Un ceai de afaceri – de ce nu?

Este plăcut să-i surprinzi pe oameni din cînd în cînd. Oamenii întotdeauna îşi amintesc de o petrecere care este deosebită. O schimbare de rutină, o formă diferită şi o altă oră la care se ţine petrecerea adaugă o notă plăcută de neobişnuit unei asemenea ocazii. Un “five o’clock” este un astfel de eveniment deosebit. (Europenii, în special britanicii, cunosc acest gen de petrecere de secole).

Locul în care se ţine o întîlnire la ceai trebuie să fie plăcut şi atractiv. Ora ceaiului ne sugerează un şemineu, o bibliotecă sau o vedere spre grădină. O cameră deosebit de drăguţă, dintr-un hotel sau dintr-o construcţie istorică restaurată este de asemenea potrivită pentru o întîlnire la ora ceaiului – pe la ora 16.00 după-amiaza (şi terminîndu-se pînă în 17.00 sau 17.30 cel tîrziu). După această oră, oamenii se aşteaptă la cocktailuri. E un mod de a face o pauză discutînd după-amiaza tîrziu ceea ce este sănătos şi distractiv.

O ceaşcă de ceai reîmprospătează cu adevărat spiritul. După ceai, o persoană poate să se reîntoarcă la muncă, dacă este necesar (în timp ce este dificil să te reîntorci la lucru după o petrecere la care s-a servit alcool). Un ceai nu e nevoie să dureze mai mult de 1 oră (sau chiar 45 minute) în afara programului. Dacă se prevăd cuvîntări care vor fi rostite de către gazda de afaceri (ca de exemplu la o conferinţă de presă la care participă şi alţii), trebuie scris pe invitaţii timpul exact la care vor fi rostite.

Un mod de a servi ceaiul este să aranjezi ceainice mari de argint (sau cafetiere) pe o masă care a fost acoperită cu o faţă de masă frumoasă. Fiecare musafir se apropie de masă, ia o ceaşcă şi este servit individual. Se serveşte fiecare personal cu gustările de pe platouri şi tot singur îşi ia farfuria pe care-şi pune gustările pentru ceai, şerveţelul, linguriţa şi furculiţa de desert. Apoi se aşază la una din mesele mici acoperite cu feţe de mese, răspîndite împrejur, sau se plimbă agale prin încăpere, vorbind cu diferiţi oameni, sorbind din ceai şi mîncînd aperitivele (gustarea rece) în timp ce stă în picioare.

__________________________________________________________________________________________________

Urmărește-ne și pe: facebook, twitterodnoklassnikiwww.eticheta.md

__________________________________________________________________________________________________

Al doilea mod de servire a ceaiului este ca să fie servit fiecare musafir în parte, în timp ce el este aşezat la o masă mică. Chelnerii sau chelneriţele aduc fiecărui musafir ceaiul şi îi servesc gustarea. Fiecare musafir are un şerveţel şi tacîm, care-l aşteaptă la locul ce îi este rezervat la masă, ca şi o ceaşcă de ceai şi o farfurioară. În centrul fiecărei mese mici se poate afla o vază cu unul-doi boboci înfloriţi. O farfurie cu picior, pentru desert, plină cu un gen de pişcoturi sau cu prăjiturele şi poate o farfurioară cu bomboane de ciocolată pot fi puse pe fiecare masă.

Un meniu pentru ceai 

Poate fi de genul:

  • Ceai, cafea, apă gazoasă, sandvişuri mici, pe pîine fără coajă (salată de ou, pate de ciuperci, cremă de brînză şi creson).
  •  Biscuiţi calzi din făină de orez, biscuiţi sau franzeluţe cu unt şi gemuri diferite sau miere , batoane cu brînză calde, pîine prăjită fierbinte cu scorţişoară,căpşuni proaspete şi frişca,  ceşcuţe cu şerbet,  pişcoturi şi prăjitur.

Un ceai trebuie să fie ceva foarte deosebit. Şervetele trebuie să fie din pînză, nu din hîrtie. Porţelanurile trebuie să fie frumoase. Servirea ceaiului este un ritual şi chelnerii sau chelneriţele trebuie să fie bine instruiţi în acest ritual. O invitaţie “pentru a servi o ceaşcă de ceai adevărat”, cum ar spune englezii, este o idee care stîrneşte curiozitatea unor oameni de afaceri.

___________________________________________________________________________________________________

Studiază  ”Eticheta în afaceri online

Completează formularul de înscriere

___________________________________________________________________________________________________

Cursul online “Eticheta în afaceri” este destinat persoanelor cu un program de lucru foarte încărcat sau pentru persoanele care călătoresc mult, dar pentru care instruirea continuă este parte componentă a stilului de viață. Avantajul acestui curs este că poate fi urmărit oricând și oriunde.

Dacă ți-a plăcut articolul, urmărește Școala bunelor maniere ”Stil și Eticheta”  pe  



Sursa
2012-07-05 08:50:25



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal