Ajut-o pe Selena să trăiască! Are doar patru ani şi şase luni şi…

„Ajut-o pe Ionela să trăiască! Are doar patru ani şi şase luni şi…”, „La doar șase ani Maria e nevoită să lupte pentru viață. Tu îi poți da speranța!”, „Mihai are nevoie de o inimă nouă! Ajută-l să…” etc etc.

Pe mine sincer mă întristează astfel de anunțuri prin ziare/internet sau spoturi de acest gen la televizor. Pe mine sincer mă doare să văd calici ce stau cu mâna întinsă și cu trupuri groaznic deformate în văzul lumii. La fel cum mi se pare insuportabil gândul că mii de compatrioți de ai mei vor adormi azi pe nemâncate, că băieții vor trebui să fure și fetele să se vândă pentru a supraviețui. Eu le vreau bine. La naiba, eu chiar aș dona jucării pentru casele de copii, bani pentru operații în străinătate sau pentru o familie săracă formată dintr-un tată orb și 3 copii minori și am să închid ochii la cât de nerușinat își face Orange PR din asta. Dar am o mică problemă. Sau, mai bine, mai multe probleme.

În primul rând, de unde să știu că nu dau bani în vânt? Cum aflu că banii mei într-adevăr ajung la acei bătuți de soartă? Cum aflu că ei într-adevăr sunt folosiți pentru medicamente/operație/casă? Cum mă asigur că organizația care se ocupă de acumularea fondurilor nu-și reține un procent impunător din suma adunată?

În al doilea rând, cum să împart banii mei la toți cei care au nevoie? Nu aș vrea să acord cuiva prioritate peste altcineva. Aș vrea să-i ajut pe toți-toți-toți. Dacă donăm câteva zeci de mii de oameni o sumă cât de cât, oare nu ajunge pentru a trimite în străinătate toată lumea care are nevoie de operații sofisticate sau ceva?

În al treilea rând, hai ca binefacerea să fie universală. Adică, când se întâmplă ceva foarte rău cu cineva, hai ca omul să nu mai fie nevoit să caute ONGuri și organizații de caritate, care la rândul lor vor lansa campanii media și vor strânge bani, nu de alta, dar procesul durează și, până adunăm suma necesară, poate să fie prea târziu. Haideți să avem un fond și, când cineva o pățește, să îl ajutăm imediat din el. Nu de alta, dar pot s-o pățesc și eu, și tu, și mă-tă, și măm’-mea, și tații, și padrugele ș.a.m.d.

O! Am inventat! Haideți ca fiecare din noi lunar să doneze o parte a venitului într-un fond, din care vor fi plătiți oameni speciali care să aibă grijă de bolnavi, de orfani și de calici. Ba mai mult, vom putea cumpăra mașini speciale, cu oameni special antrenați, care vor răspunde la apeluri telefonice de urgență medicală și vor pleca imediat la fața locului. Iar pentru orfani putem construi case speciale, unde vor fi îmbrăcați, și hrăniți, și educați. Iar invalizilor le-am putea plăti lunar o anumită sumă, pentru a compensa costul medicamentelor și faptul că nu se pot angaja parțial sau deloc la lucru.

Dar, vai! Există deja un asemenea sistem! Se numește stat! Și fiecare din noi în fiecare lună își dă o parte a venitului(în cazul meu–o pătrime) într-un fond comun, din care se plătesc medici, spitale, ambulanțe, orfelinate și centre de asistență socială! Cum de atunci se primește că Ionela moare de inimă iar orfanul Mihai nu are jucării? De ce sistemele noastre de protecție a cetățenilor în cazuri de forță majoră nu funcționează? N-ajung bani? Suntem o țară săracă? Cum de atunci se explică că îndată după o campanie mediatică, fiecare participant donând doar câte 5-10 lei, suma necesară pentru operație se strânge în cel mult două săptămâni? Sau poate( doar poate! ) statul nu gestionează corect fondurile? Poate banii destinați Ionelei sau dus la reparația drumurilor? De parcă drumurile la noi au fost vreodată restaurate din bani publici și nu din donații(читай подачки) externe. Poate s-au dus pentru Wi-Fi în parcuri? Sau un concert în PMAN? Sau o biserică? Scuze, Ionela, dar avem chestii mai importante acum. Revenim la tine îndată ce le tragem Wi-Fi și le aducem pe Fly Project băieților din Băcioi. Sau poate( șșșșșș! să nu ne audă nimeni! ) sau… furat?

Voi știți deja că eu sunt de-a dracului de furios pe politicienii noștri și, dacă credeți că suprareacționez, atunci explicați-mi: unde s-au dus banii mei? De ce moare la noi într-un stat de drept lumea de boli și de foame? De ce părți terțe trebuie să facă campanii de strângere de fonduri pentru a face ceea de ce în mod normal se ocupă statul? De ce sunt o brută și un nesimțit atunci când refuz să plătesc a doua oară pentru cei defavorizați?( am plătit deja o dată atunci când mi s-a rupt din salariu pentru impozite )

Continuați să donați jucării și alimente pentru orfani. Votați mai departe câte treizeci de ori la rând comuniștii, pentru ca după asta să mai votați de treizeci de ori la rând liberalii. Ignorați cu insistență apucăturile dictatoriale ale lui Filat, numiți minciuni zvonurile și reportajele despre contrabanda acestuia cu țigări și legăturile cu oligarhia. Faceți-mă terorist pentru că am aruncat de 7 aprilie pietre în gabori, care, nu știu de ce, au ricoșetat în Președinție, și acum ameninț să fac din nou același lucru. Ignorați că nimic nu s-a schimbat de la Revoluție încoace și, cel mai important, nici nu încercați să schimbați faptul că se fură, sistemul medical și de protecție socială e inexistent și, dacă o dai de belea, sută la sută mori. În schimb numiți-mă pe mine sociopat când o să refuz să donez macaroanele cumpărate pentru mine și din banii mei la case de copii.


Sursa
2011-07-09 00:41:58Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă