Trei tone de orz pentru SA „Hotel Chişinău”

Articolul a fost scris pe 10 septembrie 2010
Statul a pierdut acţiunile SA „Hotelul Chişinău” în urma unor tranzacţii frauduloaseÎn urma unor tranzacţii ilicite, statul a pierdut SA „Hotelul Chişinău” a cărui valoare reală este estimată la 20 milioane de euro. Suma încasată de stat în urma acestei privatizări a fost de doar 7 milioane lei. Potrivit procurorilor de la Procuratura Anticorupţie, acest fapt a fost posibil cu complicitatea unor persoane responsabile din cadrul Ministerului Privatizării şi Administrării Proprietăţilor de Stat. Cu toate acestea, pentru comiterea acestei fraude nu a fost pedepsită nicio persoană, iar acţionarii umblă pe drumuri în căutarea dreptăţii.
Scheme frauduloase
Potrivit Iuliei Culeasov, unul din acţionarii SA „Hotel Chişinău”, pe data de 14 ianuarie 1998 statul a vândut cele circa 291 de mii de acţiuni pe care le deţinea întreprinderii SRL „Transimex Prim”. „Astfel, în urma unui contract semnat de Ministerul Privatizării şi Administrării Proprietăţilor de Stat şi „Transimex-Prim”, aceasta urma să achite 3,6 mil. de lei şi se obliga ca, în decurs de doi ani, să investească în modernizarea hotelului 12 milioane de dolari pentru ca acesta să corespundă rigorilor unui hotel de patru stele”, spune Culeasov.În 2001, conducerea hotelului a decis contractarea unui credit de 7 mil. lei de la BC „VictoriaBank”, punând în gaj imobilul şi terenul aferent, cu o suprafaţă de 9.460 metri pătraţi. „Această decizie este ilegală, deoarece punctul 5.7 al Contractului de vânzare-cumpărare prevede că hotelul nu poate fi vândut sau pus în gaj, atât timp cât nu au fost achitaţi toţi banii”, comunică acţionara. Potrivit Iuliei Culeasov, până la această oră, întreprinderea a achitat pentru hotel doar 2,6 mil. de lei şi nici vorbă de investiţii de 12 mil. de dolari.Creditul contractat de la „VictoriaBank” nu a fost folosit pentru a renova hotelul, ci în detrimentul instituţiei. Conform actului de chemare în judecată a întreprinderii „Transimex-Prim” de către Procuratura Generală din septembrie 2008, din banii obţinuţi, circa 3 mil. de lei au fost alocaţi pentru o schemă fictivă de achiziţionare a orzului. Acordul de achiziţie a 3 550 de tone de orz a fost semnat cu firma „Larga Vin LTD” SRL. Dar mijloacele băneşti, transferate către „Transimex-Prim” şi „Larga Vin”, nu au fost folosite pentru achiziţionarea orzului şi nici nu au fost restituite SA „Hotel Chişinău”. Un control efectuat la cele două întreprinderi a scos la iveală că nu s-a repartizat niciun bănuţ pentru orz, ci banii au fost folosiţi în scopuri personale.În consecinţă, SRL „Transimex-Prim” nu a putut rambursa toată suma creditului contractat, restul banilor, în valoare de 5,7 mil. lei, au fost întorşi de către compania SRL „ART-Vin”. Drept rezultat, din drepturile ce decurg din creanţă, clădirea hotelului Chişinău a fost transmisă de „VictoriaBank” în posesia SRL „Art-Vin”. Imobilul din centrul capitalei Republicii Moldova, evaluat la 20 mil. euro, a trecut la „Art-Vin” contra sumei de 7 mil. lei.
Două cauze penale, nicio persoană după gratii
Lilian Rădoi, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupţie, a declarat pentru JURNAL că această înstrăinare a fost posibilă cu participarea angajaţilor Ministerului Privatizării. „În mai 2007, pe numele lui Ştefan Gribincea, ex-vicedirector al Departamentului Privatizare din cadrul ministerului de resort, care a dat acordul ca firma „Transmitex-Prim” să încheie contractul de creditare cu Victoriabank, a fost deschis un dosar penal. „Potrivit Legii privatizării, „Transimex-Prim” nu avea acest drept, deoarece nu a achitat suma integral pentru acţiunile SA „Hotel Chişinău”, ci doar 2,1 mil. lei. În mod normal, banca nu era să îi acorde firmei acest credit, fără acest acord din partea instituţiei respective. Vicedirectorul a fost acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Pe 30 iunie acesta a fost condamnat la cinci ani cu suspendare şi imposibilitatea de a ocupa o funcţie de răspundere timp de cinci ani”, a spus Rădoi.Procurorul susţine că o altă cauză penală a fost deschisă pe numele lui Igor Purcel, reprezentantul firmei SRL „Transimex-Prim”. „Acesta este acuzat că a falsificat procesul-verbal din data de 25 aprilie 2001, iar dosarul este examinat de către Judecătoria Centru. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă între 500 şi 800 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii. De asemenea, acesta nu va putea îndeplini funcţii de răspundere timp de cinci ani”, a conchis procurorul.

Plahotniuc, implicat şi în această afacere
În anul 2005, firma „Art Vin” a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului cu SRL „Tower Group”. Astfel proprietar al hotelului „Chişinău” devine această întreprindere.Conform datelor oferite de Camera Înregistrării de Stat, Întreprinderea cu capital străin „Tower Group” SRL a fost înregistrată pe 26 iunie 2004. În calitate de administrator era Leonid Kilovati, care era şi asociat al întreprinderii, împreună cu Emannuil Grişpun.Pe 21 iulie 2004, au fost operate modificări privind componenţa asociaţiilor şi părţilor asociate. Printre asociaţi figurează şi numele lui Vlad Plahotniuc, care deţinea 25 % din întreprindere. Societatea îşi schimbă denumirea din Întreprinderea cu Capital Străin „Tower Group” SRL, în Întreprinderea Mixtă „Tower Group” SRL, cu sediul pe strada Alexandru Puşkin 32.În prezent, în calitate de proprietar al SA „Hotelul Chişinău” figurează firma «First Hotel». Aceasta arendează administratiei hotelului tot spaţiul edificiului, circa 9 mii m.p., contra 15 mii lei lunar. Actul extras de la Camera Înregistrării de Stat informează că Întreprinderea Mixtă „First Hotel” SRL a fost înregistrată pe 10 aprilie 2002. În funcţia de administrator figurează Nicolae Dragan, iar asociaţi îi sunt Alexandr Pincevschi şi Emannuil Grişpun, ambii deţinând câte 50 % din activele firmei. Capitalul firmei era de 5.400 de lei, potrivit unei interpelări a Camerei Înregistrării de Stat.Alexandru Mohnatic, directorul hotelului „Chişinău” nu a fost de găsit pentru a face un comentariu.
Cazul privatizării hotelului Chișinău a ajuns pe masa judecătorilorDosarul privatizării hotelului Chişinău a ajuns pe masa judecătorilor la solicitarea Procuraturii şi a acţionarilor, care sunt persoane fizice. Magistraţii sunt chemaţi să facă lumină în acest caz.Reprezentanţii acţionarilor acuză imixtiuni politice, din cauza că Janeta Hanganu, reprezentantul actualului proprietar, este partener la firma de avocatură a ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase. „Cei care au bani schimbă avocaţii după cum doresc. Acum este Janeta Hanganu. Considerăm că e un proces dubios, din momentul privatizării această întreprindere a fost gestionată fraudulos prin diferite scheme şi încheierea unor acte juridice fictive și false”, susțin avocații acționarilor.În replică, Janeta Hanganu a spus că nu a fost niciodată un secret faptul că, începând cu anul 2005, este colegă în biroul de avocaţi cu Alexandru Tănase. „Dacă Alexandru Tănase este ministru al Justiţiei nu înseamnă că ceilalţi avocaţi nu mai trebuie să activeze. Mai mult decât atât, Tănase şi-a suspendat licenţa de avocat şi nu munceşte în cadrul biroului din aprilie 2009, când a acceptat postul de parlamentar, aşa cum prevede legislaţia”, a declarat Hanganu pentru JURNAL.Acesta a fost primul termen al procesului. Imobilul a fost privatizat în 1998 de firma Transimex-Prim. Agenţia Proprietăţii Publice reclamă nerespectarea contractului cu statul, care prevedea imposibilitatea înstrăinării clădirii, precum şi nereguli în investiţiile făcute pentru renovarea hotelului.De-a lungul timpului, imobilul a fost trecut în patrimoniul mai multor firme, între care şi Tower Group, compania care l-a avut printre acţionari şi pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Potrivit reclamanţilor, firmele care au operat tranzacţiile de vânzare-cumpărare aveau acelaşi acţionar, cetăţeanul american Emmanuil Grinşpun. Tower Group a fost reprezentată în cadrul procesului de Fadei Nagacevschi, fiul lui Vitalie Nagacevschi, avocatul lui Vladimir Plahotniuc. Următorul termen al procesului este fixat pentru data de 21 septembrie curent.

Departamentul Investigaţii 
Sursa: http://ziar.jurnal.md

Sursa
2012-07-05 18:30:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine