Logica piramidei lui Maslow

http://girlmarcy.blogspot.com/Am scris ieri că piramida lui Maslow (teoria ierarhizării nevoilor) mi se pare o invenţie genială. Nu din cauza că mi-ar plăcea de Maslow, ci din cauza că teoria are logică.
Această logică este: pe primul nivel se află nevoile primare, existenţiale. Dacă nu ai mâncare, băutură, aer, nu ai cum să exişti. Includerea sexului în primul nivel oarecum pare nepotrivită, pentru că fiinţele umane pot exista şi fără sex (perfecte.md a scris ieri despre asexualitate). Cu sexul împreună nivelul I este numit "nevoile biologice", ale animalului din noi (omul este, în primul rând, un animal).
Odată ce eşti sătul, hrănit bine, si nu ti-e sete, automat te gândeşti la securitatea ta. Nevoia asta este strâns legată de I nivel, unii o şi includ în nevoile existenţiale (teoria ERC a lui Alderfer). Frica de a fi ucis este strâns legată de existenţa ta, ca organism.
Odată ce omul se simte sătul şi în siguranţă, acesta, fiind o fiinţă socială, caută să iasă în lume pentru a socializa, a comunica, a face cunoştinţă cu alţi oameni. Odată ce şi această nevoie este satisfăcută, individul, având o mulţime de cunoştinţe şi relaţii, caută să obţină, să-şi creeze un anumit statut în grupul de persoane care îl cunosc. Statutul, prestigiul, respectul, puterea sunt nevoi care depind direct de existenţa altor persoane. Nu ai cunoştinţe, prieteni - nu ai cum să ajungi să resimţi nevoile din al 4 nivel.
După ce primele 4 nevoi îi sunt satisfăcute, omul ajunge la un nivel, să zicem, în care deja vrea să-i ajute pe alţii. Având un statut, prestigiu, putere, individul poate deja influenţa lumea, sau mediul în care trăieşte. Să o schimbe, de regulă, spre bine. Unii aleg să-şi ajute rudele, prietenii, să crească; alţii întreaga societate, ţară, lume. Dar cert e că pînă a ajunge să ajuţi alţi oameni, trebuie să te ajuţi în I rând pe tine.
Şi iată şi logica: pentru a influenţa alţi oameni (să crească) trebuie să ai putere, pentru a avea putere trebuie să socializezi, pentru a socializa trebuie să te simţi în siguranţă, iar pentru a te simţi sigur pe tine trebuie să-ti fie satisfăcute nevoile existentiale. Toate se leagă, astfel că teoria pare să fie corectă.
Însă apare o întrebare foarte interesantă: poate resimţi omul, în acelaşi timp, mai multe nevoi din mai multe nivele? Conform teoriei lui Maslow, nu. Alderfer susţine că da. Personal aş înclina către poziţia lui Alderfer, bazându-mă pe propria experienţă şi autoanaliză. 
Însă aş zice că şi Maslow are dreptate, dacă ţinem cont de circumstanţe. Spre exemplu, când eşti acasă, în familie, unde eşti stimat şi iubit, poţi resimţi nevoi cognitive, de a învăţa ceva şi a te autoperfecţiona. Însă în societate, pe drum noaptea, când e periculos, nu ţi-e nici a socializa (cu necunoscuţi), şi nici a citi o carte. Altfel spus, într-o perioadă foarte scurtă resimţim doar o nevoie (de hrană, securitate, etc), însă pe termen lung, toate se manifestă şi ne influenţează viaţa.
Mai citeşte: Piramida lui Maslow - un instrument bun în autocunoaştere.


Sursa
2012-04-13 21:30:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:36:05JURNALUL DE LA HYPERION (IV) —» Leo Butnaru
16:43:17WordPress Website Speed Build: The Masters Golf Tournament —» ada rosu
13:41:21ÎN MEMORIAM - Ion Aldea-Teodorovici - 7 aprilie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:15:13Regulament_Concurs de postere ,,COMUNITATEA MEA ÎN OBIECTIV EUROPEAN” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:00:00Registering Custom Post Types in the WordPress Admin: Our CloudFest Hackathon Report —» Misterioz
09:15:43HÂRTIE DE TURNESOL/PAPEL TURNESOL* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:33:02DRUM/CAMINO* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:00:50„Muntele Basmelor” de la Buscat s-a redeschis mai devreme —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:41:09Oamenii frumoși creează ocazii frumoase —» BiblioCity
07:27:34BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:56:00POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:18:34APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:43JURNALUL DE LA HYPERION (III) —» Leo Butnaru
06:41:35CUTUME —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:41:02RENDEZ-VOUS* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:40:39BORȘ SAU CIORBĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:39:55GÂNDITORUL LUI RODIN —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:39:41AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:54:28Magnum Innominandum —» turn up the silence
05:39:30IDEALUL?... —» Leo Butnaru
14:52:05Metoda de protecție a mafiei lemnului! Poliția Buzău în acțiune —» Curaj.TV | Media alternativă
12:35:35Atestarea personalului de specialitate din bibliotecile publice —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:00:40Concursul de fizica „IMPULS” editia a VII-a, 2024 —» Fizica pentru Moldova
08:32:55Top 5 cele mai scumpe spumante din Moldova —» Fine Wine
05:10:56POEME RECENTE —» Leo Butnaru