În Moldova a fost lansat noul Program de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) salută lansarea noului Program de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015 şi îşi exprimă speranţa că acesta va contribui la soluţionarea problemelor social-economice şi la îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor muncii. Declaraţii în acest sens au fost făcute marţi, 24 iulie, de vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, în cadrul conferinţei de lansare a programului.

La eveniment au participat oficiali din cadrul Guvernului, Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi ai societăţii civile.

În cadrul conferinţei au fost expuse obiectivele Programului de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015.

Potrivit Alei Lipciu, coordonatorul reprezentanţei ILO în Moldova, Programul are următoarele priorităţi: o mai bună guvernare a pieţei muncii; promovarea muncii decente şi a oportunităţilor de ocupare; un mai bun sistem de protecţie socială.

Programul va fi implementat de partenerii sociali - guvern, patronate, sindicate, în comun cu OIM.

În cadrul Programului, se va oferi asistenţă tehnică pentru instituirea şi funcţionare unui mecanism eficient de soluţionare a conflictelor colective de muncă pentru a fi elaborat un nou cadru legal. Totodată, un accent special se va pune pe respectarea libertăţii de asociere şi a dreptului la negociere colectivă, de rând cu non-discriminarea la locul de muncă, pentru un mai bun acces la muncă decentă.

„Acest Program este foarte important pentru ţară şi se înscrie în aspiraţiile noastre de integrare europeană în domeniul muncii", a spus Mihai Moldovanu, vicepremier al Republicii Moldova.

După cum a comunicat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie, programul dat va contribui la reducerea sărăciei, va spori interesul investitorilor străini, va duce la consolidarea familiei ca instituţie socială şi la asigurarea unor condiţii de viaţă decente pentru persoanele în etate.

Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, a menţionat că implementarea programului va fi dificilă însă, în opinia sa, acesta poate avea succes doar dacă va exista o colaborare eficientă între partenerii sociali.

Vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, a spus că în perioada de implementare a programelor precedente au fost obţinute anumite rezultate pozitive însă există în continuare foarte multe probleme complexe, de natură social-economică, care afectează grav calitatea vieţii majorităţii populaţiei şi că este încă mult de făcut în acest sens.

„Asigurarea unor condiţii de muncă decentă este o prioritate pentru sindicate. Programul dat este unul binevenit pentru că dorim să dezvoltăm şi să promovăm dialogul social în ţară. Acest lucru va duce la reducerea şomajului, majorarea salariilor, crearea unor noi oportunităţi economice pentru tineri, majorarea indemnizaţiilor şi pensiilor", a specificat Chiriac.

„Avem mult de lucru şi în direcţia sporirii capacităţilor partenerilor sociali. Totodată este necesar să impulsionăm dialogul social în teritoriu. O altă sferă pe care trebuie să ne concentrăm eforturile este şi protecţia drepturilor migranţilor - cetăţeni moldoveni care muncesc în străinătate", a mai adăugat reprezentantul CNSM.

În aceiaşi ordine de idei, Petru Chiriac a dat asigurări că CNSM va depune toate eforturile necesare pentru atingerea obiectivelor Programului de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015.

Obiectivele programului vor fi promovate prin proiecte de asistenţă tehnică, misiuni de consultanţă şi seminare pentru diseminarea informaţiei şi consolidarea capacităţilor. Programul va fi implementat din resurse extra-bugetare şi din bugetul Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Anterior, la 12 iunie curent, la Geneva, Memorandumul de Înţelegere cu privire la Programul de Țară privind munca decentă pentru anii 2012 - 2015 a fost semnat în cadrul Conferinței anuale a OIM de către Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Susanne Hoffmann, Director Regional, OIM Oficiu Regional pentru Europa și Asia Centrală. Totodată, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi Leonid Cerescu, președintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului.

Programul de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015 este al treilea program de acest gen implementat în Moldova de OIM în colaborare cu partenerii sociali. Programe similare fiind implementate în ţară în perioada anilor 2008-2011 şi 2005-2008.



Sursa
2012-07-25 09:19:20



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog