Logica piramidei lui Maslow
http://girlmarcy.blogspot.com/Am scris ieri că piramida lui Maslow (teoria ierarhizării nevoilor) mi se pare o invenţie genială. Nu din cauza că mi-ar plăcea de Maslow, ci din cauza că teoria are logică.Această logică este: pe primul nivel se află nevoile primare, existenţiale. Dacă nu ai mâncare, băutură, aer, nu ai cum să exişti. Includerea sexului în primul nivel oarecum pare nepotrivită, pentru că fiinţele umane pot exista şi fără sex (perfecte.md a scris ieri despre asexualitate). Cu sexul împreună nivelul I este numit "nevoile biologice", ale animalului din noi (omul este, în primul rând, un animal).
Odată ce eşti sătul, hrănit bine, si nu ti-e sete, automat te gândeşti la securitatea ta. Nevoia asta este strâns legată de I nivel, unii o şi includ în nevoile existenţiale (teoria ERC a lui Alderfer). Frica de a fi ucis este strâns legată de existenţa ta, ca organism.
Odată ce omul se simte sătul şi în siguranţă, acesta, fiind o fiinţă socială, caută să iasă în lume pentru a socializa, a comunica, a face cunoştinţă cu alţi oameni. Odată ce şi această nevoie este satisfăcută, individul, având o mulţime de cunoştinţe şi relaţii, caută să obţină, să-şi creeze un anumit statut în grupul de persoane care îl cunosc. Statutul, prestigiul, respectul, puterea sunt nevoi care depind direct de existenţa altor persoane. Nu ai cunoştinţe, prieteni - nu ai cum să ajungi să resimţi nevoile din al 4 nivel.
După ce primele 4 nevoi îi sunt satisfăcute, omul ajunge la un nivel, să zicem, în care deja vrea să-i ajute pe alţii. Având un statut, prestigiu, putere, individul poate deja influenţa lumea, sau mediul în care trăieşte. Să o schimbe, de regulă, spre bine. Unii aleg să-şi ajute rudele, prietenii, să crească; alţii întreaga societate, ţară, lume. Dar cert e că pînă a ajunge să ajuţi alţi oameni, trebuie să te ajuţi în I rând pe tine.
Şi iată şi logica: pentru a influenţa alţi oameni (să crească) trebuie să ai putere, pentru a avea putere trebuie să socializezi, pentru a socializa trebuie să te simţi în siguranţă, iar pentru a te simţi sigur pe tine trebuie să-ti fie satisfăcute nevoile existentiale. Toate se leagă, astfel că teoria pare să fie corectă.
Însă apare o întrebare foarte interesantă: poate resimţi omul, în acelaşi timp, mai multe nevoi din mai multe nivele? Conform teoriei lui Maslow, nu. Alderfer susţine că da. Personal aş înclina către poziţia lui Alderfer, bazându-mă pe propria experienţă şi autoanaliză.
Însă aş zice că şi Maslow are dreptate, dacă ţinem cont de circumstanţe. Spre exemplu, când eşti acasă, în familie, unde eşti stimat şi iubit, poţi resimţi nevoi cognitive, de a învăţa ceva şi a te autoperfecţiona. Însă în societate, pe drum noaptea, când e periculos, nu ţi-e nici a socializa (cu necunoscuţi), şi nici a citi o carte. Altfel spus, într-o perioadă foarte scurtă resimţim doar o nevoie (de hrană, securitate, etc), însă pe termen lung, toate se manifestă şi ne influenţează viaţa.
Mai citeşte: Piramida lui Maslow - un instrument bun în autocunoaştere.
Sursa
2012-04-13 21:30:00