Basarabia, prinsă între două focuri
Ca azi, acum 70 de ani, trupele române au trecut Prutul, aliindu-se cu Germania nazistă, în încercarea de a-şi recupera teritoriile ocupate de sovietici. La 22 iunie 1941 au început operaţiunile militare pe Frontul de la Răsărit, considerat cea mai largă şi sângeroasă scenă a celui de-al Doilea Război Mondial.Disputa istorică asupra momentului declanşării ostilităţilor militare nu conteneşte. În România, acest eveniment este tratat ca operaţiunea de eliberare a Basarabiei şi nordului Bucovinei de ocupaţia sovietică, în timp ce pentru ruşi atunci a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. În spaţiul dintre Nistru şi Prut, părerile despre intrarea României în război sunt împărţite, în funcţie de simpatiile politice şi anii trăiţi sub comunism. Mulţi basarabeni rămân şi azi prizonierii propagandei sovietice şi cred că la 22 iunie 1941 „românii au venit să-i ocupe"

AU PĂRĂSIT SATUL DE FRICA BOMBARDAMENTELOR
„Aveam opt ani când a început războiul. Ceea ce îmi amintesc e că la 22 iunie 1941, pe la ora patru sau cinci dimineaţa, am fost treziţi din somn de bubuituri puternice. Casa noastră se cutermura, iar geamurile zângăneau. Tata a ieşit afară şi a văzut mulţi militari ce alergau înarmaţi cu puşti şi mitraliere. Împuşcăturile nu mai conteneau, iar atunci când casele de la marginea satului au început să ardă, părinţii au decis că e mai bine să ne evacuăm. Aşa că am luat şi am încărcat ce a încăput în căruţă şi ne-am dus la Victorovca, un sat aflat la o distanţă de 10-15 kilometri. Pe la amiază, cred că deja părăsisem satul. La fel au procedat şi majoritatea celorlalţi locuitori", povesteşte Vasilii Iancev.

Ocupanţii români" le-au dat pământ
„Nu le purtam pică românilor. Era război. De altfel, tatăl meu, rămas orfan după Primul Război Mondial, a fost împroprietărit de autorităţile române în 1921. A primit atunci şase hectare de pământ. E adevărat că erau cam departe, la vreo 20 de kilometri, dar era pământul lui tata", precizează bătrânul. La întrebarea dacă cineva din sat a luptat de o parte sau de alta moşul spune că ruşii nu-i luau la armată pe bulgari. „Pe moldoveni îi înrolau, pe bulgari nu. Ne considerau trădători, pentru că Bulgaria era de partea Germaniei. Abia după moartea lui Stalin, în anul 1953, bulgarii de pe aici au început a fi înrolaţi în Armata Sovietică", adaugă Vasili Iancev.sursa: adevarul.ro
Sursa
2011-06-23 00:56:00