Fetele prea educate- de modă veche

Am mai spus, de atâtea ori, că răbdarea moldoveanului (românului) nu e o neaparat o calitate, ci o slăbiciune. Am întâlnit atâtea femei, prin prisma facultăţii, dar şi a experienţei de om pribeag prin lume-femei care rabdă. Rabdă mediocritatea bărbatului de lânga ele, rabdă nerespectul copiilor, rabdă etichetarea societaţii. (Nu generalizez, ca să scutim oamenii de comentarii inutile.)

Eu am pierdut anii cei mai frumosi, prin inocenţa lor, în relaţii pe care mi le-am dorit frumoase, lungi, serioase- pentru că aşa am fost educată, cu valori, dăruire, seriozitate.

Băieţii din viaţa mea au însemnat foarte mult, pentru mine, n-au fost doar experiente- relaţii pasagere, trecătoare- nu le-am privit niciodată aşa. Fiecare eşec, fie din vina mea sau a partenerului, eu le-am privit-simţit-suferit, însă, ca pe eşecuri mari, tocmai din această perspectivă- că îmi încalc principiile pe care mi le-am tot clădit, singură, departe de familie.

Eu vorbesc de experienţele din viaţa mea, nu despre oameni. Oamenii, după o bucată de vreme, devin ca orele de matematică- mai reţii doar lucrurile pe care poţi să le aplici, după aceea, ca lecţie de viaţă, atât. Nu mai rămâne nici ura, nici amintirile frumoase, nici durerea, nici răbdarea, nici regretele…

Am judecat, în timpul facultăţii (mai mult la liceu) femeile care rabdă un soţ violent- fie că e vorba despre agresiune verbală sau fizică; mi-am zis pe atunci că n-am să accept niciodată un astfel de comportament, indiferent de situaţie (şi mă refer la copii). Am observat, de-a lungul timpului că, oricât de urâtă n-ar părea situaţia pe din afară, tu, cel implicat în relaţie, vezi altfel lucrurile- reacţionezi, deci, altfel.

Femeile trebuie să înţeleagă că trebuie să schimbe lucrurile, astfel încât să le fie bine, nu să încerce să schimbe lucrurile în bine, chiar dacă lor nu le este bine. Bărbatul alcoolic, violent, prost, nesimţit, nervos, gelos şi nerespectuos nu se schimbă! Iar dacă tu, ca femeie răbdătoare, îl poţi suporta un an, doi, zece, douăzeci, gândeşte-te că, viitorii tăi copii, NU trebuie să rabde un tată de care să le fie frică, din frică pentru mamă.

Din propria experienţă, sunt împotriva consumării emoţionale, în relaţii de prea lungă durată, la vârste fragede. Înţeleg iubirile din liceu sau facultate, dar când intri în ritmul vieţii, iar tu ai ca experienţă două relaţii, pe care ţi le atribui ca eşecuri, iar încrederea şi stima îţi sunt la pământ- CUM vrei să clădeşti viitoarea femeie puternică?

Fetele se aprind prea repede, se stresează, se implică prea tare în relaţiile pe care şi le doresc pentru că s-au întâmplat, nu neapărat pentru că merg. Şi tragi, o lună, două, zece tot sperând să fie bine, dar, dacă acum nu este bine, cum să fie peste 5 ani? Peste 30 de ani?  Cum să speri ca omul de lângă tine să se schimbe, când tu îi accepţi comportamentul, slabă de fire, fiind?

Continui, cu siguranţă, în alt post. Scriu posturi cam lungi, în ultima vreme, nu-i aşa?


Filed under: de suflet:)

Sursa
2011-06-17 22:20:31Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
18:31:16Give the Gift of WordPress.com! —» Misterioz
14:33:00We Heard You Wanted to Add SSH Keys —» Misterioz
13:46:15Arcadie Suceveanu la ceas aniversar —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă