Smirnov și Kaminskii într-o nouă piesă în cadrul teatrului diplomatic rus

Astăzi prin intermediul mai multor publicații electronice a fost răspândită știrea că ”Moscova i-ar fi propus lui Igor Smirnov să renunţe la conducerea Transnistriei” (se are în vedere autoproclamata republica moldovenească nistreană). Această propunere i-ar fi fost făcută acestui bandit în schimbul asigurării securitatății lui şi familiei sale dacă renunţă să participe la alegerile pentru conducerea acestei entități statale artificiale.

Publicația rusă Komersant care a enunțat pentru prima dată informație mai afirmă că Smirnov nu mai mizează pe sprijinul liderilor de la Kremlin și că în locul lui la postul de șef al ”Transnistriei” îl vor sprijini pe un alt personaj politic. Este vorba de Anatolie Kaminskii pe care de multe ori l-a susținut și partidul „Edinaia Rosia”.

Dacă e să luăm în ordine evoluția cronologică a relațiilor între Republica Moldova și Federația Rusă (ultimii 20 de ani) putem observa foarte ușor că ultima nu s-a grăbit niciodată să recunoască și să confirme în vreun fel integritatea, suveranitatea și independența statului nostru. Mai mult, în ultima lună relațiile diplomatice între cele două state s-au înrăutățit semnificativ și asta ca urmare a declarațiilor unor oficialități ruse.

Să le luăm pe rând:

Duminică, pe 5 iunie 2011, exact în ziua primului tur al alegerilor locale generale, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov dă un interviu postului de radio ”Eho Moskvî” prin care afirma că nici Republica Moldova și nici ”republica moldovenească nistreană” nu au fost recunoscute ca state integre, deci suverane și independente. În același timp Lavrov face paralela cu situația între Palestina și Irsael și în același timp face niște afirmații iresponsabile în privința statutului autonomiei găgăuze. Afirmațiile ministrului de externe a Federației Ruse nu au fost luate în seamă de oficialitățile moldovenești.

A urmat în ziua de marți, 7 iunie 2011, comunicatul oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse în care se pune la îndoială corectitudinea alegerilor și a rezultatelor acestora. La această imixtitudine în afacerile interne ale Republicii Moldova, Ministerul moldovean de Externe iese și acesta cu un comunicat, de altfel foarte prost alcătuit.

La sfârșitul săptămânii, vineri 9 iunie 2011, în cadrul unei recepții organizate la ambasada Federației Ruse din Chișinău Valri Kuzmin, ambasadorul rus, i-a oferit cuvântul lui Vladimir Iastrebciak, prezentându-l oficial drept șef al diplomației autoproclamatei republici nistrene. Și în acest caz Ministerul nostru de Externe neluând în seamă opinia publică deranjată se aceste declarații șovine ale unor oficialități rusești nu a luat nici o atitudine oficială.

Revenind la articolul de ieri din ”Komersant” însăși faptul că liderii de la Kremlin îi acordă protecție acestui bandit însemană că Federația Rusă recunoaște indirect statutul ”republicii moldovenești-nistrene”. Și ca o confirmare a acestei afirmații este și susținerea acordată lui Anatolie Kaminskii în funcția de șef al acestui stat fantomă.

Deci, în concluzie, vedem că provocările la adresa Republicii Moldova continuă sub diverse forme și prin dieverse metode. Motivul real al acestor provocări nu ne este cunoscut oficial deși speculații se pot face cu duiumul. Să nu fie chiar acesta obiectivul principal – tensionarea la maxim a relațiilor interne în Moldova, care, nu dă Doamne, să ducă la vreo confruntare armată.

Spectacolul conntinuă…Sursa
2011-06-22 17:32:43Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
06:43:44Să păzim poruncile lui Dumnezeu şi, cu dânsele, sufletele noastre! —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
05:39:26Postul Nasterii Domnului —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru