Mulți ani ție, Privesc.eu!

Azi, cînd Moldova sărbătorește „trei ani de existență a Privesc.eu”, plasez o parte din teza mea de master „Noile Tehnologii Informaționale în comunicarea politică din Republica Moldova (2009-2011)” în care am abordat subiectul privesc.eu.

Tot azi, am primit diploma de master în Științe Politice, specializarea „Analiză Politică”. Cu alte cuvinte sînt analist politic cu acte în regulă, da nu și cu statut recunoscut. Vă invit să citiți fragmentul dedicat „Privesc.eu”.

**********************

În campania din 2008, spotul video al lui Barack Obama „Yes we can!” („Da noi putem!”) a fost vizualizat de un număr de 14,2 milioane de ori pe YouTube, în condiţiile în care Barack Obama avea 5 milioane de suporteri activi. Potrivit autorului cărţii „YouTube for Business”, site-ul este la fel de util pentru promovarea brandului, publicitatea produsului, vînzări cu amănuntul şi vînzări directe, instruirea consumatorului, comunicarea cu angajaţii/membrii, cît şi recrutarea lor [15, pp. 11-17]. Tot ceea ce trebuie de făcut, este de a crea şi menţine o comunitate.

Totuşi, în Republica Moldova situaţia este un pic alta decît în restul lumii, poate cu excepţia României. Aceasta graţie proiectului de transmisiuni în direct (live) Privesc.eu, care transmite cele mai importante evenimente din Republica Moldova şi din România. Proiectul www.privesc.eu este unic în felul său şi nu are analog în lume, chiar dacă livestream-ul nu este o invenţie moldovenească. În toată lumea există mai multe televiziuni Internet, proiecte care fac transmisiuni live etc., doar că acestea sînt specializate, cel mai des în show-biz. Un proiect care să transmită online şedinţe de Guvern sau Parlament, conferinţe de presă, mitinguri, flashmob-uri etc., din diverse domenii, lumea n-a cunoscut încă.

Privesc.eu a apărut la data de 5 iulie 2009 la iniţiativa unui grup de bloggeri care şi-au dat întîlnire în parcul central al capitalei. Bloggerul Natan Garştea (care nu este unul din fondatorii Privesc.eu) nota într-un articol pe blog despre că „imediat după aprilie 2009, cînd fiecare canal TV a început să vină cu propriul unghi de vedere, foarte îngust, de regulă (uneori două reportaje de la aceeaşi conferinţă de presă, despre aceleaşi cuvinte, îţi dădeau impresia că vin din lumi diferite), un grup de tineri s-au strîns să discute cum ar putea schimba aceasta. Așa a apărut ideea – un canal de televiziune prin Internet care pur şi simplu să transmită ceea ce se petrece, fără a altera în vre-un mod realitatea” [55]. „A fost primul canal care ne-a considerat pe noi, spectatorii, suficient de inteligenţi ca să putem singuri să interpretăm evenimentele. Azi cînd se petrece ceva, ştiu unde pot urmări evenimentul respectiv. Influenţa lor e în aceea că nu încearcă să ne influenţeze” [55], mai puncta bloggerul.

Astfel, ceea ce a pornit de la o discuţie între prieteni într-un parc al capitalei, a crescut în doar trei ani pînă la un public lunar de circa 1,7 milioane de vizitatori unici din Moldova şi România. Player-ul Privesc.eu este integrat în peste 2900 de site-uri, fiind prezenți pe site-uri guvernamentale, politice, mass media şi bloguri. La data de 16 martie 2012, în ziua în care parlamentarii au ales preşedintele ţării, transmisiunea live a procedurii era urmărită la un moment dat de 19 830 de oameni din ţară şi de peste hotare. Aceste persoane cu siguranţă n-au mai avut nevoie să aştepte ştirile de seară a instituţiilor mass media.

Într-o discuţie pe care am avut-o pe Facebook cu Vitalie Eşanu, unul din fondatorii Privesc.eu, acesta mi-a spus că la ziua de astăzi, fără afacerile din România, proiectul Privesc.eu valorează la circa un milion de euro. Ţinînd cont că acesta se extinde şi în peste Prut, întregul pachet al Privesc.eu valorează şi mai mult.

După cum anunţă însăşi fondatorii, „scopul Privesc.eu este de a prezenta informația şi faptele din prima sursă. Intenționat evităm intermedierea şi comentariul jurnalistic pentru a oferi posibilitatea de analiză independentă a informației” [131]. Pornind de la aceasta, adică de la lipsa oricărui gatekeeper (portar, cu referire la teoria mass media potrivit căreia înainte de a ajunge la public, informaţia trece printr-o selecţie subiectivă a editorilor de presă privind importanţa subiectului) sau intermediator, sigur că nu putea fi trecută cu vederea de politicieni. „Echipa Privesc.eu poate transmite gratis un eveniment dacă îl consideră de mare interes. De asemenea ne rezervăm dreptul de a refuza live-urile care nu corespund criteriilor noastre” [103]. În aşa mod, pentru ca fi siguri că evenimentul va „corespunde criteriilor Privesc.eu”, majoritatea partidelor politice au încheiate contracte cu fondatorii proiectului în ceea ce priveşte transmisiunea Live a evenimentului.

Din aceiaşi discuţie pe care am avut-o cu Vitalie Eşanu am aflat că Privesc.eu are contracte de colaborare cu majoritatea partidelor politice. „Doar PCRM nu doresc doar să plătească, însă acum după ce au închis NIT, se dau pe la noi să le facem live de la congresul care vine. Restul plătesc, inclusiv PNL, PPCD, Mocanu, Dodon, PAD…”, mi-a spus V. Eşanu. Potrivit lui, colaborarea poate fi de două feluri: pe termen lung şi scurt. Transmisiunea Live a unor evenimente (colaborare pe termen scurt), costă formaţiunea politică 3 euro pe minut (45 de lei/min.), în timp ce reflectarea majorităţii evenimentelor formaţiunii: conferinţă de presă, flash-mob, miting, Congres etc. – 2 euro pe minut (30 de lei/min.).

Primul partid care a apelat la serviciile contra-plată ale Privesc.eu, a fost Partidul Liberal Democrat din Moldova. Acesta a solicitat asigurarea transmisiunilor Live pe parcursul campaniei electorale dinaintea alegerilor din 28 noiembrie 2010. Tot pe atunci, şi alte partide politice s-au adresat cu aceiaşi solicitare. Între timp, un şir de partide şi-au desfăşurat Congresele ordinare sau extraordinare, care iarăşi au fost transmise live de către Privesc.eu. „Regula e simplă… noi ajungem unde TV nu ajunge… cei de la TV nu dau niciodată conferințele lor… dau doar cîteva secunde… și basta. Al doilea avantaj… partidele politice folosesc widget-ul nostru pentru a plasa video filmat de noi la ei pe site…”, îmi spunea co-fondatorul Privesc.eu, V. Eşanu, în discuţia dusă prin intermediul chat-ului Facebook.

Încă un avantaj pentru partidele politice este că, nu tot timpul, mai ales în week-end cînd de obicei se desfăşoară congresele, presa are disponibilitatea de a onora cu prezenţa. Astfel este în interesul formaţiunii ca Privesc.eu să transmită, iar cineva din presă, care stă în faţa unui calculator conectat la Internet să facă ştiri despre evenimentul produs.

„Colaborarea cu Privesc.eu de obicei se rezumă la cum cineva din partid, cu putere de decizie, vede avantajul… Cu cît mai mult frînează, cu atît mai greu ajunge la o colaborare cu noi. Ghici care frînează cel mai mult”, îmi spunea în încheierea discuţiei co-fondatorul „privesc”, Vitalie Eşanu. Iar dacă s-a ajuns ca Partidul Comuniştilor să recunoască necesitatea de colaborare atunci Privesc.eu are o putere politică în Republica Moldova.

*****************

Mulți ani ție, Privesc.eu.



Sursa
2012-07-05 18:03:09



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog