Logica piramidei lui Maslow

http://girlmarcy.blogspot.com/Am scris ieri că piramida lui Maslow (teoria ierarhizării nevoilor) mi se pare o invenţie genială. Nu din cauza că mi-ar plăcea de Maslow, ci din cauza că teoria are logică.
Această logică este: pe primul nivel se află nevoile primare, existenţiale. Dacă nu ai mâncare, băutură, aer, nu ai cum să exişti. Includerea sexului în primul nivel oarecum pare nepotrivită, pentru că fiinţele umane pot exista şi fără sex (perfecte.md a scris ieri despre asexualitate). Cu sexul împreună nivelul I este numit "nevoile biologice", ale animalului din noi (omul este, în primul rând, un animal).
Odată ce eşti sătul, hrănit bine, si nu ti-e sete, automat te gândeşti la securitatea ta. Nevoia asta este strâns legată de I nivel, unii o şi includ în nevoile existenţiale (teoria ERC a lui Alderfer). Frica de a fi ucis este strâns legată de existenţa ta, ca organism.
Odată ce omul se simte sătul şi în siguranţă, acesta, fiind o fiinţă socială, caută să iasă în lume pentru a socializa, a comunica, a face cunoştinţă cu alţi oameni. Odată ce şi această nevoie este satisfăcută, individul, având o mulţime de cunoştinţe şi relaţii, caută să obţină, să-şi creeze un anumit statut în grupul de persoane care îl cunosc. Statutul, prestigiul, respectul, puterea sunt nevoi care depind direct de existenţa altor persoane. Nu ai cunoştinţe, prieteni - nu ai cum să ajungi să resimţi nevoile din al 4 nivel.
După ce primele 4 nevoi îi sunt satisfăcute, omul ajunge la un nivel, să zicem, în care deja vrea să-i ajute pe alţii. Având un statut, prestigiu, putere, individul poate deja influenţa lumea, sau mediul în care trăieşte. Să o schimbe, de regulă, spre bine. Unii aleg să-şi ajute rudele, prietenii, să crească; alţii întreaga societate, ţară, lume. Dar cert e că pînă a ajunge să ajuţi alţi oameni, trebuie să te ajuţi în I rând pe tine.
Şi iată şi logica: pentru a influenţa alţi oameni (să crească) trebuie să ai putere, pentru a avea putere trebuie să socializezi, pentru a socializa trebuie să te simţi în siguranţă, iar pentru a te simţi sigur pe tine trebuie să-ti fie satisfăcute nevoile existentiale. Toate se leagă, astfel că teoria pare să fie corectă.
Însă apare o întrebare foarte interesantă: poate resimţi omul, în acelaşi timp, mai multe nevoi din mai multe nivele? Conform teoriei lui Maslow, nu. Alderfer susţine că da. Personal aş înclina către poziţia lui Alderfer, bazându-mă pe propria experienţă şi autoanaliză. 
Însă aş zice că şi Maslow are dreptate, dacă ţinem cont de circumstanţe. Spre exemplu, când eşti acasă, în familie, unde eşti stimat şi iubit, poţi resimţi nevoi cognitive, de a învăţa ceva şi a te autoperfecţiona. Însă în societate, pe drum noaptea, când e periculos, nu ţi-e nici a socializa (cu necunoscuţi), şi nici a citi o carte. Altfel spus, într-o perioadă foarte scurtă resimţim doar o nevoie (de hrană, securitate, etc), însă pe termen lung, toate se manifestă şi ne influenţează viaţa.
Mai citeşte: Piramida lui Maslow - un instrument bun în autocunoaştere.


Sursa
2012-04-13 21:30:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:48:26Use a Private Tutor for Your Child —» Virtual Chişinău
10:54:02Get The Most Of Your Employment Agency —» Virtual Chişinău
10:49:10Physical Therapist —» Virtual Chişinău
10:48:36What Does a Real Estate Consultant Do? —» Virtual Chişinău
07:53:06Reformele în educație – scurt comentariu despre ipocrizia criticii politice… —» blog cultural
15:35:32Access your Professional Email inbox directly from WordPress.com —» ada rosu
13:37:05Activist către autorități: ”nu vă mai dați premii unii altora când România e în rahat!” —» Curaj.TV | Media alternativă
13:26:56Poliţia vorbeşte la telefon din mers şi e fără centură —» Curaj.TV | Media alternativă
13:24:04Refugiată din Slaveansk, merge spre Germania (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
11:29:48CALEA SPRE NICĂIERI, ca alternativă pentru Unire —» Nicolae Federiuc
10:49:19Employment Center —» Virtual Chişinău
10:39:50Educație incluzivă —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
09:06:20Un „apărător” al cercetării științifice din Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:05:12Biblioteca „Onisifor Ghibu” perseverență în timp... —» BiblioCity
05:47:08Poetul Titus Știrbu printre copii —» BiblioCity
19:11:13Ce analize stau la baza integrării anunțate a universităților și institutelor de cercetare? —» Gheorghe Cuciureanu
14:15:23Activitatea ,, Starturi Vesele" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:04:53Ziua internațională a Siguranței pe Internet. —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:01:1014 februarie 2022 — Ziua comemorării lui Grigore Vieru —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:41:54Dezvelirea plăcilor comemorative în memoria eroilor, consătenilor noștri Coțofană Victor Semion, și Zuza Ion Mihail. —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:31:5314 Februarie, Sfântul Valentin —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:22:25Proiectul Învățarea accelerată realizat în parteneriat cu Asociația Obștească Filiala din Moldova a Asociației Amici dei Bambini. —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:14:56"Vestirea primăverii" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:09:292 martie, este ziua de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
12:59:29Ziua Internațională a Femeii —» Blogul elevilor din satul Chetrosu