Un ceai de afaceri – de ce nu?

Este plăcut să-i surprinzi pe oameni din cînd în cînd. Oamenii întotdeauna îşi amintesc de o petrecere care este deosebită. O schimbare de rutină, o formă diferită şi o altă oră la care se ţine petrecerea adaugă o notă plăcută de neobişnuit unei asemenea ocazii. Un “five o’clock” este un astfel de eveniment deosebit. (Europenii, în special britanicii, cunosc acest gen de petrecere de secole).

Locul în care se ţine o întîlnire la ceai trebuie să fie plăcut şi atractiv. Ora ceaiului ne sugerează un şemineu, o bibliotecă sau o vedere spre grădină. O cameră deosebit de drăguţă, dintr-un hotel sau dintr-o construcţie istorică restaurată este de asemenea potrivită pentru o întîlnire la ora ceaiului – pe la ora 16.00 după-amiaza (şi terminîndu-se pînă în 17.00 sau 17.30 cel tîrziu). După această oră, oamenii se aşteaptă la cocktailuri. E un mod de a face o pauză discutînd după-amiaza tîrziu ceea ce este sănătos şi distractiv.

O ceaşcă de ceai reîmprospătează cu adevărat spiritul. După ceai, o persoană poate să se reîntoarcă la muncă, dacă este necesar (în timp ce este dificil să te reîntorci la lucru după o petrecere la care s-a servit alcool). Un ceai nu e nevoie să dureze mai mult de 1 oră (sau chiar 45 minute) în afara programului. Dacă se prevăd cuvîntări care vor fi rostite de către gazda de afaceri (ca de exemplu la o conferinţă de presă la care participă şi alţii), trebuie scris pe invitaţii timpul exact la care vor fi rostite.

Un mod de a servi ceaiul este să aranjezi ceainice mari de argint (sau cafetiere) pe o masă care a fost acoperită cu o faţă de masă frumoasă. Fiecare musafir se apropie de masă, ia o ceaşcă şi este servit individual. Se serveşte fiecare personal cu gustările de pe platouri şi tot singur îşi ia farfuria pe care-şi pune gustările pentru ceai, şerveţelul, linguriţa şi furculiţa de desert. Apoi se aşază la una din mesele mici acoperite cu feţe de mese, răspîndite împrejur, sau se plimbă agale prin încăpere, vorbind cu diferiţi oameni, sorbind din ceai şi mîncînd aperitivele (gustarea rece) în timp ce stă în picioare.

__________________________________________________________________________________________________

Urmărește-ne și pe: facebook, twitterodnoklassnikiwww.eticheta.md

__________________________________________________________________________________________________

Al doilea mod de servire a ceaiului este ca să fie servit fiecare musafir în parte, în timp ce el este aşezat la o masă mică. Chelnerii sau chelneriţele aduc fiecărui musafir ceaiul şi îi servesc gustarea. Fiecare musafir are un şerveţel şi tacîm, care-l aşteaptă la locul ce îi este rezervat la masă, ca şi o ceaşcă de ceai şi o farfurioară. În centrul fiecărei mese mici se poate afla o vază cu unul-doi boboci înfloriţi. O farfurie cu picior, pentru desert, plină cu un gen de pişcoturi sau cu prăjiturele şi poate o farfurioară cu bomboane de ciocolată pot fi puse pe fiecare masă.

Un meniu pentru ceai 

Poate fi de genul:

  • Ceai, cafea, apă gazoasă, sandvişuri mici, pe pîine fără coajă (salată de ou, pate de ciuperci, cremă de brînză şi creson).
  •  Biscuiţi calzi din făină de orez, biscuiţi sau franzeluţe cu unt şi gemuri diferite sau miere , batoane cu brînză calde, pîine prăjită fierbinte cu scorţişoară,căpşuni proaspete şi frişca,  ceşcuţe cu şerbet,  pişcoturi şi prăjitur.

Un ceai trebuie să fie ceva foarte deosebit. Şervetele trebuie să fie din pînză, nu din hîrtie. Porţelanurile trebuie să fie frumoase. Servirea ceaiului este un ritual şi chelnerii sau chelneriţele trebuie să fie bine instruiţi în acest ritual. O invitaţie “pentru a servi o ceaşcă de ceai adevărat”, cum ar spune englezii, este o idee care stîrneşte curiozitatea unor oameni de afaceri.

___________________________________________________________________________________________________

Studiază  ”Eticheta în afaceri online

Completează formularul de înscriere

___________________________________________________________________________________________________

Cursul online “Eticheta în afaceri” este destinat persoanelor cu un program de lucru foarte încărcat sau pentru persoanele care călătoresc mult, dar pentru care instruirea continuă este parte componentă a stilului de viață. Avantajul acestui curs este că poate fi urmărit oricând și oriunde.

Dacă ți-a plăcut articolul, urmărește Școala bunelor maniere ”Stil și Eticheta”  pe  



Sursa
2012-07-05 08:50:25



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

16:41:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:55:52„Nu dai interviul, m-ai înțeles?”, Ioniţă la Chicu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:36Ni mai profanaţi simbolurile de stat! —» Curaj.TV | Media alternativă
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
00:14:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:57:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:42:00Zile critice iulie 2025 —» codul omega
16:52:05Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:20:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:57:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
02:04:31Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:48:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:10:59Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:56:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:43:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:26:32Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:01:00NOU, DIN POEZIA AVANGARDEI —» Leo Butnaru
02:14:00no social no justice —» turn up the silence
21:56:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:42:28Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:34:00Precesia și harta reincarnărilor colective —» codul omega
17:23:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:20:23Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:23:00Val —» Andrei LANGA. Blogul personal