Mai bine mor pe stradă decât într-o ambulanță din Moldova

Ambulanță tip УАЗPersonal, nu am avut niciodată nevoie de ambulanță, mulțumesc lui Dumnezeu, iar singura dată când am mers cu o ambulanță a fost în '94,  mașină tip УАЗик, de la Lipcani la Recea, când am petrecut-o pe străbunica pe ultimul drum.
Că sistemul medical în Moldova este putred, mulți știu, dar și mai mulți nu-și dau seama, iar din cauză că cei care nu-și dau seama sunt mai mulți, aproape nimic nu se schimbă. Nu e niciun interes. Bunăoară în Chișinău, ambulanțele serviciilor de urgență, cât și de la Spitalul de Urgență cît și cele din domeniul privat, sunt cât de cât ok. Sunt dotate cu de toate, arată aparent moderne și mașinile sunt în stare destul de bună, de marcă Ford, Volkswagen, Mercedez Benz, etc, ba chiar și un Mercedes Vito modern este. Deci sistemul funcționează cât de cât, problema cea mai mare rămânând ajungerea la chemare după 20-30-40 minute, fapt adesea soldându-se cu moartea. Cazuri sunt până-n gât. Lumea uită însă că Moldova nu înseamnă doar Chișinău, ci mult mai mult, iar în acest mult mai mult, adica în provincii, serviciile de urgență funcționează, dar cum le puteai vedea în URSS, așa le poți vedea și astăzi. Or dacă în Bălți și Cahul mai vezi câte o ambulanță omenească, în restul localităților ambulanțele sunt un fel de ”Patul lui Procust”.
Caz recent, de sâmbăta asta.
Ambulanță tip ГазельEram la Orheiul Vechi cu mai mulți bloggeri. Majoritatea dormeau că era undeva ora 3-4 dimineață. Eu stăteam la taifas cu încă 3 băieți. Când colo vedem la vreo 700 metri de noi, pe la poalele stâncilor și pantelor abrupte mai multe lanterne, mai mulți oameni. Peste ceva timp a apărut și poliția și o ambulanță cu girofarul pornit (fără sunet). Din curiozitate dar și gândindu-ne că poate e nevoie de o mână de ajutor acolo am pornit spre ei. Deci erau niște stânci turbate pe-acolo, iar câțiva oameni îl strigau pe un oarecare Nicu, de vreo 2-3 ore deja și nu-l puteau găsi. Inițial am crezut că s-a înecat. Când am ajuns lângă ambulanță, am înțeles de la șofer că acel băiat pe care-l căutau toți a căzut de pe stâncă (de sus de lângă mănăstire) în gol. Sunt vreo 30-40 metri acolo, poate mai mult. Am stat lângă ambulanță mai bine de jumătate de oră. Polițiștii și medicii îl aduceau pe targă deja pe acel Nicu. Un tânăr mășcat de tot și fărâmat de-a binelea. Era intubat. L-au urcat în ambulanță, iar curiozitatea-mi de medic m-a împins să bag și eu o bucată de nas acolo să văd ce fac. Era o asistentă cam ca bunica mea și un asistent cam ca bine, după vârstă. I-au mai pus niște injecții, una alta, tipul avea osul frontal împărțit în două, era grav de tot, vomita sânge, mâncare, nu știu mai ce. Era beat, asta și l-a salvat de fapt, pentru că când ești beat nu simți durerea la fel ca atunci când ești treaz. Organismul în stare ebrietate percepe altfel șocul traumatic decât de obicei. În ambulanța ceea, fluturi, gâze, gândaci diferiți, numai Sponge Bob nu era. Mașina a naibii de veche. Arăta cam oribil, ori poate eu după ce am văzut ambulanțe în Israel, SUA și Suedia, am cerințe prea mari? Nu cred. Viața omenească are prioritate și merită tratamentul cel mai bun. Cred că era un Газель sovietic, era de la urgență de la Orhei, deci avea de parcurs înapoi vreo 30 km. Într-un final, l-au stabilizat parcă pe băiat. Când să pornească ambulanța - caca. Murise. Acumulatorul. Păi vă dați seama, la ambulanță să moară acumulatorul? Numai în Moldova cred. Ei, și deja, hai la împins ambulanța. Era deal acolo. Deci noi 4, vreo 3 polițiști și vreo 2-3 prieteni de-a victimei am împins-o ambulanța până s-a pornit :) Săraca nici măcar putere pentru sunet la girofar nu avea. În acel moment, mi-am reconstatat a suta oară cred, cât de putred este sitemul național de urgență.

Văzând rapănul de ambulanță, mă gândeam în sinea mea, băăăăi, mai bine mor deodată dacă am de murit, decât să mă las torturat de o asemenea mașinărie, prin care de fapt statul își bate joc de proprii cetățeni. Și când mă gândesc că-i plină Moldova de astfel de ambulanțe ca cele din imaginile de mai sus, mă trec fiorii. Numai să nu-mi ziceți că nu sunt bani pentru a procura altele noi. Bine că pentru mașini de lux pentru Lupu, Timofti și Filat sunt. Țară de câcat, m-am convins.

P.S.: Pacientul este internat în secția de reanimare de la Orhei, în stare gravă, însă medicii sunt optimiști în privința lui.

Sursa
2012-07-17 12:16:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine