Mai bine mor pe stradă decât într-o ambulanță din Moldova

Ambulanță tip УАЗPersonal, nu am avut niciodată nevoie de ambulanță, mulțumesc lui Dumnezeu, iar singura dată când am mers cu o ambulanță a fost în '94,  mașină tip УАЗик, de la Lipcani la Recea, când am petrecut-o pe străbunica pe ultimul drum.
Că sistemul medical în Moldova este putred, mulți știu, dar și mai mulți nu-și dau seama, iar din cauză că cei care nu-și dau seama sunt mai mulți, aproape nimic nu se schimbă. Nu e niciun interes. Bunăoară în Chișinău, ambulanțele serviciilor de urgență, cât și de la Spitalul de Urgență cît și cele din domeniul privat, sunt cât de cât ok. Sunt dotate cu de toate, arată aparent moderne și mașinile sunt în stare destul de bună, de marcă Ford, Volkswagen, Mercedez Benz, etc, ba chiar și un Mercedes Vito modern este. Deci sistemul funcționează cât de cât, problema cea mai mare rămânând ajungerea la chemare după 20-30-40 minute, fapt adesea soldându-se cu moartea. Cazuri sunt până-n gât. Lumea uită însă că Moldova nu înseamnă doar Chișinău, ci mult mai mult, iar în acest mult mai mult, adica în provincii, serviciile de urgență funcționează, dar cum le puteai vedea în URSS, așa le poți vedea și astăzi. Or dacă în Bălți și Cahul mai vezi câte o ambulanță omenească, în restul localităților ambulanțele sunt un fel de ”Patul lui Procust”.
Caz recent, de sâmbăta asta.
Ambulanță tip ГазельEram la Orheiul Vechi cu mai mulți bloggeri. Majoritatea dormeau că era undeva ora 3-4 dimineață. Eu stăteam la taifas cu încă 3 băieți. Când colo vedem la vreo 700 metri de noi, pe la poalele stâncilor și pantelor abrupte mai multe lanterne, mai mulți oameni. Peste ceva timp a apărut și poliția și o ambulanță cu girofarul pornit (fără sunet). Din curiozitate dar și gândindu-ne că poate e nevoie de o mână de ajutor acolo am pornit spre ei. Deci erau niște stânci turbate pe-acolo, iar câțiva oameni îl strigau pe un oarecare Nicu, de vreo 2-3 ore deja și nu-l puteau găsi. Inițial am crezut că s-a înecat. Când am ajuns lângă ambulanță, am înțeles de la șofer că acel băiat pe care-l căutau toți a căzut de pe stâncă (de sus de lângă mănăstire) în gol. Sunt vreo 30-40 metri acolo, poate mai mult. Am stat lângă ambulanță mai bine de jumătate de oră. Polițiștii și medicii îl aduceau pe targă deja pe acel Nicu. Un tânăr mășcat de tot și fărâmat de-a binelea. Era intubat. L-au urcat în ambulanță, iar curiozitatea-mi de medic m-a împins să bag și eu o bucată de nas acolo să văd ce fac. Era o asistentă cam ca bunica mea și un asistent cam ca bine, după vârstă. I-au mai pus niște injecții, una alta, tipul avea osul frontal împărțit în două, era grav de tot, vomita sânge, mâncare, nu știu mai ce. Era beat, asta și l-a salvat de fapt, pentru că când ești beat nu simți durerea la fel ca atunci când ești treaz. Organismul în stare ebrietate percepe altfel șocul traumatic decât de obicei. În ambulanța ceea, fluturi, gâze, gândaci diferiți, numai Sponge Bob nu era. Mașina a naibii de veche. Arăta cam oribil, ori poate eu după ce am văzut ambulanțe în Israel, SUA și Suedia, am cerințe prea mari? Nu cred. Viața omenească are prioritate și merită tratamentul cel mai bun. Cred că era un Газель sovietic, era de la urgență de la Orhei, deci avea de parcurs înapoi vreo 30 km. Într-un final, l-au stabilizat parcă pe băiat. Când să pornească ambulanța - caca. Murise. Acumulatorul. Păi vă dați seama, la ambulanță să moară acumulatorul? Numai în Moldova cred. Ei, și deja, hai la împins ambulanța. Era deal acolo. Deci noi 4, vreo 3 polițiști și vreo 2-3 prieteni de-a victimei am împins-o ambulanța până s-a pornit :) Săraca nici măcar putere pentru sunet la girofar nu avea. În acel moment, mi-am reconstatat a suta oară cred, cât de putred este sitemul național de urgență.

Văzând rapănul de ambulanță, mă gândeam în sinea mea, băăăăi, mai bine mor deodată dacă am de murit, decât să mă las torturat de o asemenea mașinărie, prin care de fapt statul își bate joc de proprii cetățeni. Și când mă gândesc că-i plină Moldova de astfel de ambulanțe ca cele din imaginile de mai sus, mă trec fiorii. Numai să nu-mi ziceți că nu sunt bani pentru a procura altele noi. Bine că pentru mașini de lux pentru Lupu, Timofti și Filat sunt. Țară de câcat, m-am convins.

P.S.: Pacientul este internat în secția de reanimare de la Orhei, în stare gravă, însă medicii sunt optimiști în privința lui.

Sursa
2012-07-17 12:16:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:01:46LACONIC —» Leo Butnaru
08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
06:38:28CORIFEI AI POEZIEI FRANCEZE —» Leo Butnaru
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:15MĂRIEI SALE POEZIA —» Leo Butnaru
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă