Febra absolventilor vs portalul informational X

A inceput febra absoventilor, cateva luni coplesite  de emotii.

Iunie este ingropat in examenele de BAC, iulie si august vor fi suspuse iminent emotiilor de accedere la o institutie  de invatamant superior.  Daca pentru Repulica Moldova procedura e similara in fiece an si usor de perceput, inteles din simplul motiv ca esti acasa, pentru a aplica pentru o bursa in Romania te intilnesti cu o procedura diferita, care din prima te sperie probabil din simplul motiv ca e altfel decat pocedura universitatilor de stat.

Totul incepe cu metodologia de admitere, care este elaborata si adoptata in fiecare an  de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului din România. (MECTS). In fiecare an proiectul metodologiei este suspus unor dezbateri publice, astfel incat metodologia cel putin teoretic sa fie imbunatatita. Dupa ce dezbaterile se incheie, metodologia este aprobata prin ordinul ministrului MECTS si este publicata pe site-ul ministerului fiind prima sursa a unui act oficial, si cea mai credibila desigur.

Urmaresc de ceva timp aceasta procedura, trecand si eu prin ea acum cativa ani.

Tocmai din aceste  considerente sunt socata de comportamentul portalului informational X, care conform princiipiilor de functionare e menit sapromoveze libertatea de exprimare şi interesele românilor de pretutindeni pe plan naţional şi internaţional.

Deja de doi ani la rand ma uimeste cu actiunile pe care le interprinde, publicand metodologia de admitere mai devereme decat aceasta apare pe site-ul oficial:www.edu.ro.

Nu stiu cum voi dar eu mereu imi pun intrebari de ce se poate intimpla asa ceva?

Pentru a-si creste trafic?

Pentru a-si mari vizibilitatea/popularitatea?

Pentru a fi numarul 1?

Dar cu ce pret?  Oferirea unei informatii fara sursa oficiala si nesigura, poate fi echivalata cu informatie eronata, sau dezinformare?

Nu in totalmente, dar tangential  nementionarea faptului ca metodologia inca nu este aprobata prin ordinul ministrului, deci logic nu este inca publicata pewww.edu.ro, poate aduce rezultate neplacaute cititorilor, care fara sa se informeze din primele surse o pot lua drept moneda curata.

Anul trecut (2010)dupa ce am purtat o discutie cu VD si Admin-ul portalului X, despre sursa informatiilor, si cum ajuns aceste informatii pe site,

  1.  s-a incercat sa mi se demonstreze ca sursa nu poate fi dezvaluita, desi metodologia este un act normatic oficial, deci de ce e un secret atat de mare de a indica sursa?
Admin-ul site-ului mi-a invocat codul deontologic, care i-ar permite sa tina sursa in secret, dar conform acestui cod: ”Sursa poate fi tinuta in anonimat in 2 cazuri: a. Sursa ofera date, informatii personale. b. Sanatatea sau viata sursei sunt supuse unui risc, ca urmare a oficializarii datelor de indentitate.” Nelamurirea a ramas aceeasi: carui risc este supusa sursa unui act normativ- public, daca totul a fost efectuat in limitele legii?
  1. La replica mea, in care ii explicam dlui Vlad Durnea ca astfel informatii nu se iau din cer, deci se dau pe sub tejghea, la care imi raspunde citez „Nu se dau, se iau” c.c.t.d.

Va ofer printscreenurile acestor discutii, ca sa omit din start varianta ca as fi scos din context replica lui Vlad.

Dupa discutiile aprinse de anul trecut, ma gandeam probabil ca echipa ce administreaza portalul a constientizat riscul postarii pe un site informational, pe care lumea nu intra ca sa se (dez)informeze, pentru ca in acest an sa se calce pe aceleasi greble.

In data de 8 iunie 2011, pe acelasi portal apare iarasi metodologia admietere, fara vreo notita scrisa macar  cu shrift 4  prin care sa se mentioneaza ca metodologia e una provizorie, nefiind inca aprobata de MECTS, fiind inca in dezbateri oficiale.

Demonstrez acest lucru prin e-mail-ul primit de la  Fundatia Soros prin care se propune o colaborare in caz in care exista anumite propuneri, sugestii pentru metodologie se pot trimit pana pe 17 iunie 2011, ca sa fie centralizate de catre Fundatia Soros Romania, 17- 22 iunie acestea sa fie re-discutate. Acest lucru clar demonstreaza ca documentul este inca in stadiul de lucru. (Intre sursele: Fundatia Soros si portalul in cauza, eu aleg Soros-ul!)

Atunci care metodologie e postata pe portalul informational X?

In aceeasi ordine de idei ma mira atitutudinea OSB care in rolul unui monezi: Cap-au o colaborare stransa cu Basarabeni Media Grup, Pajura-au participat, desi intr-un circuit inchis, la un tur de dezbateri asupra metodologiei.

De ce nu au sesizat portalul ca metodologia nu este inca adoptata, pentru ca printr-un circuit logic daca au colaborat cu MECTS, DRP, si Senatul Romaniei, conform declaratiilor acestora, ar fi trebuit sa stie ca dezbaterile inca au loc, sau de ce sunt atat de siguri, ca societatea civila, organizatiile si expertii in educatie nu vor mai veni cu propuneri si sugestii care ar putea fi adoptate in metodologia finala, aprobata prin ordinul ministrului si publicata pe www.edu.ro?

Eu nu stiu, dar voi?

Portalul informational X= www.basarabeni.ro

Recomandare: informati-va din prima sursa: site-ul MECTS Romania: www.edu.ro

 

Sursa: www.alinasclifos.wordpress.com


Filed under: Impresionată de...

Sursa
2011-06-13 10:09:33Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!