Logica piramidei lui Maslow

http://girlmarcy.blogspot.com/Am scris ieri că piramida lui Maslow (teoria ierarhizării nevoilor) mi se pare o invenţie genială. Nu din cauza că mi-ar plăcea de Maslow, ci din cauza că teoria are logică.
Această logică este: pe primul nivel se află nevoile primare, existenţiale. Dacă nu ai mâncare, băutură, aer, nu ai cum să exişti. Includerea sexului în primul nivel oarecum pare nepotrivită, pentru că fiinţele umane pot exista şi fără sex (perfecte.md a scris ieri despre asexualitate). Cu sexul împreună nivelul I este numit "nevoile biologice", ale animalului din noi (omul este, în primul rând, un animal).
Odată ce eşti sătul, hrănit bine, si nu ti-e sete, automat te gândeşti la securitatea ta. Nevoia asta este strâns legată de I nivel, unii o şi includ în nevoile existenţiale (teoria ERC a lui Alderfer). Frica de a fi ucis este strâns legată de existenţa ta, ca organism.
Odată ce omul se simte sătul şi în siguranţă, acesta, fiind o fiinţă socială, caută să iasă în lume pentru a socializa, a comunica, a face cunoştinţă cu alţi oameni. Odată ce şi această nevoie este satisfăcută, individul, având o mulţime de cunoştinţe şi relaţii, caută să obţină, să-şi creeze un anumit statut în grupul de persoane care îl cunosc. Statutul, prestigiul, respectul, puterea sunt nevoi care depind direct de existenţa altor persoane. Nu ai cunoştinţe, prieteni - nu ai cum să ajungi să resimţi nevoile din al 4 nivel.
După ce primele 4 nevoi îi sunt satisfăcute, omul ajunge la un nivel, să zicem, în care deja vrea să-i ajute pe alţii. Având un statut, prestigiu, putere, individul poate deja influenţa lumea, sau mediul în care trăieşte. Să o schimbe, de regulă, spre bine. Unii aleg să-şi ajute rudele, prietenii, să crească; alţii întreaga societate, ţară, lume. Dar cert e că pînă a ajunge să ajuţi alţi oameni, trebuie să te ajuţi în I rând pe tine.
Şi iată şi logica: pentru a influenţa alţi oameni (să crească) trebuie să ai putere, pentru a avea putere trebuie să socializezi, pentru a socializa trebuie să te simţi în siguranţă, iar pentru a te simţi sigur pe tine trebuie să-ti fie satisfăcute nevoile existentiale. Toate se leagă, astfel că teoria pare să fie corectă.
Însă apare o întrebare foarte interesantă: poate resimţi omul, în acelaşi timp, mai multe nevoi din mai multe nivele? Conform teoriei lui Maslow, nu. Alderfer susţine că da. Personal aş înclina către poziţia lui Alderfer, bazându-mă pe propria experienţă şi autoanaliză. 
Însă aş zice că şi Maslow are dreptate, dacă ţinem cont de circumstanţe. Spre exemplu, când eşti acasă, în familie, unde eşti stimat şi iubit, poţi resimţi nevoi cognitive, de a învăţa ceva şi a te autoperfecţiona. Însă în societate, pe drum noaptea, când e periculos, nu ţi-e nici a socializa (cu necunoscuţi), şi nici a citi o carte. Altfel spus, într-o perioadă foarte scurtă resimţim doar o nevoie (de hrană, securitate, etc), însă pe termen lung, toate se manifestă şi ne influenţează viaţa.
Mai citeşte: Piramida lui Maslow - un instrument bun în autocunoaştere.


Sursa
2012-04-13 21:30:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:42:14UN IMPORTANT POET FRANCEZ —» Leo Butnaru
05:52:43Весеннее настроение —» Бессарабские хроники
20:46:24Citit în ianuarie: „Viol, o poveste de iubire” de Joyce Carol Oates —» Sunt MAMĂ!
18:52:01Ucraina rezistă, reportaj de la Odesa #переможемо! —» Curaj.TV | Media alternativă
21:29:00Curiozități bibliofile eminesciene din colecția Carte veche și rară a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” —» BiblioCity
18:26:24GOP save the Queen! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:37:40Recomandările experților europeni – o nouă șansă pentru cercetarea din RM? —» Gheorghe Cuciureanu
10:54:14POEZIA ÎN TRADUCERE VERSUS „TRĂDUCĂTORI, TRĂDĂTORI” —» Andrei LANGA. Blogul personal