyler Durden (Tyler Durden fiind unul din personajele romanului, preferatul meu ), iar dăcă eu nu te-am convis să citesti romaul, articolul acela cu siguranţă o va face.
Acum sunt sigur că unii gândesc: Dar bine, am văzut filmul, de ce să mai citesc cartea?!
Ei bine, dacă ai privit filmul ai putea citi cartea din curiozitate. Mi-e mi-a plăcut şi cartea şi filmul, cu toate că în carte nu sunt descrise atât de mult bătăile propriu zise, pe când în film e mai multă violenţă, poate datorită faptului că filmul e o reprezentare vizuală.
Spre sfârşit uite şi o mică prezentarea a romanului de pe site-ul elefant.ro :
Publicat in 1996 si devenit un clasic al literaturii underground, Fight Club este unanim considerat in momentul de fata unul dintre cele mai originale si provocatoare romane scrise in ultimul deceniu al secolului XX.
Fight Club este povestea unui tanar care traieste intr-o lume plina de esecuri si de minciuni. El isi gaseste debuseul in batai clandestine organizate in subsolurile barurilor dupa ora inchiderii. Nascut din mintea lui Tyler Durden, Fight Club reprezinta un mod de evadare din existentele marunte si restrictive ale lui Tyler si ale prietenilor sai. Dar in lumea lui Tyler nu exista reguli, nu exista limite, nu exista obstacole.
Romanul Fight Club a stat la baza unui film celebru (1999), regizat de David Fincher, cu Brad Pitt, Edward Norton si Helena Bonham Carter in rolurile principale.
În fine recomand cartea pentru că o să înveţi multe din ea, e mică, se citeşte uşor şi n-ai să regreţi.
Sursa
2013-10-26 19:12:58