În Moldova a fost lansat noul Program de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) salută lansarea noului Program de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015 şi îşi exprimă speranţa că acesta va contribui la soluţionarea problemelor social-economice şi la îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor muncii. Declaraţii în acest sens au fost făcute marţi, 24 iulie, de vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, în cadrul conferinţei de lansare a programului.

La eveniment au participat oficiali din cadrul Guvernului, Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi ai societăţii civile.

În cadrul conferinţei au fost expuse obiectivele Programului de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015.

Potrivit Alei Lipciu, coordonatorul reprezentanţei ILO în Moldova, Programul are următoarele priorităţi: o mai bună guvernare a pieţei muncii; promovarea muncii decente şi a oportunităţilor de ocupare; un mai bun sistem de protecţie socială.

Programul va fi implementat de partenerii sociali - guvern, patronate, sindicate, în comun cu OIM.

În cadrul Programului, se va oferi asistenţă tehnică pentru instituirea şi funcţionare unui mecanism eficient de soluţionare a conflictelor colective de muncă pentru a fi elaborat un nou cadru legal. Totodată, un accent special se va pune pe respectarea libertăţii de asociere şi a dreptului la negociere colectivă, de rând cu non-discriminarea la locul de muncă, pentru un mai bun acces la muncă decentă.

„Acest Program este foarte important pentru ţară şi se înscrie în aspiraţiile noastre de integrare europeană în domeniul muncii", a spus Mihai Moldovanu, vicepremier al Republicii Moldova.

După cum a comunicat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie, programul dat va contribui la reducerea sărăciei, va spori interesul investitorilor străini, va duce la consolidarea familiei ca instituţie socială şi la asigurarea unor condiţii de viaţă decente pentru persoanele în etate.

Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, a menţionat că implementarea programului va fi dificilă însă, în opinia sa, acesta poate avea succes doar dacă va exista o colaborare eficientă între partenerii sociali.

Vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, a spus că în perioada de implementare a programelor precedente au fost obţinute anumite rezultate pozitive însă există în continuare foarte multe probleme complexe, de natură social-economică, care afectează grav calitatea vieţii majorităţii populaţiei şi că este încă mult de făcut în acest sens.

„Asigurarea unor condiţii de muncă decentă este o prioritate pentru sindicate. Programul dat este unul binevenit pentru că dorim să dezvoltăm şi să promovăm dialogul social în ţară. Acest lucru va duce la reducerea şomajului, majorarea salariilor, crearea unor noi oportunităţi economice pentru tineri, majorarea indemnizaţiilor şi pensiilor", a specificat Chiriac.

„Avem mult de lucru şi în direcţia sporirii capacităţilor partenerilor sociali. Totodată este necesar să impulsionăm dialogul social în teritoriu. O altă sferă pe care trebuie să ne concentrăm eforturile este şi protecţia drepturilor migranţilor - cetăţeni moldoveni care muncesc în străinătate", a mai adăugat reprezentantul CNSM.

În aceiaşi ordine de idei, Petru Chiriac a dat asigurări că CNSM va depune toate eforturile necesare pentru atingerea obiectivelor Programului de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015.

Obiectivele programului vor fi promovate prin proiecte de asistenţă tehnică, misiuni de consultanţă şi seminare pentru diseminarea informaţiei şi consolidarea capacităţilor. Programul va fi implementat din resurse extra-bugetare şi din bugetul Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Anterior, la 12 iunie curent, la Geneva, Memorandumul de Înţelegere cu privire la Programul de Țară privind munca decentă pentru anii 2012 - 2015 a fost semnat în cadrul Conferinței anuale a OIM de către Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Susanne Hoffmann, Director Regional, OIM Oficiu Regional pentru Europa și Asia Centrală. Totodată, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi Leonid Cerescu, președintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului.

Programul de ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015 este al treilea program de acest gen implementat în Moldova de OIM în colaborare cu partenerii sociali. Programe similare fiind implementate în ţară în perioada anilor 2008-2011 şi 2005-2008.Sursa
2012-07-25 09:19:20Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:31:49CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:58:42Fantastica viitorului apropiat…sau răvașe din cosmos pentru moldoveni (și ceilalți) —» blog cultural
22:42:35NOEMĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:44:19Stai si aștepți... —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:03:42Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for February 2024 —» costica
11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
22:49:30IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:42:46Protest la ambasada rusă după omorîrea lui Navalny în închisoare —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:51Se spală podul Eroilor cu detergent dubios —» Curaj.TV | Media alternativă
20:15:29Vînătorul de bătrîni, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:01:19Muncitorii poluează chiar la poliția de sector —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:35IARNĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal