Trei tone de orz pentru SA „Hotel Chişinău”

Articolul a fost scris pe 10 septembrie 2010
Statul a pierdut acţiunile SA „Hotelul Chişinău” în urma unor tranzacţii frauduloaseÎn urma unor tranzacţii ilicite, statul a pierdut SA „Hotelul Chişinău” a cărui valoare reală este estimată la 20 milioane de euro. Suma încasată de stat în urma acestei privatizări a fost de doar 7 milioane lei. Potrivit procurorilor de la Procuratura Anticorupţie, acest fapt a fost posibil cu complicitatea unor persoane responsabile din cadrul Ministerului Privatizării şi Administrării Proprietăţilor de Stat. Cu toate acestea, pentru comiterea acestei fraude nu a fost pedepsită nicio persoană, iar acţionarii umblă pe drumuri în căutarea dreptăţii.
Scheme frauduloase
Potrivit Iuliei Culeasov, unul din acţionarii SA „Hotel Chişinău”, pe data de 14 ianuarie 1998 statul a vândut cele circa 291 de mii de acţiuni pe care le deţinea întreprinderii SRL „Transimex Prim”. „Astfel, în urma unui contract semnat de Ministerul Privatizării şi Administrării Proprietăţilor de Stat şi „Transimex-Prim”, aceasta urma să achite 3,6 mil. de lei şi se obliga ca, în decurs de doi ani, să investească în modernizarea hotelului 12 milioane de dolari pentru ca acesta să corespundă rigorilor unui hotel de patru stele”, spune Culeasov.În 2001, conducerea hotelului a decis contractarea unui credit de 7 mil. lei de la BC „VictoriaBank”, punând în gaj imobilul şi terenul aferent, cu o suprafaţă de 9.460 metri pătraţi. „Această decizie este ilegală, deoarece punctul 5.7 al Contractului de vânzare-cumpărare prevede că hotelul nu poate fi vândut sau pus în gaj, atât timp cât nu au fost achitaţi toţi banii”, comunică acţionara. Potrivit Iuliei Culeasov, până la această oră, întreprinderea a achitat pentru hotel doar 2,6 mil. de lei şi nici vorbă de investiţii de 12 mil. de dolari.Creditul contractat de la „VictoriaBank” nu a fost folosit pentru a renova hotelul, ci în detrimentul instituţiei. Conform actului de chemare în judecată a întreprinderii „Transimex-Prim” de către Procuratura Generală din septembrie 2008, din banii obţinuţi, circa 3 mil. de lei au fost alocaţi pentru o schemă fictivă de achiziţionare a orzului. Acordul de achiziţie a 3 550 de tone de orz a fost semnat cu firma „Larga Vin LTD” SRL. Dar mijloacele băneşti, transferate către „Transimex-Prim” şi „Larga Vin”, nu au fost folosite pentru achiziţionarea orzului şi nici nu au fost restituite SA „Hotel Chişinău”. Un control efectuat la cele două întreprinderi a scos la iveală că nu s-a repartizat niciun bănuţ pentru orz, ci banii au fost folosiţi în scopuri personale.În consecinţă, SRL „Transimex-Prim” nu a putut rambursa toată suma creditului contractat, restul banilor, în valoare de 5,7 mil. lei, au fost întorşi de către compania SRL „ART-Vin”. Drept rezultat, din drepturile ce decurg din creanţă, clădirea hotelului Chişinău a fost transmisă de „VictoriaBank” în posesia SRL „Art-Vin”. Imobilul din centrul capitalei Republicii Moldova, evaluat la 20 mil. euro, a trecut la „Art-Vin” contra sumei de 7 mil. lei.
Două cauze penale, nicio persoană după gratii
Lilian Rădoi, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupţie, a declarat pentru JURNAL că această înstrăinare a fost posibilă cu participarea angajaţilor Ministerului Privatizării. „În mai 2007, pe numele lui Ştefan Gribincea, ex-vicedirector al Departamentului Privatizare din cadrul ministerului de resort, care a dat acordul ca firma „Transmitex-Prim” să încheie contractul de creditare cu Victoriabank, a fost deschis un dosar penal. „Potrivit Legii privatizării, „Transimex-Prim” nu avea acest drept, deoarece nu a achitat suma integral pentru acţiunile SA „Hotel Chişinău”, ci doar 2,1 mil. lei. În mod normal, banca nu era să îi acorde firmei acest credit, fără acest acord din partea instituţiei respective. Vicedirectorul a fost acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Pe 30 iunie acesta a fost condamnat la cinci ani cu suspendare şi imposibilitatea de a ocupa o funcţie de răspundere timp de cinci ani”, a spus Rădoi.Procurorul susţine că o altă cauză penală a fost deschisă pe numele lui Igor Purcel, reprezentantul firmei SRL „Transimex-Prim”. „Acesta este acuzat că a falsificat procesul-verbal din data de 25 aprilie 2001, iar dosarul este examinat de către Judecătoria Centru. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă între 500 şi 800 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii. De asemenea, acesta nu va putea îndeplini funcţii de răspundere timp de cinci ani”, a conchis procurorul.

Plahotniuc, implicat şi în această afacere
În anul 2005, firma „Art Vin” a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului cu SRL „Tower Group”. Astfel proprietar al hotelului „Chişinău” devine această întreprindere.Conform datelor oferite de Camera Înregistrării de Stat, Întreprinderea cu capital străin „Tower Group” SRL a fost înregistrată pe 26 iunie 2004. În calitate de administrator era Leonid Kilovati, care era şi asociat al întreprinderii, împreună cu Emannuil Grişpun.Pe 21 iulie 2004, au fost operate modificări privind componenţa asociaţiilor şi părţilor asociate. Printre asociaţi figurează şi numele lui Vlad Plahotniuc, care deţinea 25 % din întreprindere. Societatea îşi schimbă denumirea din Întreprinderea cu Capital Străin „Tower Group” SRL, în Întreprinderea Mixtă „Tower Group” SRL, cu sediul pe strada Alexandru Puşkin 32.În prezent, în calitate de proprietar al SA „Hotelul Chişinău” figurează firma «First Hotel». Aceasta arendează administratiei hotelului tot spaţiul edificiului, circa 9 mii m.p., contra 15 mii lei lunar. Actul extras de la Camera Înregistrării de Stat informează că Întreprinderea Mixtă „First Hotel” SRL a fost înregistrată pe 10 aprilie 2002. În funcţia de administrator figurează Nicolae Dragan, iar asociaţi îi sunt Alexandr Pincevschi şi Emannuil Grişpun, ambii deţinând câte 50 % din activele firmei. Capitalul firmei era de 5.400 de lei, potrivit unei interpelări a Camerei Înregistrării de Stat.Alexandru Mohnatic, directorul hotelului „Chişinău” nu a fost de găsit pentru a face un comentariu.
Cazul privatizării hotelului Chișinău a ajuns pe masa judecătorilorDosarul privatizării hotelului Chişinău a ajuns pe masa judecătorilor la solicitarea Procuraturii şi a acţionarilor, care sunt persoane fizice. Magistraţii sunt chemaţi să facă lumină în acest caz.Reprezentanţii acţionarilor acuză imixtiuni politice, din cauza că Janeta Hanganu, reprezentantul actualului proprietar, este partener la firma de avocatură a ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase. „Cei care au bani schimbă avocaţii după cum doresc. Acum este Janeta Hanganu. Considerăm că e un proces dubios, din momentul privatizării această întreprindere a fost gestionată fraudulos prin diferite scheme şi încheierea unor acte juridice fictive și false”, susțin avocații acționarilor.În replică, Janeta Hanganu a spus că nu a fost niciodată un secret faptul că, începând cu anul 2005, este colegă în biroul de avocaţi cu Alexandru Tănase. „Dacă Alexandru Tănase este ministru al Justiţiei nu înseamnă că ceilalţi avocaţi nu mai trebuie să activeze. Mai mult decât atât, Tănase şi-a suspendat licenţa de avocat şi nu munceşte în cadrul biroului din aprilie 2009, când a acceptat postul de parlamentar, aşa cum prevede legislaţia”, a declarat Hanganu pentru JURNAL.Acesta a fost primul termen al procesului. Imobilul a fost privatizat în 1998 de firma Transimex-Prim. Agenţia Proprietăţii Publice reclamă nerespectarea contractului cu statul, care prevedea imposibilitatea înstrăinării clădirii, precum şi nereguli în investiţiile făcute pentru renovarea hotelului.De-a lungul timpului, imobilul a fost trecut în patrimoniul mai multor firme, între care şi Tower Group, compania care l-a avut printre acţionari şi pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Potrivit reclamanţilor, firmele care au operat tranzacţiile de vânzare-cumpărare aveau acelaşi acţionar, cetăţeanul american Emmanuil Grinşpun. Tower Group a fost reprezentată în cadrul procesului de Fadei Nagacevschi, fiul lui Vitalie Nagacevschi, avocatul lui Vladimir Plahotniuc. Următorul termen al procesului este fixat pentru data de 21 septembrie curent.

Departamentul Investigaţii 
Sursa: http://ziar.jurnal.md

Sursa
2012-07-05 18:30:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:26:39POEȚI STRĂINI TRADUȘI DIN LIMBA SPANIOLĂ ÎN ROMÂNĂ * —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal