Ce cred alții despre stabilitatea în țările Parteneriatului Estic și ce are asta cu sclavia modernă

Săptămâna trecută Walk Free Foundation a publicat un raport despre sclavia modernă. Moldova se situează pe locul 6, fiind una dintre primele țări care are, raportat la numărul populației, cei mai mulți sclavi moderni.

  1. a.      Sclavie și destinații ale migrației

Cam așa arată datele pentru regiunea Rusia, cum o numesc ei. (nu comentez cum au ales să numească regiunile și de ce. Nici ei nu oferă explicații).

procent sclavie

Acum e interesant cum este definită sclavia modernă, conform celor care au elaborat raportul: Sclavia se referă la condițiile în care o persoană este tratată ca fiind proprietatea cuiva – ceva care poate fi cumpărat, vândut, tranzacționat sau chiar distrus.

Există deci trei concepte importante în definirea sclaviei moderne: munca forțată, traficul de ființe umane și „alte forme severe de exploatare severă”.

Pentru autori, munca forțată este un concept relaționat, dar nu identic, cu angajarea forțată. Ce o fi însemnând această relaționare, numai ei știu. Cert este că explicația este și mai concretă și permite manipularea datelor așa cum ai chef.

Mă gîndesc cum ar trebui să arate o serie de indici și definiții pentru ca să fie clar cuantificabile.

Ce mi-a apărut ca fiind interesant însă sunt datele despre destinațiile majore în care moldovenii sunt exploatați. Reproduc pasajul din raport: „Conform datelor OIM, în 2012, cei mai mulți bărbați, femei și copii au fost exploatați în Ucraina, Rusia, Emiratele Arabe, Turcia și Kosovo.” Majoritatea celor exploatați în Ucraina (92%) sunt bărbații, care au fost traficați pentru muncă. În Rusia, 37% au fost traficați pentru muncă și alte 24% pentru servicii sexuale. În ceea ce privește Emiratele Arabe, Turcia și Kosovo, exploatarea a fost feminină și pentru sex.

Deci dacă migrezi spre Europa (în afară de Kosovo), ai cele mai puține șanse să ajungi vândut sau să nu îți primești banii pentru munca depusă.

La acest capitol, singura concluzie care apare este: spre Vilnius sau spre Moscova, dragi moldoveni?

  1. b.      Stabilitatea statului și sclavia

În raport sunt mult mai multe date ascunse și interesante, care ar părea că nu au legătură primară cu sclavia. Cred însă că acestea relaționează cu ratingul obținut de Moldova. De exemplu, am urmărit diferențele în riscuri ale stabilității statului. Datele se prezintă astfel, pentru țările Parteneriatului Estic:

riscul stabilităţii statului

Cum este definită și deci, calculată această stabilitate?

-          Indicele corupției, al guvernanței, independența justiției, instabilitatea politică, accesul la arme și crimele violente.

Dacă observați, avem cel mai înalt procent de crime violente, cel mai mic index al păcii (datorită Transnistriei, probabil), dar și cel mai mare index la accesul la cumpărarea armelor. Totodată, la indicele corupției suntem pe locul 2.

Despre independența justiției, inclusiv la noi, inclusiv în Belarus, tac și zâmbesc. Și vă invit și pe voi.

Putem face ceva cu această informație? Da. Raportul prezintă un set de date interesante, adunate din diferite alte rapoarte internaționale. Deci este o sinteză, care ar putea fi folosită la elaborarea de politici publice.

Pentru cei interesați, îi invit să își descarce setul de date de aici.

coruptiegov

PS. Ratingul Moldovei nu este interesant pentru mine, decât ca oricare alt rating la modă. Analiza altor date prezentate în aceste tipuri de rapoarte poate fi însă revelatorie. Ce legătură există între stabilitatea statului și sclavie, care este rolul discriminării în familie, al violenței în dezvoltarea sclaviei? Aceste întrebări dar și multe altele, sunt de găsit în asemenea rapoarte.

The post Ce cred alții despre stabilitatea în țările Parteneriatului Estic și ce are asta cu sclavia modernă appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-22 12:13:44



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

15:48:09O nouă tragedie, noi țapi ispășitori. S-a mai eliberat un loc călduț pentru „oamenii buni” din PAS —» Nicolae Federiuc
16:03:19Programul „Chișinăul citește”, categoria copii - „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor la Biblioteca „Traian” —» BiblioCity
07:09:19O seară de creație a scriitorului Vlad Halipli —» BiblioCity
06:52:43Grooming. Necunoscuții on-line —» BiblioCity
20:50:23Despre violența de gen pe un caz concret la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
13:57:29Două vinuri noi din gama ultra premium de la Crama Mircești —» Fine Wine
07:24:15ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
09:24:46Nou: Bad Boys 2019 —» Fine Wine
08:47:15Poliția te încurajează să încalci legea —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00The Best Deals of the Year on Websites and Domains  —» Misterioz
23:01:34sticky —» turn up the silence
13:45:15Genuine Faith: Moving Beyond the Motions —» Erik and Elena Brewer's Weblog
10:42:31Șoc în lumea poneilor roz! Olanda provoacă prima spărtură în bula colorată de săpun a „salvatorilor Pământului” din viața paralelă —» Nicolae Federiuc
09:08:19Consilieră atacată cu spray la primăria Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:04:39INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI CREAȚIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
08:29:44OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:29:31ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
15:24:43Romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică —» BiblioCity
08:30:25APOSTROF. Anchetă: LIBERTATEA DE A SCRIE —» Leo Butnaru
08:09:18Șah la rege… regină, pardon! Ce ne transmite printre rânduri diplomatul Ulianovschi? —» Nicolae Federiuc
08:00:39A biruit răul cu două cești de cafea —» Moldova Creștină
04:04:30POEM PENTRU RASA CANINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:21Zi istorică pentru satul Corlăteni: Liturghie arhierească de hram —» Ştiri din raionul Râşcani
21:33:15Corupție ‘în numele Domnului’, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:54:31S-au încuiat în primărie pentru chef sau orgie?! —» Curaj.TV | Media alternativă