Ce sunt glucidele? Rolul glucidelor in organism

Glucidele reprezintă una din principalele grupe de componenți organici ai materiei vii. Ele au origine predominant vegetală și constituie o componentă principală a hranei omului și a multor animale, în organismul cărora glucidele reprezintă până la 5% din substanța uscată.

Surse alimentare de glucide: Principalele glucide care se găsesc în produsele alimentare sunt următoarele:

Glucoza: se găsește ca atare în fructele coapte, sau sub formă de holozide (zaharoză, celuloză, amidon, glicogen).

Manoza: este răspândită în regnul vegetal sau sub formă de manani (sâmburi de nucă, drojdia de panificație, de bere), iar în regnul animal se găsește în compoziția unor glucoproteine (sânge, ouă).

Galactoza: este răspândită în regnul vegetal mai ales ca poli-ozide (galactani, hemiceluloze, gume vegetale, poliozide din alge, mucilagii). În regnul animal este constituent al lactozei, galactocerebrozidelor, gangliozidelor, glucoproteinelor.

Fructoza: se găsește ca atare în fructele coapte, miere și sub formă de holozid în zaharoză, inulină, levani etc. În regnul animal apare ca produs intermediar în metabolismul glucidelor.

Zaharoza: se găsește în cantități mari în sfecla de zahăr și trestia de zahăr, iar în cantități mici și în alte produse vegetale.

Lactoza: se găsește în laptele mamiferelor: 7,1% în laptele de femeie și 4,8% în laptele de vacă.

Maltoza: apare în cantitate mare ca produs intermediar la hidroliza enzimatică a amidonului și glicogenului.

Amidonul: este un polozid foarte răspândit în fructe, semințe, tulpini, rădăcini.

Celuloza și hemicelulozele: alcătuiesc pereții celulelor vegetale, reprezentând 8-10% în leguminoasele boabe și 3-14% în cereale.

Substanțele pectice: sunt răspândite în special în fructe (mere, zmeură) și în proporție mai redusă și în alte organe ale plantelor (sfeclă de zahăr).

Inulina: se găsește în napi, dalie, gherghine, cicoare, îndeosebi în tuberculele acestor plante, dar și, în general, în organele suculente ale acestora.

Din punct de vedere al alimentației, ca surse de glucide: Fructele zaharate care se remarcă prin conținut mare de glucoză, fructoză, celuloză și substanțele pectice și fructele amilaceae care conțin amidon în cantitate mare (pepeni, mere, pere, gutui, citrice, prune, caise, piersici, cireșe, fragi, zmeură, căpșuni, smochine, agrișe, afine, struguri, banane), produsele zaharoase: dulciuri alcătuite din glucide pure (zahăr, bomboane, rahat, șerbet, miere); preparatele din zahăr și fructe  (fructe zaharisite, dulcețuri, gemuri, marmelade, magiunuri, jeleuri, siropuri); produsele din zahăr și semințe oleaginoase (ciocolată, halva); mixturile complexe (fursecuri, turtă dulce, napolitane, checuri, cozonac, biscuiți, paste făinoase); produsele din alte cereale (făinuri, flakes, expandate, extrudate); unele leguminoase (fasole, linte, mazăre, năut), precum și laptele  și unele organe animale (ficatul).

            Necesarul de glucide: nevoile de glucide variază în limite destul de restrânse, în funcție de valoarea calorică a rației. În general, se apreciază că glucidele trebuie să acopere la adult 50-55% din valoarea calorică, iar la copii 40-45%. Aportul de glucide trebuie să satisfacă un anumit raport cu proteinele și lipidele. În condiții de muncă fizică moderate, raportul proteine/lipide/glucide trebuie să fie 1 : 1 : 4. Pentru munca fizică intensă raportul poate fi 1 : 1 : 5. Pentru persoanele mai în vârstă care presetează muncă intelectuală, raportul optim este 1 : 1 : 3.

Normele stabilite de Ministerul sănătății prevăd 480 g glucide pe zi pentru un adult de 25 de ani care exercită o activitate de efort mediu.

Rolul glucidelor în organism: Glucidele din dietă procură, în primul rând o parte importantă din energia necesară organismului, cantitatea de energie furnizată fiind de 4 kcal/g.

Unele glucide (celuloza, hemiceluloza, pectinele) deși sunt considerate ca substanțe de balast în produsele alimentare, joacă un rol bine definit în organismul uman, fără să mai amintim de utilizarea lor în industria alimentară. În organismul uman, glucidele ca atare sau transformate sunt prezente într-o serie de compuși care joacă un rol structural și funcțional. Printre acestea amintim:

  • Acidul glucuronic care derivă din glucoză și care are rol în detoxifierea organismului
  • Glucozamina care se găsește în sânge sau alte hexozamine care se găsesc în laptele matern;
  • Acidul hialuronic care acționează în organismul uman ca factor de protecție și lubrificașie; se găsește în lichidele sinoviale, umoarea vitroasă a ochiului;
  • C1ondriotin-sulfații care includ în structura lor galactozamină, acid glucuronic și acid sulfuric, se găsesc în cartilagii, matricea oaselor;
  • Heparina (anticoagulant al sângelui) este prezentă în ficat, plămâni și alte țesuturi;
  • Cerebrozidele includ în strucutura lor galactoză;
  • Mucoproteinele care conțin în structura lor polizaharide, se găsesc în mucusul secretat de mucoasa gastrică;

În organism, principalul glucid ca substanță de rezervă în ficat,  mușchi, și alte țesuturi este glicogenul. În sânge sub forma care circulă glucidele este glucoza, ceea ce înseamnă că în ficat are loc o transformare în glucoză a tuturor monozaharidelor absorbite.

The post Ce sunt glucidele? Rolul glucidelor in organism appeared first on NutriKnow.net.


Sursa
2013-06-08 13:59:49



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:22:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:03:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:56:00Cum ne salvăm în caz de incendiu – sfaturi esențiale pentru toate situațiile —» Eleonora Lisnic în versuri
09:39:00Energocom a semnat un contract pe 3 ani cu OMV Petrom pentru livrarea de gaze naturale din Marea Neagră —» Eleonora Lisnic în versuri
05:33:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
18:41:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:59:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:45:40Din loc, de pe loc, în loc de – câte fețe are cuvântul „loc”? (2) —» Moldova Creștină
12:10:54Premieră: spumant Orange —» Fine Wine
09:29:00ȘEICUL ȘI SÂNGELE SEMIT. SAU INVERS, SĂ NU SE SUPERE NIMENI —» Leo Butnaru
22:27:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:26:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:50:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:36:59Start admitere in clasa a 5-a, anul de studii 2025 -2026 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:33:36Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2025-2026 —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
05:22:00LA PLECAREA LUI VLADIMIR BEȘLEAGĂ —» Leo Butnaru
23:58:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:27:23©️ Smerenia unui om mare —» Licurici de suflet
15:41:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:38:00MARI SAVANȚI „ÎNSTRĂINAȚI” APĂRÂND LIMBA ROMÂNĂ LA... MOSCOVA / Jurnal, 7.I.2014 —» Leo Butnaru
02:08:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:06:26Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:14:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:55:38Renaşterea valorilor culturale naţionale române a Basarabiei —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'