Ministerul Economiei: „Acuzaţiile aduse autorităţilor despre lobarea intereselor unui producător de zahăr sunt subiective şi nejustificate”
Pentru a evita deficitul de zahăr pe piaţa internă, în perioada lunilor iulie-septembrie 2012, în Republica Moldova vor fi importate circa 15 mii tone zahăr. Ministerul Economiei a aprobat o decizie în acest sens. Ea vine să susţină adresarea Uniunii Producătorilor de Zahăr de a li se oferi autorizaţii de livrare în ţară a circa 5 mii tone de zahăr lunar, în regim preferenţial. Propunerea a fost susţinută şi de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Ca reacţie la această decizie, directorul unei companii, al doilea ca mărime producător de zahăr din ţară, a declarat că decizia ministerului va distorsiona piaţa şi este favorabilă doar unei alte companii producătoare de zahăr, iar autorităţile în persoana oficialilor de la Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii au făcut lobby pentru aceasta.
În replică, ministerul afirmă că practica eliberării autorizațiilor pentru importul anumitor tipuri de zahăr este aplicată în Moldova începând cu anul 2009, în baza Hotărârii Guvernului nr.134. Conform acesteia, de importul în regim preferenţial al unor tipuri de zahăr, fără achitarea taxelor vamale, poate beneficia orice persoană, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, care desfăşoară activităţi de import al zahărului şi produselor zaharoase originare din ţările-nemembre ale O.M.C., cu care Republica Moldova are semnate acorduri de comerţ liber.
„Singura restricţie ce se impune este limitarea cantităţilor oferite până la 10% din cota stabilită pentru fiecare tranzacţie de import. Această restricţie nu permite monopolizarea de către un singur agent economic al importului în regim preferenţial a cantităților autorizate. În acest context, acuzațiile aduse în presă autorităților despre lobarea intereselor unui producător de zahăr sunt subiective și nejustificate.” se spune într-un comunicat al ministerului.
Autorizarea importului în regim preferenţial a unei anumite cantităţi de zahăr este deja o practică stabilită. În 2009-2010 a fost autorizat importul a 16.300 tone de zahăr în regim preferenţial, în 2011 – 9.500, iar în 2012 – 15 mii de tone. „Pe parcursul celor 3 ani de implementare, aceasta s-a dovedit a fi convenabilă atât producătorilor, cât şi consumatorilor industriali, care pot efectua importuri de zahăr și produse zaharoase în baza contractelor directe cu întreprinderile de peste hotare.” menţionează sursa.
Sursa
2012-07-20 11:11:21